LOADING

Type to search

Canon relansează obiectivul de 50mm f/1.8: care sunt diferențele?

dragosasaftei 4 years ago

Prima versiune a obiectivului Canon EF 50mm f/1.8 a fost lansată înainte de anii ’90. 20 de ani mai târziu, în 2009, se lansa ce-a de-a doua versiune, denumită și 50mm f/1.8 (mark) II (citește review-ul), și devenea unul dintre cele mai populare obiective ale companiei datorită prețului extrem de accesibile și a utilității lui.

Nu ai altă alternativă la prețul pe care-l are și indiferent de contextul în care îl folosești nu are cum să nu îți fie util măcar de câteva ori. Totuși, de când cu lansarea D-SLR-urilor care filmează și beneficiază de tehnologia Dual Pixeli (citește mai multe aici) încep să se simtă neajunsurile pe care le are versiunea din 2009 a obiectivului, principalul fiind lipsa motorului STM care permitea focalizarea automată lină în timpul înregistrărilor video.

Canon 50mm f/1.8 STMVestea bună e că versiunea nouă exact asta aduce. Noul Canon EF 50mm f/1.8 vine cu motor de focalizare în trepte, STM, ca principal avantaj, putând fi acum folosit și pentru filmări cu focalizare automată. Sistemul Dual Pixel e unul extrem de precis și deja bine finisat, motiv pentru care o să facă pereche bună cu noul 50.

Alte diferențe față de 50mm II:

  • diafragma de pe noul obiectiv e construită din 7 lamele, rezultând un bokeh mai cremos;
  • distanța minimă de focalizare e mai mică, ajungând la 35 de centimetri față de 45 pe versiunea anterioară;
  • focalizarea se face în interiorul obiectivului;
  • este cu 2mm mai mic, dar cu 20 de grame mai greu;
  • diametrul lentilei frontale a fost schimbat la 49mm, fiind similar cu cel de pe unele obiecive de tip pancake;

Obiectivul ar trebui să se găsească în magainze începând cu luna aceasta la un preț similar cu cel al versiunii din 2009, adică 490 de lei, conform aproximărilor față de prețul din state. Canon 50mm f/1.8 STM este listat la F64, dar încă nu are prețul oficial anunțat.Canon 50mm f/1.8 STM

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

1 Comments

  1. Fotograf nunta brasov 7 January 2016

    Super obiectiv pentru video + un C100 mk2 face minuni. Il recomand

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei