Adăugat pe 15 aprilie 2013 de Dragoș Asaftei in Sfaturi utile
 
 

Bună ziua! Pot să vă fac o fotografie?

Fotografii cu Nikon D7100 în Timișoara - Spre apus
Fotografii cu Nikon D7100 în Timișoara - Spre apus

„Dar pentru ce vă trebuie? Eu nu vreau să apar la televiziune sau în ziar. Aaa, da’ sunteți plătit de cineva să mă pozați? Ia mai lasă-mă în pace cu pozele tale!” 

Dacă ați fotografiat pe stradă sau în anumite locuri și ați cerut acordul anumitor persoane cu siguranță ați întâlnit răspunsuri în genul. Desigur, există persoane care să fie de acord fără absolut nicio problemă, însă altele ne pot da mari, mari bătăi de cap.

Zilele trecute am fost la Timișoara. Eram în Piața Unirii, iar soarele tocmai apunea. Pe o bancă de lângă mine un cuplu foarte simpatic se săruta. Era cadrul perfect, ca să zic așa: cuplul, apusul, banca, parcul și un porumbel care tocmai zbura. Nu am mai stat să îi întreb că pierdeam momentul. Și a ieșit fotografia pe care o vedeți mai sus.

Ei bine, am fost tare încântat de rezultat și m-am dus să îi întreb dacă sunt de acord să public fotografia și să le-o trimit și lor ulterior. Au fost tare, tare bucuroși și mi-au dat acordul.

Dar ce facem dacă nu ni se dă acordul? Cum procedăm?

Din punct de vedere legal atunci când fotografiem o persoană și aceasta face subiectul fotografiei noastre ar trebui să avem acordul ei în vederea publicării. Desigur, în multe cazuri fotografiem și plecăm, iar persoana în cauză nu află că a fost fotografiată. Nu e etic, nu e frumos, însă se întâmplă, mai ales atunci când fotografiem strada.

Și pentru că fotografia înseamnă poveste ar fi foarte frumos să discutăm cu persoana pe care o fotografiem, să îi arătăm fotografia și să îi aflăm povestea vieții. Sau măcar o frântură din ea. Așa ar fi cel mai corect.

Partea mai neplăcută este că de cele mai multe ori subiectul fotografiilor de stradă îl fac persoanele cu probleme, care fie exprimă sărăcie, fie tristețe, fie necaz, și mai niciodată fericire. Dacă tot le fotografiem ar fi frumos să le și ajutăm într-o anumită măsură. Fiți convinși că îi vor ajuta enorm câțiva lei cu care să își poată cumpăra ceva de mâncare.

Chiar dacă vânăm anumite fotografii, haideți să fim totuși oameni mai presus de toate.

Voi cum procedați cu persoanele pe care le fotografiați pe stradă?

Am revenit cu un articol care analizează din punct de vedere legal fotografia de stradă – Legalitatea fotografierii în spații publice.Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.