LOADING

Type to search

Canon 50mm f/1.8 și 55-250mm: După o săptămână de test

dragosasaftei 7 years ago

La începutul lunii trecute povesteam despre patru tipuri de obiective care te pot ajuta să obții fotografii mai bune. Întâi am testat un ultra-wide și-un all-around – 10-18mm și 18-135mm – despre care am scris aici, iar apoi am continuat seria celor patru obiectiv cu un fix și un tele.

Canon 50mm f/1.8 și Canon 55-250mm f/4-5.6 IS STM sunt protagoniștii acestui test. Toate fotografiile pe care le veți vedea sunt făcute cu obiectivele montat pe un Canon 1200D și nu au fost postprocesate. Toate sunt JPEG-uri așa cum au ieșit din aparat, redimensionate și eventual decupate în Adobe Lightroom. Veți vedea totuși și câteva fotografii procesate la sfârșitul articolului pentru că, nu-i așa, important e ce poți face, nu care sunt liitele. 🙂

Să-ncepem!

Canon 50mm f/1.8 pe Canon 1200D

Canon 50mm f/1.8

 • Distanță focală de 50mm;
 • Deschiderea maximă a diafragmei de f/1.8; deschiderea minimă de f/22;
 • Distanță minimă de focalizare de 45cm;
 • Diametrul pentru filtre este de 52mm;
 • Cântărește 132 de grame.

Este unul dintre cele mai compacte, bune și accesibile obiective produse Canon. Este cu siguranță cel mai ieftin, dar și unul dintre cele mai utile. Având un excelent raport preț/calitate, Canon 50mm f/1.8 este un obiectiv fix (cu distanță focală constantă, la 50mm) extrem de util pentru potrete și close-up-uri datorită separării evidente a subiectului de fundal, și pentru fotografii în lumină slabă datorită deschiderii mai a diafragmei.

Probabil că în aceste scopuri îl vei folosi cel mai mult. Eu așa am făcut. L-am mai găsit util și pentru fotografia de stradă, însă uneori aș fi simțit nevoia unui obiectiv mai larg, poate un 35mm. Însă e doar o preferință personală. În rest îl consider o alegere bună pentru fotografie de portret, close-up, de produs sau în lumină slabă.

Priviți câteva fotografii de produs făcute cu acest obiectiv. În imagini veți vedea noul Canon 7D Mark II, pe care l-am testat în această săptămână și despre care vom scrie în perioada următoare. 

Avantajul distanței focale de 50mm este că reduce foarte mult disorsiunile. Așadar te poți apropia mult de un subiect, iar el să fie corect proportțonat în fotografie, avantaj extrem de important atunci când vine vorba de fotografia de portret. Iată câteva portrete de toamnă făcute toate cu f/1.8 într-o lumină nu foarte prielnică pentru fotografii. 

Și pentru că tot vorbeam de lumină slabă, iată câteva fotografii făcute într-un loc în care cu f/4.5 aș fi avut nevoie de cel puțin 1/4s expunere ca să obțin același rezultat, Și cu acest obiectiv am forțat ISO-ul, însă măcar am obținut câteva fotografii bune din punct de vedere tehnic. 

Dar nu doar portrete sau fotografii în lumină slabă poți face cu el. Iată și câteva exemple de peisaje ori fotografii din oraș. Distanța focală de 50mm îți permite să fotografiezi aproape orice. Iar dacă simți că ai nevoie de mai mult poți oricând să faci un pas în față sau unul în spate. Atât doar să fii atent pe unde calci. 

Concluzii

Canon 50mm f/1.8 este un obiectiv extrem de util pentru portrete și fotografii în lumină slabă. Are un excelent raport preț/calitate și este unul dintre obiectivele care ar trebui să facă parte din trusa oricărui fotograf.

[box_success]Puncte tari

[checklist]

 • Deschidere mare a diafragmei – e un obiectiv foarte luminos;
 • Raportul preț/calitate foarte bun;
 • Dimensiunile compacte;
 • Calitatea bună a imaginii;

[/checklist]

[/box_success]

[box_error]Verigi slabe

[infolist]

 • Carcasa din plastic a obiectivului te poate face să nu ai foarte mare încredere în el;
 • Inelul de focalizare are o cursă destul de scurtă;
 • La filmare focalizarea automată nu se comportă foarte bine (nefiind un obiectiv cu motor STM).

[/infolist]

[/box_error]

Canon 50mm f/1.8 costă în momentul de față aproximativ 500 de lei.

Iată, așa cum promisesm, câteva fotografii făcute cu acest obiectiv și editate apoi rapid în Adobe Lightroom. 

Canon 55-250mm f/4-5.6 IS STM

Canon 55-250mm f/4-5.6 IS STM

 • Distanță focală de 55-250mm;
 • Zoom de aproximativ 14x (dacă pornești de la cei 18mm de pe obiectivul de kit);
 • Deschiderea maximă a diafragmei de f/4 la 55mm și f/5.6 la 250mm;
 • Sistem de stabilizare a imaginii;
 • Motor de focalizare în trepte – STM;
 • Diametrul pentru filtre este de 58mm;
 • Cântărește 39 de grame.

Canon 55-250mm este un teleobiectiv de foarte bună calitate. Cu el poți comprima planurile și fotografia fără probleme subiecte aflate la distanțe mari. Poți face și portrete, dar și rupe cadre dintre peisaje, ori fotografii de wild life.

Ca să-l testez m-am dus în Parcul Herăstrău unde m-am jucat de-a fotografia wild life. Un gen fotografic extrem de greu și solicitant care nu poate fi reprodus decât în condițiile potrivite. Adică în natură, într-un loc în care animalele să nu fie închise, într-un loc în care ele să fie în control. Dar am încercat totuși să fotografiez câteva vietăți în parc, drept exemplu pentru ce se poate face cu acest obiectiv. 

Obiectivul focalizează suficient de rapid încât să te lase să fotografiezi păsări în zbor și apropie destul de mult încât să n-ai probleme cu distanța până la subiect. Pe senzorul de pe 1200D cei 250mm devin 400mm reali. 400mm cu f/5.6. O combinație potrivită pentru astfel de fotografii.

Recomand obiectivul dacă vreți să faceți fotografii precum cele de mai sus sau dacă sunteți pasionați de portretele fotografiate de la distanță. Pentru potretete eu aș alege în continuare 50-ul, totuși.

Concluzii

Canon 55-250mm f/4-5.6 IS STM este un teleobiectiv util pentru fotografiatul subiectelor aflate la distanță mare de aparat. Puteți fotografia păsări sau alte vietăți, ori puteți surprinde portrete separând bine subiectul de fundal.

[box_success]Puncte tari

[checklist]

 • Distanța focală de 250mm se transformă într-un 400mm suficient pentru majoritatea situațiilor;
 • Sistemul de stabilizare este extrem de eficient;
 • Motorul de focalizare în trepte face ca obiectivul să fie potrivit și pentru filmarea cu autofocus;

[/checklist]

[/box_success]

[box_error]Verigi slabe

[infolist]

 • Obiectivul necesită atenție la montarea/demontarea de pe aparat pentru că inelul de focus este apropiat de cel de zoom și nu ai un spațiu stabil foarte mare de care să îl prinzi;
 • Montura din platstic.

[/infolist]

[/box_error]

Canon 55-250mm IS STM costă în momentul de față aproximativ 1.500 de lei.

Cam atât despre cele patru tipuri de obiective. Dacă mai aveți sugestii de obiective utile pentru început pe care ați vrea să le testăm lăsați-le în comentarii. 🙂

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

2 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei