Adăugat pe 7 decembrie 2014 de Dragoș Asaftei in Evenimente
 
 

Aparatul foto nu e făcut ca să-l ții în vitrină

Workshop: Foto de stradă cu Aurel Rapa
Workshop: Foto de stradă cu Aurel Rapa

Asta a fost una dintre cele mai importante idei pe care le-am reținut de la workshop-ul de fotografie de stradă pe care l-a susținut ieri Aurel Rapa. Sigur, au fost multe alte aspecte utile și importante care se-aplică atât la fotografia de stradă, cât și la celelalte genuri fotografice, însă care n-au farmec dacă nu le-auzi din gura unui om în timpului unui astfel de eveniment în care le și vezi puse în practică.

Înainte să continui ideea, vreau să vă zic că workshop-ul a avut o taxă de intrare cum n-am mai văzut. Fiecare participant a trebuit să aducă ceva dulce sau o jucărie. Toate pachetele strânse, le veți vedea în imaginile de mai jos, ajung la niște copii sărmani care nu se pot bucura de așa ceva în fiecare zi. Felicitări, Aurel! Felicitări F64 și Nikon pentru susținere! :-)

Totuși, niciuna dintre celelalte idei n-au sens dacă n-o respecți pe asta. „Aparatul nu e făcut ca să-l ții în vitrină, că se pune praful pe el”, conitnua Aurel mai în glumă, mai în serios. Probabil că acesta este prima barieră cu care ne confruntăm sau ne-am confruntat vreodată toți pasionații de fotografie. 

Oare ce se întâmplă dacă fac prea multe poze? Oare nu mi se strică obturatorul? Dacă mi se udă adparatul? Să ies la pozat când ninge? Dacă-i prea frig? Dacă-i prea cald? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care ni le punem. Într-un fel e firesc. Dai o sumă mare de bani pentru aparat, strângi banii ăia o perioadă de timp și ții la investiția ta, motiv pentru care încerci să fii cât mai atent.

Pe de altă parte treaba asta te limitează. Multe dintre cele mai expresive fotografii sunt făcute în condiții care nu-s confortabile nici pentru aparat, nici pentru fotograf. Poți face fotografii excelente atunci când ninge foarte tare. Sau când plouă torențial. Sau când e ceață. Sau când e ger.

Exemple pot fi multe. Important e ca tu ca fotograf, și mai ales dacă ești pasionat de fotografia de stradă, documentară ori de reportaj, să depășești barierele astea și să îți depășești propriile limite, până la urmă. Alegându-ți tu condițiile perfecte în care să faci fotografie de stradă n-o să te facă un fotograf mai bun.

Tocmai ăsta-i farmecul fotografiei de stradă. Surprinderea clipei din cotidian. Rupi un moment și-l transpui pe senzor. Acel moment nu există doar când e soare și frumos afară.

Și dovada a ce zic a fost ieșirea de ieri la fotografiat. După ce-am povestit despre fotografia de stradă, am ieșit la fotografiat. Afară urât, sincer. Ceață, frig, vânt, ploaie. Dar expresiv. Priviți două dintre cadrele pe care le-am făcut. Nu-s fotografii excelente, însă sunt clipe surprinse din stradă. Momente banale, dar care puse în context arată într-un anume fel.

Workshop: Foto de stradă cu Aurel Rapa

Workshop: Foto de stradă cu Aurel Rapa

E un exercițiu bun pentru fiecare dintre noi să ne depășim limitele. Și să reținem că aparatul nu-i făcut ca să-l ținem în vitirină. El rezistă și dacă-l plouă sau dacă-l ninge. Nu pățește nimic. Ba chiar te ajută să faci fotografii bune în condițiile alea. Depinde totul doar de tine.

Și n-ai nevoie de ani ca să faci asta. Ai nevoie doar de câteva momente în care să auzi asta sau să te gândești asupra ideii. Cum a fost ieri la workshop. 2-3 ore a durat totul, dar a fost suficient cât să vină ca o încurajare și o bază utilă pentru pasionații de fotografie de stradă. Și dacă vine și din partea cuiva care vorbește cu drag despre pasiune, cum a făcut-o Aurel, te-ajută și mai mult. :-)Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.