Adăugat pe 5 februarie 2013 de Dragoș Asaftei in Analize
 
 

Cele mai urmărite site-uri de fotografie din România

Cele mai urmărite site-uri de fotografie din România
Cele mai urmărite site-uri de fotografie din România

În urmă cu câteva săptămâni, prin concursul organizat alături de F64, vă invitam să ne spuneți care sunt site-urile de fotografie din România de pe care vă informați în domeniu. Și aici ne refeream la bloguri, portofolii, comunități, forumuri, pagini de branduri și așa mai departe. Am fost tare bucuroși să urmărim fiecare menționare, fiecare trimitere către site-uri din România și să descoperim că există o gamă destul de variată.

Nișa blogurilor/site-urilor de fotografie din România nu a dezvoltat încă o cuprindere suficient de mare, însă încet, încet încep să se creeze comunități în jurul cărora se generează discuții și prin intermediul cărora oamenii se informează.

La baza statisticilor pe care urmează să le vedeți stau menționările a 503 persoane reale, cu adrese IP și de mail diferite. Au fost peste 1200 de menționări de site-uri, din care 120 au fost unice. Fiecare persoană a menționat, în medie, circa 2 site-uri de pe care își iau doza de fotografie.

Desigur, eșantionul nu este extrem de mare, însă ne prezintă o idee asupra impactului pe care îl au o parte din site-urile menționate asupra comunității pasionaților de fotografie din România.

Cele mai menționate site-uri de fotografie

Am realizat această statistică pe baza primelor 15 cele mai menționate site-uri de fotografie. Se poate observa foarte bine care sunt genul de site-uri care prind cel mai bine. Este vorba de cele care strâng și încheagă comunități. S-au obținut astfel comunități prin campanii de PR bune ale un branduri foto, prin dezvoltarea unor bloguri generale din domeniul fotografiei sau a unor platforme de socializare.

Probabil că v-ar interesa și niște cifre exacte. Au fost circa 1000 de menționări de site-uri, iar primele cinci poziții au avut următoarele rezultate:

Cel mai mare procent este deținut de site-ul comunității nikoniștilor din România, www.nikonisti.ro, site care deține 33% de menționări.

Cele mai urmărite site-uri de fotografie

Cele mai menționate bloguri de fotografie

Și acum trecem la blogurile personale de fotografie. Blogul personal, care servește drept galerie foto și portofoliu, poate fi o metodă excelentă de promovare a unui fotograf. Au fost circa 160 de menționări de bloguri de fotografie. Le-am selectat pe primele 6 dintre ele și le-am ilustrat prin diagrama de mai jos. Cele mai menționate bloguri de fotografie sunt:

E un eșantion mai mic, sunt mai puține menționări de bloguri decât de siteuri. Dar și nișa blogurilor personale de fotografie este în creștere, așa că în perioada ce urmează ar trebui să crească semnificativ numărul blogurilor din această categorie. Fotografii ar trebui să o privească drept o oportunitate și o rampă de lansare excelentă.

Cele mai urmărite bloguri de fotografie

Director de site-uri de fotografie

Și acum o surpriză din partea noastră. Am creat un director cu site-uri de fotografie din România. Ce înseamnă acest lucru? Intrând pe pagina Linkuri utile veți putea găsi o listă cu site-uri și bloguri de fotografie din România, o listă realizată de noi (și în curs de actualizare) și, totodată, puteți să vă propuneți propriul site sau altele pe care le frecventați și care nu se regăsesc deja.

Sistemul e simplu. Trebuie să introduceți câteva date și apoi menționarea voastră va apărea în listă (asta după o scurtă verificare de-a noastră ca totul să fie ok). Simplu și util. Așa credem noi. Sperăm să vă fie util și vouă și să descoperiți site-uri interesante care să vă fie de folos și să vă încânte privirea! :-)

Linkuri utile de fotografieÎți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.