LOADING

Type to search

Drepturile de autor și publicarea fotografiilor în mediul online

dragosasaftei 6 years ago

În utlimul timp ne întâlnim cu fel și fel de cazuri în care fotografii publicate pe site-uri personale sau pe rețele de socializare sunt preluate de alte persoane, publicații sau branduri și folosite în scopuri care, în cele din urmă, au un rezultat în sfera comercială. Fie că recunoaștem, fie că nu, orice fotografie, spre exemplu, publicată în cadrul unei știri dintr-un ziar online, se transformă, într-un fel sau altul, în câștig pentru compania respectivă și o plată egală cu zero pentru cel care a muncit, de fapt, la acea fotografie.

Când și cum ne sunt preluate fotografiile?

Să împărțim întâi situațiile în două categorii în funcție de cei care ne preiau fotografiile. În prima categorie sunt persoanele care pur și simplu iau fotografia și o publică pe conturile lor. Unii fac asta pentru că ei consideră că e frumoasă fotografia (uită că există funcția de share pe Facebook, spre exemplu), iar unii fac asta pentru că vor să-și atribuie creditele. Ceea ce nu e de loc ok. Dacă, să spunem, că acceptăm aceste cazuri, apar altele care tind să fie mai grave. E vorba de persoanele care preiau fotografiile, le prelucrează în stilul lor și apoi le publică. În tot acest paragraf vorbim de persoane fizice. 

A doua categorie e un pic mai pretențioasă. E compusă din persoane publice, branduri, companii etc. Ce fac ele? Uneori preiau fotografiile fără a cere acordul autorului și le publică pe rețelele proprii. Ba mai mult. Uneori, dacă există un watermark pe fotografii, îl elimină prin softuri de postprocesare a imaginii, inducând cititorilor faptul că fotografia este, de fapt, realizată de ei. Nu! Așa ceva nu se face, niciodată!

Cum putem prelua corect fotografiile?

Există mai multe metode de preluare corectă a fotografiilor de la o persoană către o altă persoană sau companie. Le voi scrie în ordinea siguranței lor din punct de vedere juridic.

 1. Contract pe drepturi de autor – în cazul unui astfel de contract poate interveni și necesitatea unei plăți către autor. Sau nu neapărat. Dar este cea mai sigură metodă care nu poate fi apoi contestată în instanță. Odată oferite drepturile de autor, tu ca și companie poți folosi fotografia fără nicio problemă în scopurile și condițiile declarate în contract.
 2. Acordul scris pe mail – e o procedură care începe să fie prezentă din ce în ce mai des. Are valoare juridică și e destul de sigură. Fiți atenți însă ca în formularea voastră sau a autorului să apară exact scrise următoarele: fotografia care va fi folosită, unde, când, cum și în ce condiții. De preferat ar fi ca autorul să aibă un răspuns la obiect, precum „Îmi dau acordul pentru utilizarea fotografiei x pe site-ul y în condițiile precizare mai sus.” Simplu și sigur.
 3. Utilizarea funcțiilor de distribuire – share pe Facebook, retweet pe Twitter, embed pe Youtube sau 500px și așa mai departe – totuși, e o procedură delicată. În cazul în care sunteți o companie, autorul vă poate acuza că profitați de fotografia lui pentru a obține profit. Puțin probabil, dar se întâmplă. Și e bine să fiți atenți. Pe Facebook, de exemplu, recent a fost închisă o pagină de aproape 800.000 de fani din cauza încălcării drepturilor de autor.
 4. Menționarea sursei pe site-uri – e o metodă care, uneori, vine într-o situație de câștig-câștig. În sensul că o companie sau un site relevant publică o fotografie a unui fotograf, el câștigând astfel notorietate prin menționarea sursei. E suficient un paragraf în care să scrie fotografie realizată de x.

Ce spun legile drepturilor de autor?

Conform legii nr. 8 din 26.03.1996

Art. 139

Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual.

Art. 140

(1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda urmatoarele fapte comise fara autorizarea sau consimtamantul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege:
a) reproducerea operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;
c) comunicarea publica a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;
f) realizarea de opere derivate;

Art. 141

Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 25.000.000 lei la 500.000.000 lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor.

Chiar dacă pare o simplă fotografie și vreți să o preluați, faceți-o cu grijă. Cineva a muncit pentru ea și merită toate aprecierile!

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

2 Comments

 1. Vlad Moldovean 27 December 2012

  Foarte fain articolu, sincer sa fiu m-as bucura sa existe mai multi oameni care sa il citeasca si sa aplice aceste informatii. Pe de alta parte si noi cei care publicam fotografii pe retele de socializare gen facebook ne dam oarecum acordul ca aceste fotografii sa fie preluate.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 27 December 2012

   Ne dăm acordul, într-un fel sau altul, dar nu în măsura în care să profite anumite companii, branduri, persoane și așa mai departe. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *