LOADING

Type to search

Cristian Munteanu: Fotografia zilei pe National Geographic

dragosasaftei 6 years ago

Sâmbătă, pe 1 martie, aflam că fotografia zilei de pe National Geographic este una realizată de un fotograf român. M-am bucurat tare mult când am văzut fotografia. Încarcată pe platforma pentru utilizatorii National Geographic, fotografia a fost aleasă dintre zecile de mii trimise zilnic. A fost aleasă drept cea mai bună fotografie a zilei. Din toată lumea!

Cristian Munteanu și fotografia zilei pe National Geographic

Fotografia pe care o vedeți mai sus a fost realizată de Cristian Munteanu și desemnată de editorii National Geographic drept fotografia zilei de 1 martie 2014. Frumos mod de a începe primăvara, nu?

Să fie aleasă o fotografie de-a ta drept „Photo of the Day” pe site-ul Naţional Geographic este, fără îndoială, un prilej de bucurie. Iar asta, în primul rând, pentru că la această rubrică intră în „competiţie” şi fotografii lor, de la Nat Geo, iar în al doilea, că imaginile sunt alese de editori foto cu mare experienţă în domeniu. Însă, pe de altă parte, pe lângă menţiunile de la Sony World Photo Awards, din 2013 şi 2014, intensitatea bucuriei a fost mai mică.”, povestește fotograful Cristian Munteanu despre momentul în care a aflat vestea.

Cu siguranță e o reușită. Cu siguranță e un lucru care te motivează și mai mult. Precum fotografia de mai sus mai sunt multe. Cristian e responsabil de o serie extrem de expresivă de fotografii de stradă. Acesta este motivul pentru care l-am rugat să ne răspundă la câteva întrebări despre fotografia de stradă, încheind cu o serie de 15 astfel de fotografii* realizate de el.

Fotografii de stradă de Cristian Munteanu

  • Am observat că fotografia de stradă e unul din genurile fotografice pe care le abordezi cel mai des. Care a fost primul cadru care ți-a stârnit interesul pentru fotografia de stradă?

Fotografia de stradă şi fotojurnalismul, da. Genurile acestea se pliază cel mai bine pe structură mea interioară. Înainte să fiu găsit de mijlocul acesta de exprimare, mă uitasem pe diferite albume şi imagini online. Aşa că deja simţeam, şi alesesem, fără să conştientizez, că voi face ceea ce se numeşte street photography. Pentru creierul meu nu era o recompensă suficientă fotografia de peisaj, din motive care nu-şi au rostul de a fi discutate acum, nici fotografia de portret, modă, nud etc. E mult mai seducător să reuşeşti să anticipezi, şi să surprinzi, extraordinarul în malaxorul străzii.

Aşa că atunci când mi-am cumpărat prima cameră foto, acum 4 ani, fix pe stradă am ieşit cu ea. Iar când primul miting în Bucureşti m-a prins cu aparat, am mers şi acolo. Însă dacă vrei un nume care mă impresiona mult acum patru ani, trebuie să îţi spun, banal, că acela e Bresson, cu stilul său inconfundabil, situat undeva între fotografie de stradă şi cea documentară.

  • O poveste întâlnită pe stradă și care ți-a rămas așa, întipărită în minte?

Pe stradă nu e prea mult timp pentru poveşti aflate prin dialog, ci, mai degrabă, conturate, sugerate, prin imagine. Însă într-o seară, venind din afara Bucureştiului, de la un proiect la care am lucrat, am văzut în tramvai, în spatele ultimului vagon, doi tineri care se îmbrăţişau, complet absorbiţi unul de celălalt. După ce m-am apropiat şi am făcut 3-4 cadre, m-au văzut şi au întrebat dacă pot avea şi ei pozele. Ajuns acasă, le-am oferit imaginile. Între timp însă, s-au despărţit. Poate din fericire, momentul acela în care se iubeau va rămâne mereu cu ei, viu, graţie fotografiei.

Fotografii de stradă de Cristian Munteanu

  • Dacă ar fi să descrii fotografia de stradă în trei cuvinte, care ar fi acelea?

Anticipaţie, invizibilitate, neuroni.

  • Iar la final: un sfat pentru pasionații de fotografie de stradă aflați la început de drum?

Să iasă pe străzi, cu aparatul foto, măcar 30 de minute o dată la 2 zile. În rest timpului, să încadreze, să încerce să simtă, momentele deosebite doar cu ochii. Să treacă repede prin clişeele – oamenii străzii, animale, păsări, vitrine, panning. Să acumuleze filme, cărţi, muzică, senzaţii, sentimente, gânduri. Să vadă, neapărat, multe fotografii online, cel puţin, dacă nu în albume. Să se şlefuiască ca şi indivizi, şi creaţiile lor se vor îmbunătăţi.

Îți mulțumim frumos, Cristi! Felicitări pentru fotografiile pe care le faci și pentru selecția în National Geographic!

Pe Cristian Munteanu îl puteți urmări pe site-ul personal sau pe contul de Facebook

*Toate imaginile sunt proprietatea agenţiei Mediafax şi nu pot fi folosite, distribuite sau vândute fără aprobare. 

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei