LOADING

Type to search

Canon 5DS și 5DS R (fără filtru low-pass): full-frame cu senzor de 50.6 megapixeli

dragosasaftei 4 years ago

Lansat în anul 2012, Canon 5D Mark III a fost unul dintre cele mai apreciate D-SLR-uri full-frame de pe piață. Este alegerea multor fotografi, unul dintre motive fiind corpul compact în spatele căruia se ascund specificații tehnice de top. De asemenea aparatul a fost folosit și pentru filmarea de reportaje TV, seriale ori clipuri comerciale. 5D Mark III a fost și este în continuare un aparat foarte bun și versatil, care îndeplinește cu brio nevoile oricărui fotograf.

Astăzi Canon a anunțat lansarea următoarelor două modele din gama 5D, începută în 2005 prin lansarea primului D-SLR full-frame mai accesibil. Cele două noi modele full-frame anunțate astăzi de Canon sunt 5DS și 5DS R.

Canon EOS 5DS (5)

Canon 5DS și 5DS R: senzor full-frame de 50.6 megapixeli

Mărimea rezoluției celor două aparate este elementul care atrage cu siguranță încă de la început. Senzorul full-frame de 50.6 megapixeli este cel mai mare de aparatele foto din acest segment. Totuși, e bine de știut că un așa senzor atrage cu sine și o responsabilitate mai mare. Orice mișcare a camerei, chiar și la timpi scurți de expunere, se va resimți pe imagine. Iar artefacetele optice ale obiectivelor s-ar putea să iasă mai ușor în evidență. Desigur, vorbim de obiceiuri care se schimbă o dată cu schimbarea aparatului și care se pot „educa” fără probleme.

E interesant că au lansat în același timp și o variantă fără filtru low-pass. În 2012 Nikon lansa două versiuni ale lui D800, una cu filtru low-pass și una fără. Apoi acest filtru a fost eliminat pe rând de pe mai multe aparate foto produse de Nikon, regăsindu-se chiar și modele full-frame. Se pare că au avut succes aceste acțiuni și au atras atenția și celorlalți producători.

Canon EOS 5DS (3)

Astfel că singura diferență între Canon 5DS și 5DS R este filtrul low-pass. Pe 5DS el este prezent, însă pe 5DS R filtrul low-pass este anulat de un sistem din interiorul camerei. Pe scurt, camera are un astfel de filtru, dar este anulat cumva în interiorul camerei. Nu este menționată exact procedura în comunicat, însă este precizat faptul că filtrul nu este scos de tot, ci anulat. Chiar și așa, efectul este același, imagini mai sharp, mai clare.

Cumulat acest lucru cu senzorul de 50 de megapixeli ajungi să obții imagini extrem de detaliate. Aparatul ar putea fi astfel folosit foarte bine și pentru genuri fotografice în care această cantitate mare de detalii face diferența: fotografia medicală, fotografia astronomică, fotografia microscopică și așa mai departe.

Iată specificațiile celor două modele lansate astăzi de Canon.

Specificații tehnice

 • Senzor full-frame de 50.6 megapixeli;
 • Poți fotografia și în modul crop 1.3x și 1.6x;
 • Există moduri pentru small și medium RAW: extrem de necesare cu un astfel de senzor, cred eu, pentru că un RAW de 50.6 megapixeli ocupă, cu siguranță, peste 200MB, și nu ai întotdeauna nevoie de rezoluția aceasta (ex. fotografie de eveniment unde ai de făcut multe fotografii). Ar fi fost utile aceste formate și pe Nikon D800/D810, însă acolo îl regăsim doar pe primul, small RAW, care-ți oferă o imagine de 9 megapixeli, poate cam puțin;
 • Sistem de procesare a imaginii Dual Digic 6;
 • Sensibilitate ISO cuprinsă între 100 și 12.800;
 • Sistem de focalizare în 61 de puncte;
 • Display LCD cu o rezoluție de 3 inchi și 1.040.000 de puncte;
 • Fotografiere în raflaă cu 5 cadre pe secundă;
 • Filmare full HD cu 30 de cadre pe secundă;
 • Utilizează card SD/SDHC;
 • Corp din magneziu rezistent la apă și praf;
 • Greutate de 932 de grame.

Uitându-vă la specificațiile tehnice ați putea spune că nu sunt mari îmbunătățiri față de 5D Mark III, în afara rezoluției senzorului. Mă gândesc că motivul este exact rezoluția senzorului, care face aparatul mult mai sensibil. Probabil de aceea sensibilitatea ISO nu urcă mai mult de 12.800 și filmarea full HD se face tot cu o cadență de 30 de cadre.

În momentul de față diferențierea între modelele noi și 5D Mark III o fac rezoluția de 50 de megapixeli și anularea filtrului low-pass pe de 5DS R. Mă gândesc că achiziția se va face în favoarea noilor modele doar de fotografii care simt nevoia acestor două caracteristici. Dar rămâne de văzut.

Aparatele vor fi disponibile din vara acestui an (începând cu luna iunie) și vor costa aproximativ 18.000 de lei – 5DS și 19.000 de lei – 5DS R.

Canon EOS 5DS (6)

Update: Noile Canon 5DS și 5DSR au fost lansare în România pe 2 iunie, urmând a fi disponibile în magazine începând cu luna iulie. Prețurile au fost deja listate, 5DS costând 16.999 de lei, iar 5DSR17.999 de lei.

Lansare Canon 5DS și 5DSR în România Lansare Canon 5DS și 5DSR în România Lansare Canon 5DS și 5DSR în România DAP_4092 Lansare Canon 5DS și 5DSR în România

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

4 Comments

 1. EYE 6 February 2015

  As fi preferat aceeasi rezolutie ca la 5D III dar cu un ISO mai sanatos.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 6 February 2015

   Cred că mulți ar fi preferat același lucru. Până la urmă cei 20-24 de megapixeli sunt mai mult decât suficienți în toate situațiile. Rămâne de văzut cum se va vinde, deși 5D Mark III-ul este încă în avantajul dat de preț la aceeași calitate.

 2. fotograf Lucian 3 July 2015

  Nu ..pera am inteles roulul acestor aparate…sau ma rog cu cine se bat…astept cu nerabdare noul 5d mark 4 ..dar se pare ca mai am de asteptat ..doar zvonuri nimic concret!

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 3 July 2015

   Ajung într-un fel sau altul spre rezoluția formatului mediu și sunt dedicate celor care fac fotografie de studio și comercială și au nevoie de super rezoluții. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *