LOADING

Type to search

Sunt oare mirrorless-urile viitorul?

dragosasaftei 5 years ago

Citeam mai devreme un articol pe Business Cover despre direcția pe care s-a axat F64 în ultimul an și care ar fi planurile pentru viitor. Articolul este susținut de declarațiile asociaților fondatori ai magazinului, Daniela Becheru și Marian Alecsiu, care scot în evidență faptul că se adaptează la cerințele pieței din România, motiv pentru care au început să își extindă zona de acoperire și în spre partea smartphone-urilor și a tabletelor.

Acest lucru este datorat faptului că în ultima perioadă alegerile românilor în materie de cameră foto s-au împărțit în două mari categorii: cei care își iau un smartphone cu cameră foto bună în defavoarea clasicelor aparate compacte și cei care își iau un D-SLR. Totuși, s-a constatat o creștere considerabilă în segmentul aparatelor compacte premium, ceea ce arată că românii sunt interesați de calitate și sunt dispuși să facă un efort financiar în această privință în domeniul foto, evoluție care acum câțiva ani era greu de preconizat.

E un semn că aparatele compacte de top nu sunt lansate doar pentru PR și show off, dacă putem spune așa, ci ele încep să se vândă din ce în ce mai bine. E un lucru binevenit. Dar ajungem la întrebarea pe care o adresam în titlu. Aparatele comapcte premium cresc ca vânzări, D-SLR-urile sunt în continuare în topurile preferințelor, dar cum rămâne cu mirrorless-urile? 

Daniela Becheru declara că D-SLR-urile sunt cea mai achiziționată categorie de aparate foto, având o creștere a vânzărilor cu până la 70% mai mare față de anul trecut. Întrebarea este: sunt mirrorless-urile viitorul? 

Citim și auzim peste tot în jur că mirrorless-urile sunt viitorul, că vor înlocui orice aparat pe care-l folosim și că vor veni drept soluțiile ideale. Oare e chiar așa? N-am văzut până acum foarte multe mirrorless-uri în jur, poate și pentru că piața este oarecum la început (deși are deja mai bine de 2 ani de existență și e destul de dezvoltată și extinsă), iar prețurile nu sunt neglijabile, mai ales în comparație cu un D-SLR.

Poate că piața mirrorless-urilor va crește în momentul în care li se va întipări în capul oamenilor că mai mare nu înseamnă neapărat mai bun pentru nevoile lor și că și un aparat mai mic poate oferi o calitate bună. Dar pentru a schimba mentalitatea asta trebuie întâi să oferi acea calitate mai bună. Doar 10% sau mai puțin din mirrorless-urile de pe piață oferă o calitate care să te facă să scoți banii și să respingi un D-SLR.

Sunt foarte puține astfel de mirrorless-uri, iar utilizatorului obișnuit îi e greu să le diferențieze, motiv pentru care nu riscă întotdeauna să facă acest pas. O posibilă soluție ar fi schimbarea targetului. Sony tinde să reușească asta cu noul A7 care e un mirrorless full-frame și oferă o calitate excelentă a imaginii. E o alternativă pentru un full-frame entry-level și e soluția ideală pentru un profesionist care vrea calitate și atunci când nu e la job și vrea totuși un corp mai mic. Nu vrea să care un D-SLR mare și greoi.

Și atunci orientarea către fotografii profesioniști prin mirrorless-urile de top ar fi o soluție. Sunt curios să văd ce va urma, care vor fi atuurile cu care vor veni mirrorless-urile. În momentul de față oamenii nu au certitudinea că majoritatea mirrorless-urilor oferă calitatea pe care o așteaptă. Acest lucru va trebui schimbat. Desigur, e nevoie de timp. Și primele D-SLR-uri entry-level de acum câțiva ani erau oarecum tricky, dar asta s-a schimbat în timp. 🙂

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *