Adăugat pe 14 mai 2013 de Dragoș Asaftei in Analize
 
 

A fost ”trucată” fotografia câștigătoare la World Press Photo? Contează?

Premiile World Press Photo - Fotografia anului
Premiile World Press Photo - Fotografia anului

Astăzi a apărut online un articol care l-ar acuza pe fotograful Paul Hansen câștigător al premiului World Press Photo of the Year 2013 de faptul că ar fi trucat fotografia înscrisă în concurs. Ideea principală este aceea că fotograful a realizat fotografia finală din alte trei cadre. De ce? Pentru că lumina era foarte proastă în primul său cadru și nu ar fi scos în evidență chipurile bărbaților care transportau trupul neînsuflețit. Dar haideți să aflăm toată povestea.

Neal Krawetz, medic criminalist a cărui specializare este studierea imaginilor, a realizat o analiză personală a fotografiei de mai sus și a publicat-o pe Extreme TechAu existat două părți principale ale analizei sale. Prima parte a fost o verificare a XMP-ului (datele în care au fost realizate fotografiile, deschise și procesate), iar cea de a doua o analizare JPEG-ului prin scoaterea în evidență a locurilor procesate în Photoshop prin intermediul unori erori la nivelul ilustrării pixelilor.

A fost trucată fotografia câștigătoare la World Press Photo?

Datele rezultate arată că fotografia a fost transofrmată din .RAW în .JPEG pe 20 noiembrie 2012, în ziua în care a fost realizată, iar apoi, pe 4 ianuarie 2013, a fost deschisă din nou și suprapusă cu un alt cadru, diferit de această dată, tot în formatul JPEG. Aceste fapte, spune analistul, dovedesc că fotografia ar fi fost editată special pentru competiție.

Cea de a doua parte a analizei, la nivelul pixelilor, arată faptul că fotograful a obținut inițial cadrul principal, a observat că e unul dramatic ca poveste, însă nu și foarte reușit din punct de vedere tehnic, motiv pentru care a ales să-l recompună digital, luminând chipurile persoanelor prezente în cadrul prin suprapunerea altor fotografii.

Acum întrebarea e următoarea.

Contează că a manipulat rezultatul final?

Din punctul nostru de vedere nu. Povestea a fost surprinsă. Subiectul nu a fost modificat în așa fel încât să capete mai mult dramatism sau să se afle într-un alt context. Cadrul a fost îmbunătățit cu scopul de a obține rezultatul, ca să-i spunem așa, perfect. Nimic mai mult.

Desigur, nu era necesară apelarea la asemenea metode. Ar fi fost suficientă o iluminare artificală, fără suprapunerea mai multor fotografii, ci procesarea doar a unui singur cadru. A fost totuși decisia fotografului, neexistând până acum nicio declarație oficială cu privire la procesarea/manipularea fotografiei.

Voi cum comentați gestul? Îl condamnați? Credeți că e important mesajul fotografiei?

UPDATE: 15.05.2013 – 09:37

World Press Photo a dat un comunicat de presă prin care anunță faptul că a supus fotografia asupra unei analize complete, confirmând integritatea acesteia. Dr. Hany Farid, expert analist certificat, a analizat fotografia originală, .RAW, a comparat-o cu cea înscrisă în concurs, a recunoscut că a fost post-procesată într-o oarecare măsură, dar a ajuns la concluzia că pixelii sunt exact în același loc, nefiind vorba de o suprapunere a mai multor fotografii.

În concluzie, World Press Photo confirmă integritatea fotografiei câștigătoare, menționând faptul că aceasta nu a fost compusă din mai multe cadre.Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.