LOADING

Type to search

5 ponturi pentru fotografii la evenimente sportive

dragosasaftei 6 years ago

Evenimentele sportive fac parte dintr-un cadru mai aparte al fotografiei. Se poate spune că aduce cu fotografia de portret. Sau cu fotografia documentară. Sau, uneori, cu fotografia de natură. Dar, de cele mai multe ori, cu îmbinarea tuturor. Fotografia de eveniment sportiv este, de fapt, o reuniune a mai multor genuri fotografice. Are nevoie de atenție, de acționare rapidă și așa mai departe. Dar vine cu extrem de multe satisfacții. E enormă bucuria din momentul în care surprinză un moment exact așa cum ți-ai dorit.

Iată câteva ponturi pentru realizarea acestor fotografii. Nu uitați, mai presus de orice echipament foto, este voința! Nu vă lăsați limitați. Spre exemplu, în 2010, fotografiam meciurile de handbal cu un obiectiv Nikon AF-D 50mm f/1.8. Și nu oricum. Pe un D40. Adică focalizam manual. Nu era cel mai ușor lucru, dar asta îmi doream și am reușit să obțin rezultate bune. Totul ține de excercițiu și voință.

Timp de expunere scurt

Nu întotdeauna, dar în marea parte a cazurilor. Zic nu întotdeauna pentru că sunt situații în care cu un panning poți obține rezultate mult mai bune. Un exemplu ar putea fi fotografia aceasta. (pe scurt, panning-ul presupune alegerea unui timp lung de expunere, urmărirea subiectului și declanșarea în paralel – va urma un articol mai complex curând) Totuși, în majoritatea situațiilor este necesar un timp scurt de expunere care să înghețe acțiunea.

Ce înseamnă timp scurt? La handbal – cel mult 1/320s, la fotbal – cel mult 1/200s, la atletism – cel mult 1/500s și așa mai departe. Desigur, sunt numere aproximative. Ideea e ca timpul să fie suficient de scurt încât să obțineți o imagine clară.

Cum obținem un timp scurt de expunere? Deschidem diafragma și mărim sensibilitatea ISO. Diafragma deschisă înseamnă f/2.8 sau f/3.5 în loc de f/8, spre exemplu. Sensibilitate ISO ridicată înseamnă 800/1600/3200 și așa mai departe. Aveți grijă însă să știți limitele aparatului foto pe care îl aveți. Odată cu creșterea sensibilității ISO, crește și zgomotul de imagine.

Ideea e să fotografiați cu timpi scurți de expunere! 🙂

5 ponturi pentru fotografii la evenimente sportive

Surprinde acțiunea

Surprinde și anticipează. Vei putea anticipa doar exersând și mergând des la evenimente sportive, dar încearcă totuși să îți dai seama ce va urma și unde se va întâmpla. Te va ajuta enorm de mult. Fii atent pe toată durata evenimentului și surprinde exact momentul culminant. Acesta poate fi marcarea unui gol, un atac, un accident și lista poate continua. Important e să fii acolo, să fii atent și să îl surprinzi.

Cred că 90% din fotografia de eveniment sportiv o face atenția. Și asta te diferențiază și pe tine de ceilalți fotografi. Sau asta ar trebui să te diferențieze. Eu, spre exemplu, la un raliu sau o competiție de off-road sunt cu ochiul în vizorul aparatului de când îmi intră participantul în raza vizuală și până iese. Și făcând așa la fiecare competiție am reușit să surprind imagini precum cele două de mai jos.

5 ponturi pentru fotografii la evenimente sportive

Alege focalizarea continuă

Ce este focalizarea continuă? E acea funcție prescurtată cu AF-C în meniul aparatului foto (AF-C = autofocus continous). E clar ce face. Dacă țineți butonul de declanșare apăsat pe jumătate aparatul va focaliza în continuu. Eu unul așa fotografiez fiecare eveniment sportiv. Urmăresc subiectul prin vizor și focalizez continuu, urmând să declanșez la momentul potrivit.

Avantajul este că nu se mai pierde timp cu focalizarea pe subiect (se focalizează constant, nu dintr-o dată) și aveți șanse mult mai mari să surprindeți momentul dorit. E simplu și la îndemână.

5 ponturi pentru fotografii la evenimente sportive

Surprinde emoția

Și aici vine experiența din fotografia de portret. Emoția o poți surprinde cel mai bine printr-un portret în care să fie evidentă o expresie a feței sau un gest. Desigur, nu e singura metodă, dar e cea mai des întâlnită și cea mai de efect. Mai poți fotografia o mână încordată, o îmbrățișare și așa mai departe.

Important este să găsești acel ceva expresiv, care transmite ceva prin fotografia pe care o realizezi. Multă lume consideră că fotografia de eveniment sportiv e un domeniu rece, care nu spune povești. Nu este deloc așa. Uitați-vă doar la cât de minunate sunt fotografiile de la Jocurile Olimpice sau de la orice competiție de acest fel. Acele fotografii spun povești. Și asta trebuie să faceți și voi.

5 ponturi pentru fotografii la evenimente sportive

Fotografiază în rafală

Da, mai bine ștergi după și să ai o fotografie reușită, decât să ai una pe care să n-o poți folosi oricum. Fotografiază în rafală. Cardul se umple și se golește. Declanșatorul nu se strică. Nu vă speriați de declanșator testat la 150.000 de cicluri. Nu e o limită. Producătorii fac niște teste și garantează funcționarea perfectă a aparatului până la anumite valori, dar asta nu înseamnă că după va înceta să funcționeze.

Fotografiați în rafală pentru că aveți mult mai multe șanse să obțineți o fotografie reușită. Setați aparatul să fotografieze la numărul maxim de cadre pe secundă și pur și simplu declanșați la momentul potrivit.

 5 ponturi pentru fotografii la evenimente sportive

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

5 Comments

 1. Daniel 19 January 2013

  Inforatii foarte utile , mai ales începatorilor , chiar daca nu folosesc aparate profesionale .
  Dar cine face asemenea fotografie de obicei are ce îi trebuieste.

  Reply
 2. D-Petre 19 January 2013

  Informatii utile … multumesc.

  Reply
 3. calin 21 January 2013

  eu am doar un nikon d3100 cu obiectivul kit 18-55 si fac poze la baschet la meciurile echipe Gaz Metan Medias, si din pacate cu f3.5 nu imi iasa ff multe poze ok. La timp scurt de 1/100 deja imi iasa intunecate pozele.
  Nu am prea gasit pe net un articol despre pozele de baschet in special dar daca aveti ceva sfaturi va rog ajutati-ma.
  Stiu am nevoie de un obiectiv mai luminos cu un f de 1.8 …

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 21 January 2013

   Singura varianta in acest caz este sa iti iei un 50 1.8 sau sa incerci panning-uri multe. Dar stiu ca la baschet nu e asa usor cu asta.

 4. Vasile Manu 26 January 2013

  Dragoş, să înţeleg că cu un amărât de Nikon Coolpix P500, care nu e nici măcar DSLR, nu voi reuşi niciodată să fac poze la un eveniment. Am încercat, dar nu mi-au ieşit nici cum.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *