De curând am avut ocazia să fotografiez pentru câteva zile cu obiectivul Samyang 14mm f/2.8, cea de a doua ediție, puțin cosmetizată față de cea lansată în 2009. Auzisem de multe ori de bine despre obiectiv, dar recunosc că nu am avut curiozitatea să văd cu ochii mei ce face. O vreme bună n-am simțit nevoia unui ultra-wide, împăcându-mă foarte bine cu un 24mm. La începutul anului, însă, m-am pus pe căutat câteva variante pentru un astfel de obiectiv.
Aveam de gând să-l fotografiez la cadre de stradă, fotografii de natură, panorame și, într-o oarecare măsură, fotoreportaje. Nu-l voiam ca pe un obiectiv pe care să-l folosesc frecvent, ci ca pe unul care să mă ajute în situațiile în care cei 24mm nu-mi erau suficienți. Din acest motiv nu vedeam utilă investiția într-un ultra-wide Nikon 14-24, de exemplu, sau Tamron – cum e 15-30-ul 2.8 (citește review-ul nostru). Deși sunt obiective pe care le consider a fi foarte bune calitativ, în situația de față, nu erau ce căutam eu. Așa că am început să mă uit după alternative, de aici și gândul pentru Samyang 14mm f/2.8.
Cu un preț mai mult decât accesibil – de câteva ori bune mai ieftin decât „frații” lui de la Canon, Nikon, Tamron ori alți producători – 14-le produs de Samyang mi-a atras atenția după ce am tot văzut fotografii de o calitate foarte bună făcute cu el. Așa că l-am luat de la F64 să îl folosesc pentru câteva zile, suficient cât să mă convingă să iau decizia. Motivele am să vi le detaliez în continuare.
Acestea sunt motivele principale pentru care obiectivul poate fi o alegere foarte bună dacă vreți un ultra-wide, dar nu sunteți dispuși să cheltuiți o sumă mai mare de bani. Totuși, prețul mai mic în comparație cu alte obiective, vine datorită unor compromisuri de care ar fi bine să știți. Eu nu le văd ca pe lucruri care să te încurce rău de tot, ci care îți pot da la început dificultăți, urmând ca pe parcurs, în câteva zile, să te acomodezi cu ele.
Punând în balanță avantajele și dezavantajele, statisticile-s de partea lui Samyang 14mm f/2.8. Repet, dacă vrei un obiectiv ultra-wide pentru anumite situații și ții cont de plusurile/minusurile/limitările sale. Pe mine unul, însă, m-a convins.
Obiectivul este disponibil la F64 la prețul de 1.700 de lei pentru Canon, Nikon și Pentax.
Iată acum câteva dintre imaginile făcute cu el. 🙂
—
—
Bună!
Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.
Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.
Pe curând!
Dragoș Asaftei
Multam pentru review! Sunt curios cum se comporta pe vreme cu mai multa lumina 🙂
O să revin cu mai multe imagini curând. 🙂