LOADING

Type to search

Cum a fost în prima zi (20 mai) la Photo Romania Festival

dragosasaftei 5 years ago

Luni la 18:40 am avut trenul din București spre Cluj-Napoca. Urmau aproape 9 ore pe drum. S-au dovedit a fi 12 în total, ajungând în Cluj-Napoca pe la 6 și jumătate dimineața. Dar am ajuns cu bine și asta-i important. Urma pentru mine prima zi din acest an de la Photo Romania Festivalevenimentul de care v-am povestit zilele acestea și la care voi fi prezent până joi seara.

Ziua am început-o cu un…

Workshop de fotografie de portret ținut de Ionel Onofraș

O să încep așa cum a început și Ionel Onofraș workshop-ul. „Nu va fi un workshop în care vom face fotografii. Va fi o discuție deschisă, liberă, despre ce înseamnă fotografia de portret și cum e bine să abordăm și să privim oamenii din jur.” Și cred că de aici pornește totul.

Portretul, indiferent că este în studio, într-o cameră sau pe stradă, el este aceeași reprezentare a persoanei fotografiate, iar tu ca fotograf îți pui amprenta asupra modului în care alegi să reproduci acest portret. De asta-i foarte important modul în care privești oamenii. Poți trece pe lângă o doamnă în vârstă pe stradă care să nu-ți transmită nimic. Dar poți trece întrebându-te oare care o fi povestea ei. Și poți intra în discuție cu ea. Sunt suficiente câteva secunde pentru contactul acela care să deschidă legătura între subiect și fotograf.

Așa poate afli că acelei doamne îi place să scrie, iar cărțile pe care le are în mână sunt exact opere de-ale ei conturate de-a lungul timpului. Iar de aici povestea ia naștere singură.

Eu acesta cred că poate fi unul dintre principalele câștiguri pe care le poți avea participând la un astfel de workshop, iar Ionel Onofraș are darul de a povesti totul într-un mod aparte care să te facă atent și care să-ți dea apoi dorința și pofta să fotografiezi. Contează enorm cum îți sunt prezentate poveștile. Iar Ionel Onofraș face asta într-un mod special. 

 

Expoziția foto „La femme” de Daniel Penciuc

În aceeași locație – Casa Potporri – unde s-a ținut și workshop-ul despre care tocmai am vorbit este până pe 25 mai și expoziția foto „La femme” semnată de Daniel Penciuc. Expoziția prezintă feminitatea prin fotografii. „Astfel, imaginile suprind diverse stări şi ipostaze, de la inocenţă şi melancolie la femeia romantică, elegantă, sofisticată şi evidenţiază frumuseţea femeii, frumuseţe pe care nu o vedem în viaţa de zi cu zi. Fiecare locaţie, ţinută şi personaj au fost alese cu grijă pentru a contura cel mai bine imaginea pe care fotograful a dorit să o transmită. Fotografiile emană feminitate, senzualitate şi nu în ultimul rând frumuseţe naturală.

Felicitări, Daniel, pentru întreaga serie de fotografii! 

 

Expoziția foto „Eyes the mirror of the Soul” de Sebastian Magnani

Fotograful elvețian Sebastian Magnani a fost prezent și anul trecut la eveniment printr-o expoziție foto cu o temă asemănătoare. Doar că anul trecut cei fotografiați erau câinii. Fotografiile din acest an sunt cu pisici, dar nu oricum. Cert e că mă gândesc că i-a fost enorm de greu să le facă. Pisicile alea stau în poziții imposibile. Zău de nu.

Expoziția poate fi văzută până pe 26 mai direct în Piața Unirii. N-aveți cum să o ratați dacă treceți pe acolo. Iar fotografiile sunt tipărite pe cuburi mari, așa că sigur or să vă sară în ochi. E un proiect ambițios și deloc, deloc ușor de realizat. Iar rezultatul arată într-un mare fel. 

 

Expoziția foto „YKSI” de Juha Mustonen

E greu de descris proiectul foto al fotografului finlandez Juha Mustonen. Greu pentru că transmite atât de multe încât nu știi de unde să începi. Greu pentru că e realizat în așa fel încât iese din tiparele multor genuri fotografice. În mare este vorba de o serie de fotografii fashion realizate pe durata unui întreg an. Fiecare dintre ele a fost făcută într-un mod total diferit de alta.

Merită să treceți să vedeți întreaga serie, dar și albumul lansat cu ocazia asta. Mai multe despre expoziție veți afla într-un clip pe care-l vom publica vineri și care va rezuma cele trei zile din cadrul evenimentului. Expoziția poate fi văzută la Galeriile Minerva de pe Strada Napoca, nr. 16.  

 

Expoziția de istorie a fotografiei din cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvainiei

Poate n-am ales cea mai potrivită exprimare. Cert e că expoziția prezintă o trecere prin istoria fotografiei. De la primele aparate foto și primele fotografii și până la cele mai recente (înainte să apară D-SLR-urile, totuși). Sunt aparate vechi pe diferite formate. Era un aparat din 1890 care făcea fotografia pe placă de sticlă.

E tare interesant să vezi toate etapele astea. Conștientizezi parcă și mai mult cât de mult au evoluat lucrurile și cât de norocos ești (oare?) pentru că acum nu te mai limitează aproape deloc echipamentul, iar procesul în sine nu mai durează atât de mult.

Expoziția poate fi văzută săptămâna aceasta la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Să treceți pe-acolo că-s lucruri frumoase de văzut. 

Expoziție: Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Expoziție Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Expoziție Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Expoziție Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Cameră obscură la Photo Romania Festival | Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Expoziție Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Expoziție Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Expoziție Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Expoziție: Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Expoziție: Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Expoziție: Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Expoziție: Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Expoziție: Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | photo-romania-festival-20-mai-26 | Expoziție: Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Expoziție: Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Expoziție: Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Expoziție: Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Expoziție: Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Expoziție Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Expoziție Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Istoria fotografiei la Photo Romania Festival | Expoziție: Istoria fotografiei la Photo Romania Festival

 

Lansarea revistei Photographia

Revista Photographia este din punctul meu de vedere unul dintre cele mai bune proiecte în această direcție de la noi din țară. În primul rând pentru că e inițiat de o echipă cu multă experiență în domeniul fotografiei – aici puteți vedea toți membri. În al doilea rând revista se prezintă în format digital, dar nu printr-un simplu PDF.

Nu. Totul este interactiv. Iei tableta în mână, descarci și răsfoiești revista. Vezi clipuri cu sfaturi, afli povești ale fotografilor, citești articole și privești fotografii. Dacă vrei să vezi un detaliu dintr-o fotografie pur și simplu dai zoom.

Revista-i gândită în așa fel încât să se plieze numai bine pe comportamentul oamenilor din momentul de față. Și a reușit să facă asta. Chapeau! 

Cam atât despre prima zi. Spre seară, după lansarea revistei Photographia, am privit și fotografiile expuse la Casino. Sunt multe fotografii celebre într-o expoziție comună. Ai practic adunate cele mai bune fotografii ale mai multor artiști.

Acum am să mă pun la somn (asta acum când scriu articolul. Când îl citiți probabil că-i deja zi și eu sunt la festival să „culeg” informațiile pentru următorul articol.).

P.S.: Frumos tare-i Clujul! Parcă-mi place și mai mult decât anul trecut!

Mi-am amintit acum. Voiam să vă povestesc de camera asta. La expoziția cu istoria fotografiei a fost amenajată și o cameră obscură. Ea arată cam așa, iar dacă te uiți atent pe perete vezi în oglindă un peisaj urban. Dacă era o placă foto în loc de perete ar fi ieșit o fotografie clară în câteva ore bune.

Cameră obscură la Photo Romania Festival

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *