LOADING

Type to search

Cum influențează smartphone-urile piața foto

dragosasaftei 6 years ago

În ultimii ani telefoanele mobile inteligente au evoluat într-un mod extrem de rapid, ajungându-se la ceea ce avem în momentul de față. Smartphone-urile încep să înglobeze din ce în ce mai multe funcții ale aparatelor foto și o fac foarte bine. Haideți să ne uităm la funcția de panoramare regăsită pe iPhone 4/4s/5 și iOS 6. E excelentă!

Nu există diferențe de expunere, nu sunt linii evidente de delimitare a fotografiilor, nu sunt greșeli de perspectivă. Sau cel puțin nu foarte evidente. E o funcție care funcționează foarte bine și le depășește pe majoritatea funcțiilor cu același scop de pe camerele compacte.

Acum nu ai nevoie de un D-SLR pentru o panoramă acceptabilă sau de cine știe ce accesorii. Scoți telefonul și în 5 secunde ai panorama montată deja fără ca tu să mai fii nevoit să faci ceva. De asemenea camerele telefoanelor mobile încep să evolueze din ce în ce mai mult calitativ. Anul trecut au apărut primele camere de telefon cu senzor CMOS cu iluminare din spate. Anul acesta, la CES, a apărut și primul telefon cu o cameră foto cu senzor CMOS Exmor de 13 megapixeli.

Și lucrurile continuă să evolueze. Dar până unde? Răspunsul la această întrebare nu-l știm, însă știm cu ce ne ajută. Desigur că aparatele foto vor beneficia în continuare de recunoașterea pe care au avut-o și până acum. Producătorii, însă sunt nevoiți să se concentreze și mai mult pe calitate. În timp ce piața telefoanelor mobile evoluează extrem de mult, piața foto trebuie să țină pasul. De asemenea și fotografii.

Aici vine partea interesantă. În ultimul timp evoluția pieței a făcut în așa fel încât un D-SLR să nu mai fie ceva wow! așa cum era până acum câțiva ani. În 2009 un D-SLR atrăgea toate privirle și îți atribuia așa, un oarecare statut. Acum D-SLR-urile sunt mult mai accesibile, motiv pentru care tot mai multe persoane au acces la tehnologia de calitate.

Și de aici apare concluzia principală. Nu mai depinde totul de aparatura folosită. Depinde de fotograf, de calitățile sale, de creativitate. Doar astea îl mai pot scoate pe fotograf în evidență. Până acum ceva timp aparatura era un atu important. Acum aparatura devine din ce în ce mai accesibilă, iar accentul este pus din ce în ce mai mult pe fotograf. Fotograful este actorul. 

De la ce a pornit totul? De la evoluția smartphone-urilor care pătrund din ce în ce mai mult pe piața foto. Apoi am ajuns la o dezvoltare a pieței foto și la o accesibilitate ridicată pe care o au D-SLR-urile. Tehnologia devine din ce în ce mai accesibilă, nemaifiind un criteriu de diferențiere, motiv pentru care trebuie să ne concentrăm pe dezvoltarea noastră, ca fotografi. 🙂

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

2 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *