LOADING

Type to search

8 aplicații de smartphone care îți pot fi utile ca fotograf

dragosasaftei 5 years ago

Ieșisem aseară preț de câteva minute pe balcon, cândva, înainte de miezul nopții când am văzut cum trecerea un avion prin fața lunii aproape pline, chiar în dreptul ei. Era prea târziu ca să iau aparatul, dar aveam deja fotografia în cap. Și-am tot rămas cu gândul ăsta. Mi-am amintit apoi de Flight Radar, Compass și alte aplicații pe care le am instalate și care mi-ar fi putut fi de folos în situația asta. Desigur, cu nițică documentare înainte, răbdare și surprinderea momentului chiar la fix.

Așa mi-a venit ideea să scriu despre aplicații de uz general, ca să zic așa, dar care îți pot fi utile ca fotograf. Țin minte că de Flight Radar m-am folosit mult atunci când au fost Perseidele și voiam să delimitez urmele avioanelor de cele ale stelelor căzătoare, să fiu sigur că nu le încurc. Iar Compass îmi este utilă de fiecare dată când vreau să știu în ce direcție urmează să răsară ori să apună soarele, de exemplu.

Iar astfel de aplicații mai tot sunt. Le vei regăsi în continuare pe acestea alături de altele care sunt mai mult sau mai puțin făcute doar pentru fotografie, dar care îți pot fi utile. Inclusiv câteva de procesat imagnile.

1. Sun & Moon CompassiOS / Android

E aplicația pe care o folosesc cel mai des atunci când ies la fotografiat sau când îmi planific o tură foto într-un loc pe care-l cunosc mai puțin. O folosesc mult în paralale cu aplicația de vreme, Weather, de pe iPhone, care-mi arată condițiile meteo pe fiecare oră în parte. Ce poți face cu Sun & Moon Compass? Poți vedea din ce direcție o să răsară/apună soarele/luna și când. Câteva lucruri extrem de simple, dar tare utile cât să-ți faci o idee despre cum ar trebui să te poziționezi în așa fel încât să fotografiezi ce-ți dorești.

Mai folosesc aplicația și când merg cu avionul, chiar la check-in, dacă e dimineața înainte de răsărit/seara înainte de apus. În funcție de direcția soarelui/lunii îmi aleg locul pe una dintre părțile avionului. La fereastră, bineînțeles. Nu știi niciodată cum îți surâde norocul. 

2. Flightradar iOS / Android

FlightradarDacă ești pasionat de fotografiatul avioanelor, ori ai prins un avion în cadru și vrei să știi care era traseul lui, aplicația asta îți va fi tare utilă. La fel și dacă vrei să fotografiezi avioane în anumite momente, cum a fost situația cu luna de care vă povesteam. În varianta Premium poți vedea traseul complet al avionului, dar și o poziționare 3D care, împreună cu Sun & Moon Compass, te poate ajuta să surprinzi niște momente tare faine.

Situația o poți repeta și la apus. Cu un teleobiectiv și niște calcule bine făcute poți prinde câteva fotografii de excepție!

3. ISS Spotter iOS / Android

Similară Flightradar, ISS Spotter te ajută să vezi unde se află Stația Spațială Internațională și când trece prin dreptul zonei în care te afli, în așa fel încât să o poți fotografia. Iar dacă te și sincronizezi cu luna, de exemplu, ca-n situația de mai sus, poate ieși ceva minunat. Nu-i ușor deloc, dar merită o încercare, chiar și pe cerul senin. Priviți aici și aici câteva exemple. 

Weather4. Weather (aplicația nativă iOS) ori AccuWeather pe Android

Pe lângă informațiile standard despre vreme, găsesc extrem de utilă funcția care îți arată informațiile pe oră. În acest fel poți ști cu o precizie destul de bună dacă o să fie soare ori dacă o să plouă, de exemplu, la o anumită oră din zi. Pare ceva banal, dar te poate ajuta mult atunci când vrei să planifici o tură foto ori vrei să știi cum va fi vremea la o oră anume.

5. Slow shutter iOS / Android

Scurt și la obiect. Poți fotografia cu timp lung de expunere chiar cu camera telefonului. Ba mai mult, poți alege cât de pronunțate să fie urmele de lumină, de exemplu, și cât de sensibil să fie snezorul la aceasta. E-o aplicație care poate fi utilă mai ales când fotografiezi în natură: râuri ori mici cascade, de exemplu, pe vreme înnourată, seara ori noaptea. Plus că poți face tot felul de experimente conceptuale. Merită încercată.

Fotografie făcută cu aplicația Slow Shutter și editată apoi în VSCOcam

A photo posted by Dragos Asaftei (@dragosasaftei) on

6. Lapse It iOS / Android

Lapse It exploatează o altă funcție utilă de pe noile D-SLR-uri: cea de timelapse. Poți alege tot ce vrei: intervalul de declanșare, timpul de expunere, numărul de cadre etc., ba chiar să îi ceri să unească imaginile sau să ți le lase descompuse ca să le și editezi ulterior. E util să o ai instalată. Iar imaginea finală nu-i deloc rea: un timelapse cel puțin full HD care se vede într-un mare fel dacă-i atent făcut.

7&8. VSCOcam și Snapseed

Ele-s programele mele favorite de editat imaginile pe telefon. Chiar în această ordine. Aș folosi VSCOcam cu încredere oricând și pe calculator. Ei au aceleași filtre disponibile și pentru Lightroom, de exemplu. Dau un efect tare fain imaginilor, unul elegant, fără să îți dea senzația unei postprocesări agresive. Snapseed-ul, pe de alăt parte, permite control mai detaliat asupra latitudinii dinamice ori perspectivei fotografiei. Ambele sunt din categoria must have-urilor pentru pasionații de fotografie cu telefonul mobil. 🙂 

Completăm articolul cu recomandările voastre. Vă mulțumim!

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei