LOADING

Type to search

Cât de legal e să fotografiezi în spațiile publice

dragosasaftei 6 years ago

Luni vă provocam să ne spuneți cum procedați cu persoanele pe care doriți să le fotografiați pe stradă. Astăzi revenim cu o completare pe care sperăm să o găsiți utilă. Cu ajutorul avocatului Ana-Maria Baciu (mulțumim frumos de ajutor!) am reușit să identificăm principalele articole din lege care prezintă informații despre dreptul la propria imagine, drepturile morale pe care le are autorul și, în cele din urmă, dreptul de utilizare a unui portret cu sau fără acord.

Înainte de toate haideți să lămurim un lucru. În cele ce urmează ne vom referi strict la portrete, nu fotografii în care apar foarte mulți oameni, iar chipurile lor nu sunt ușor recogniscibile. Ne referim strict la noțiunea de portret în care fața persoanei este subiectul fotografiei.

Articolele sunt preluate din Legea 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe.

CAPITOLUL XI: Protecţia portretului, a destinatarului corespondenţei şi
a secretului sursei de informare

Art. 88
(1) Utilizarea unei opere care conţine un portret necesită consimţământul persoanei reprezentate în acest portret, în condiţiile prevăzute de art. 73, 74 şi 79 din Codul civil. De asemenea, autorul, proprietarul sau posesorul acesteia nu are dreptul să o reproducă ori să o utilizeze fără consimţământul succesorilor persoanei reprezentate, timp de 20 de ani după moartea acesteia, cu respectarea şi a dispoziţiilor art. 79 din Codul civil.

(2) În lipsa unei clauze contrare, consimţământul nu este necesar dacă persoana reprezentată în portret este de profesie model sau a primit o remuneraţie pentru a poza pentru acel portret. De asemenea, existenţa consimţământului se prezumă în condiţiile art. 76 din Codul civil.

Art. 90
Persoana reprezentată într-un portret şi persoana destinatară a unei corespondenţe pot exercita dreptul prevăzut la art. 10 lit. d), în ceea ce priveşte utilizarea operei ce conţine portretul sau a corespondenţei, după caz.

Art. 10
Autorul unei opere are următoarele drepturi morale: (d)dreptul de a pretinde respectarea integrităţii operei şi de a se opune oricărei modificări, precum şi oricărei atingeri aduse operei, dacă prejudiciază onoarea sau reputaţia sa;

Codul Civil

Art. 73: Dreptul la propria imagine (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.

Art. 75: Limite
(1) Nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în această secţiune atingerile care sunt permise de lege sau de convenţiile şi pactele internaţionale privitoare la drepturile omului la care România este parte.
(2) Exercitarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale cu bună-credinţă şi cu respectarea pactelor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în prezenta secţiune.

Art. 76: Prezumţia de consimţământ Când însuşi cel la care se referă o informaţie sau un material le pune la dispoziţia unei persoane fizice ori persoane juridice despre care are cunoştinţă că îşi desfăşoară activitatea în domeniul informării publicului, consimţământul pentru utilizarea acestora este prezumat, nefiind necesar un acord scris.

Art. 77: Prelucrarea datelor personale Orice prelucrare a datelor cu caracter personal, prin mijloace automate sau neautomate, se poate face numai în cazurile şi condiţiile prevăzute de legea specială.

Concluzii

 • Nu poate fi publicată și utilizată o fotografie care conține portretul unei persoane fără consimțământul acesteia;
 • În lipsa unor cauze contrare, portretul poate fi utilizat dacă subiectul este fotomodel (și exstă, deci, o colaborare contractuală) sau a luat o remunerați în schimbul fotografiilor;
 • Fiecare persoană are dreptul la imagine, motiv pentru care poate interzice publicarea unei fotografii care îi poate afecta integritatea personală;
 • În cazul în care fotografiați pe o proprietate privată proprietarul are dreptul de a vă interzice acest lucru;
 • Dacă realizați o fotografie wide, spre exemplu, într-un parc și în care apar mai multe persoane, dar accentul nu este pus asupra uneia dintre ele (în sensul că nu e un portret evident), atunci nu este necesar acordul tuturor persoanelor.

E important să fim atenți atunci când fotografiem și să ne alegem cu atenție subiectul. Desigur, niciodată nu vom putea obține acordul scris din partea tuturor, mai ales că de și mai multe ori nu ne mai întâlnim a doua oară cu aceeași persoană (referindu-ne la fotografia de stradă). E bine să știm totuși care sunt regulile după care ar trebui să ne jucăm.

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

31 Comments

 1. Abbys 24 April 2013

  Da ….foarte interesant , as da un 10 pentru acest articol !!!!! Multumim domnule Dragos !!!! Chiar am asemenea poze si acum cred ca nu mai pot profita de acestea facute la un festival de muzica si dans popular.E portretul unei fetite imbracate in port popular care mi-a atras privirea de cum am zarit-o.Si in conditiile articolului scris de dumneavoastra, aceasta poza nu o pot publica cum nici nu cred ca ma mai pot intalni cu parintii acelei fetite pentru ca a trecut ceva timp de atunci.Multumim pentru informatii si chiar va rugam sa ne mai ajutati cu astfel de articole.Felicitari!!!! Cu deosebit respect Abbys.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 24 April 2013

   Promitem să mai revenim cu astfel de articole! 🙂

   Mulțumim pentru aprecieri!

 2. Vilmos 3 May 2013

  Am fotografiat o doamna in trafic care alimenta masina cu un bidon de 5Litri in cursul zilei de ieri. Az am fost sunat de dansa cumca apare numarul la masina si cere daune morale de raman fara casa.

  Mentionez ca ne aflam in trafic si am facut cadrul de pe proprietate privata (masina personala)

  astept o lamurire a situatiei Dragos daca se poate

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 3 May 2013

   În baza cărei legi te-a dat în judecată? Sau nu te-a acționat în instanță?

   Voi reveni cu un răspuns complet cât de repede pot. Dacă e doar o amenținare că te va da în judecată, încearcă totuși să apelezi la vorba bună între timp.

   Dar să îmi spui, te rog, dacă a acționat deja, în baza cărei legi ai fost dat în judecată.

  2. Dragoș Asaftei 3 May 2013

   Fapta ta ar putea fi catalogată drept contravenție prin Legea 677/2001 alături de decizia CNA 52/2012 care spune că nu ai voie să prelucrezi imagini cu caracter de identificare. http://www.legi-internet.ro/legislatie-itc/date-cu-caracter-personal/decizie-anspdcp-nr522012-privind-prelucrarea-datelor-cu-caracter-personal-prin-utilizarea-mijloacelor-de-supraveghere-video.html

   Sfatul meu este să cazi de acord cu persoana respectivă și să o faci să înțeleagă că nu a fost cu rea intenție.

 3. Daniel 8 May 2013

  De cele mai multe ori subiectele nici nu află de poza făcută sau sunt încântate că le fotografiezi .
  Sunt și persoane care efectiv te avertizează din start că nu vreau să apară în fotografii .
  Și da poze cu numere de mașini sau alte date de identificare ale unei persoane sunt interzise sau cel puțin poți blura numărul mașinii în Photoshop ca să nu ai probleme ulterioare.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 9 May 2013

   Corect, de cele mai multe ori nu află, însă am publicat aceste informații pentru că s-ar putea ca ele, la un moment dat, să fie utile pasionaților de fotografie. Nu se știe niciodată cu ce situație te întâlnești. 🙂 Nu?

   1. Daniel 9 May 2013

    Da , e foarte bine venit articolul , mai ales pentru cei care nu cunosc legislația și se pot evita așa situații penibile .

  2. Claudiu 4 December 2013

   Salut, poti sa ma lamuresti, te rog, unde anume apare prevederea ca nu ai voie sa fotografiezi persoane (portrete) sau lucruri precum numere de inmatriculare, care se afla pe spatiul public? Din cate stiu eu, ai voie, atata vreme cat esti intr-un spatiu public (exemplu: un nesimtit si-a parcat masina fix pe trecerea de pietoni, iar tu il fotografiezi in timp ce iese din ea, avand grija sa incluzi si numarul masinii)… nu ai nevoie de consimtamantul nimanui, cat timp nu folosesti imaginea respectiva in scopuri comerciale. Mersi.

   1. Dragoș Asaftei 4 December 2013

    Salut!

    Stai puțin. Nu am spus că nu ai voie să fotografiezi. Am spus că nu ai voie să publici pe internet astfel de fotografii (teoretic) fără acordul/consimțământul lor. 🙂 Chiar dacă nu o faci în scopuri comerciale. Desigur, asta se aplică dacă e vorba de portret sau fotografie cu date de identificare (precum numărul mașinii) și se constituie subiect.

 4. BALOGA STEFAN 9 May 2013

  De obicei fac multe poze pe domeniu public dar niciodata o persoana singura.Cand doresc sa fac un portret unei persoane pe care n-o cunosc incerc sa cer permisiunea de a face acea poza.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 9 May 2013

   Aceasta este procedura corectă! 🙂

 5. prisecaru 1 October 2014

  am efectuat un prim-plan (portret) unei persoane publice, intr-un spatiu public, la o manifestare publica. fundalul este un perete alb. respectivul sustine acum ca era in spatiu privat. cine trebuie sa faca dovada?

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 2 October 2014

   În mod normal cel care face acuzația. Unde se desfășura manifestarea? Atât timp cât în fundal nu este o instituție precum o ambasadă sau altele de stat care nu pot fi fotografiate, nu văd care ar fi problema. Cel mai bine ar fi totuși să întrebați un avocat.

 6. Johann 9 June 2015

  Salutare oameni buni am si eu o lamurire si sa ma ajutati putin si pe mine cu niste lamuriri ,,,
  Un prieten m-a rugat sa ii fotografiez fosta lui nevasta cu amantul si eventual si copilul lui daca nu trece regulat strada……acuma ei sunt divortati iar fosta nevasta nu vrea sa ii de copilul .prietenului meu ……el m-a rugat sa ii fac poze la amant si la fosta sotia sa care zice el ca ii gravida si ii trebe dovezi la tribuna ca ar fi insarcinata …(el vrea sa ia copilul de la fosta nevasta) Acuma totul bine si frumos am fost sa le fac poze i-am prins pe ambii parteneri in cadru ..iar dupacea m-au observat la fata nu m-au vazut doar imi-au fotografia nr de inmatriculare al masinii….
  Deci daca m-ar da in tribunal sau la politie cum pot sa scap cu basma curata ,,,, mi-ar trebui si niste articole sau legi … (m-am bagat ca detectiv)

  Multumesc si astept raspuns…::)

  Reply
 7. Dragos Grijincu 20 August 2015

  Eu nu cred ca Oprescu interzice fotografiatul in Parcul Drumul Taberei … mai ales ca Oprescu face albumul Bucurestiului cu Ochiul Magic si incurajeaza fotografii sa faca cele mai frumoase imagini, le da premii la fotografie, dar de ce gardienii insista sa nu se fotografieze in Parc? Pentru ca parcul e facut varza? Cine nu are interes ca parcul sa fie fotografiat in halul in care este parcul? De ce astazi 19 August 2015 de ZIUA INTERNATIONALA A FOTOGRAFIEI cand au venit fotografii, printre care era si Lucian Olteanu, un regizor cunoscut deja celebru, sosia lui Sergiu Nicolaescu, cel care a filmat foarte multe pelicule cu regretatul actor, nu a fost lasat de gardieni sa fotografieze sub pretext ca “primarul Sorin Oprescu interzice fotografiatul in parc” A fost si Stefan Ovidiu cel care a si filmat ceea ce vedeti mai jos. https://www.youtube.com/watch?v=rxbXI-g854U&feature=youtu.be

  Reply
 8. Tavi 15 January 2016

  Si eu stiam ca e legala fotografierea pe domeniul public. Noile legi sint stupide si ambiguue. De ex: Cum se poate proba – mai presus de orice dubiu – ca un anumit om constituie subiectul fotografiei? Si nu bancuta sau peisajul din jur?! Altfel, sint intru totul de acord asupra aspectelor de moralitate, mai ales cind vine vorba de comercializarea imaginilor. Citi fotografi nu si-or fi cistigat faima si banii de pe urma fotografiilor umane stradale?! N-ar trebui pedepsiti, conform noilor legi? Sau legea nu se aplica in urma, ci numai in viitor… ejectat pe 20 de ani?!

  Reply
 9. Tavi 9 March 2016

  Buna ziua,
  Observ o interventie referitoare la procesarea (si publicarea) imaginilor in scop de identificare. Replici din care inteleg ca aveti o anumita pregatire juridica sau cunostinte competente in drept, la care puteti apela relativ usor. Imi permit o divagatie, daca se poate.
  De ceva timp incoace incerc sa aflu raspunsul la o intrebare principiala si banala, referitoare la spatiul public si drepturile cetatenesti. Adica:
  Eu, in calitate de autor al unor sesizari scrise si solid argumentate prin poze, catre politia rutiera, am dreptul sa solicit politiei dovezi (chiar si partial cenzurate) cu privire la finalitatea acelor anchete? Sesizarile mele se refera la opririle/stationarile auto flagrant de ilegale (blocari de trotuare sau pe trecerea de pietoni). Nimeni nu face nimic contra acelor nemernici, iar eu, ca cetatean, incerc sa stimulez “respectarea legii”.
  Multumesc anticipat sau scuze pentru eventualul deranj.

  Reply
 10. Maja 30 May 2016

  Dar fotografiatul de minori (copiluti, bebei, adolescenti)? Nu gasesc nicio informatie legata de asta, decat din punct de vedere moral, nu si legal.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 31 May 2016

   Întrebăm și noi mai departe și revenim cu un răspuns precis.

 11. Razvan Guradetchi 18 February 2017

  Buna , daca apar intr-una dintre pozele de pe streat wiew google, iar fata nu este blurata , eu fiind intr-un local, ce pot face ?

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 19 February 2017

   Bună,

   Ar trebui să le scrii lor. Sigur se vor ocupa. 🙂

 12. Tar Adrian 13 January 2018

  Este legal sa fotografiez exteriorul unei case foarte vechi de pe strada adica domeniul public si sa o postez pe retelele sociale.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 14 January 2018

   Da. 🙂

 13. ito 1 April 2018

  Aşadar şi prin urmare, nimeni nu are dreptul să vă interzică fotografierea atâta vreme cât vă aflaţi pe un domeniu public iar subiectul vostru nu se află pe proprietate privată. Spor la fotografiat şi la filmat!

  bun acuma intrebarea mea nr 1 sala de judecata e un loc public
  si 2 cum poate pe ce criteri se bazeaza restrictionarea de a filma daca legea spune clar ca se poate filma in locuri puplice

  Reply
 14. Ipk 27 July 2018

  Pot filma in sala de judecată? E spatiu public sa nu?

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *