Adăugat pe 22 februarie 2014 de Dragoș Asaftei in Sfaturi utile
 
 

Creativitatea în fotografie: seringile și picăturile de apă

Creativitatea: Foto cu picături de apă
Creativitatea: Foto cu picături de apă

Să vă povestesc. Eu sunt din Odorheiu-Secuiesc, un oraș mic, frumos, elegant și în care simți că poți duce o viață liniștită. Nu te stresează foarte multe lucruri, iar faptul că populația majoritară e maghiară te mai ajută să înveți încă o limbă. E un mare avantaj cred eu.

Rețineți totuși cuvântul mic. M-am apucat de fotografie de la 14 ani. Până la 16 ani am străbătut orașul în lung și-n lat (în 20-30 de minute îl cam traversezi pe jos) căutând subiecte pe care să le fotografiez. Știam fiecare colțișor aproape, iar parcul îmi era cel mai bun prieten. Mergeam zilnic câteva ore în parc încercând să caut ceva nou, ceva ce să fotografiez. Și găseam, ce-i drept. A fost așa, ca o provocare spre creativitate. Și m-a ajutat mult.

Apoi mi-am dat seama că ar trebui să experimentez și alte lucruri. Așa am ajuns să fotografiez picături de apă.

Povestea celor 10 seringi și a picăturilor de apă

Fotografiam florile din casă. Le-am învârtit pe toate părțile și parcă nu mai găseam niciun unghi diferit. „Bine ar arăta cu roua dimineții”, mi-am zis. „Dar ce-ar fi dacă aș reproduce-o eu”, m-am întrebat. Am luat o seringă, am umplut-o cu apă și am început să pun picături pe frunzele florii.

Și așa am început să-mi fac roua la mine în casă. După am încercat cu un pulverizator luat de la o soluție de spălat geamuri. Așa aveam picături mai multe și dispersate uniform. Când voiam să le așez după bunul plac foloseam seringa, când voiam să simulez roua cât mai bine mă foloseam de pulverizator.

Apoi am trecut la următorul nivel. Mi-am făcut zece seringi pline cu apă în diverse culori. Aveam seringi cu apă roșie, apă albastră, apă neagră și așa mai departe și apoi le puneam în diverse compoziții pe subiectul pe care-l fotografiam.

Mi-a plăcut atât de mult varianta aceasta încât am obținut în acel an vreo 200 de fotografii de care eram mândru. Desigur, dacă mă uit acum peste el poate aș tăia un zero din acel număr, dar ideea-i importantă. Am căutat așa cum am putut mai bine să găsesc o soluție, un subiect nou, într-un moment în care simțeam că nu mai am ce fotografia.

Încă mai am acasă cele zece seringi. Încă mai fotografiez flori cu picături de apă ori de câte ori am ocazia. Sunt fascinat de ce se poate obține! Și mai am și o colecție de pene de porumbei, dar de ele o să vă povestesc într-un articol viitor.

Creativitatea ține de noi. Ține mult și de voință. Dacă vrei, reușești. :-) Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.