LOADING

Type to search

Ce înseamnă să iubești ce faci și să faci ce iubești

dragosasaftei 6 years ago

La începutul anului 2011, Giles Duley, fotoreporter pe fronturile din Afghanistan, a călcat pe o mină în timpul unei deplasări cu trupele americane. În urma exploziei fotograful a suferit trei operații de amputare, având nevoie de peste nouă luni de recuperare. Și-a pierdut ambele picioare și mâna stângă.

Scopul lui Duley a rămas în continuare acela de a surprinde în fotografii efectele minelor și ale întregului război asupra civililor care practic nu aveau nicio vino. După un an în care a realizat nenumărate ședințe de recuperare, Giles Duley și-a dobândit mobilitatea și suma de bani necesară pentru a se întoarce în Afghanistan.

Astfel, el a început să realizeze o serie de fotografii și fotoreportaje în spitale și centre de îngrijire, fotoreportaje care îi au în centrul atenției pe cei răniți de minele cu explozibil. Totul s-a transformat într-un documentar denumit „Walking Wounded: Return to the Frontline”, un documentar de 60 de minute care a fost premiat de ziarul The Telegraph drept documentarul anului, fiind clasificat de întreaga presă drept unul inspirațional.

Giles Duley spune despre filmul său că, „dacă a fost vreodată făcut un film cu sânge, transpirație și lacrimi, acesta este!”. Este un documentar despre experiența sa, despre etapele prin care a trecut și efectele pe care acestea le-au avut asupra vieții sale. Și totuși a continuat. A avut putere să lupte și să meargă mai departe.

Asta înseamnă să iubești ce faci și să faci ce iubești. Iată cu încheie Duley un interviu care i-a fost luat recent: „A fost scopul meu să mă întorc în Afghanistan. Acum parcă tot amarul e mai duce. Am reușit. Nu mă simt mai bine. Picioarele nu-mi vor crește înapoi. Toată perioada de recupere prin care am trecut am realizat-o cu acest scop în cap și mă înrebam dacă voi mai ajunge înapoi. A fost un pas foarte mare și acum simt că mă pot pune cu adevărat în pat. Acum nu mai sunt eu povestea. De fapt, niciodată nu am vrut să fie totul despre mine.”

Sursele informațiilor sunt articolul Critinei Bazavan și reportajul publicat pe The Independent

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei