LOADING

Type to search

Povestea fericită a expoziției foto caritabile de pe Facebook

dragosasaftei 5 years ago

Acum aproape 3 săptămâni am văzut pe Facebook anunțul unei expoziții care pentru mine a ajuns să însemne foarte mult și care mi-a dat ocazia să cunosc trei suflete minunate. Poate că ați văzut în perioada aceasta pe Facebook. Este vorba de o expoziție foto caritabilă care cuprinde mai multe fotografii semnate de fotografi români. Fotografiile pot fi cumpărate cu prețul de 90 de lei și sunt livrate sub forma unor tablouri de o calitate foarte bună.

90 de lei pentru un tablou frumos semnat de un fotograf român cunoscut. Vi se pare puțin? Așa și este. Motiv pentru care poți face astfel foarte ușor o faptă bună. Primii bani care s-au strâns din vânzarea acestor fotografii au ajuns la Sara, o fetiță de doi ani care avea nevoie de un implant dublu cohlear ca să poată auzi și vorbi. Tatăl ei, Mihai Gagiu, a fost cel care s-a ocupat de expoziția virtuală caritabilă.

Fotografiile disponibile în expoziția virtuală caritabilă pot fi văzute aici. Cu doar 90 de lei fiecare dintre ele poate fi a voastră sub forma unui tablou.

Raluca, Sara și Mihai înainte de operație

Prin intermediul acestei expoziții părinții Sarei, Mihai Gagiu și Raluca Diaconu, au reușit să strângă 8.000 de lei în aproape două luni, completând suma de 25.000 de euro necesară unui implant. Celălalt implant era asigurat de stat.

Banii au fost strânși, Sara a fost operată săptămâna trecută, iar acum aleargă vioaie prin casă ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Recunosc că m-am atașat de Sara într-un fel aparte. Am văzut-o prima oară cu o zi înainte de operație, iar asta cred că a declanșat tot sentimentul acesta frumos. Apoi am vizitat-o de două ori la spital și sincer vă zic că abia aștept să o văd din nou. E o scumpete de fată care-ți intră imediat în suflet. N-ai cum să-i reziști.

Sara după operație

Peste trei sătpămâni vor fi activate implanturile și încet, încet va învăța să audă. Abia aștept!

În același timp expoziția virtuală caritabilă continuă. Banii strânși în continuare sunt donați altor copii cu aceleași nevoi. Totodată la expoziție s-a alăturat și TNT Express România, firma de curierat asigurând transportul gratuit al tablourilor în toată țara. Frumos gest, felicitări!

Despre expoziție, cum a fost totul până acum și ce urmează să se întâmple mai departe mi-a povestit mai multe Mihai într-un interviu pe care vă invit să-l citiți. Mie mi se face pielea de găină de fiecare dată când îl citesc.

Felicitări, Mihai! Felicitări, Raluca! Bravo, Sara, pentru putere!

Fotografiile disponibile în expoziția virtuală caritabilă pot fi văzute aici. Cu doar 90 de lei fiecare dintre ele poate fi a voastră sub forma unui tablou.

De unde ți-a venit ideea să faci o expoziție virtuală de fotografie cu vânzare?

Totul a pornit de la un telefon primit de la un prieten, care mi-a spus că, dacă tot avem acel Tîrg Umanitar pe facebook, unde lumea vindea diverse articole (de la cărţi la accesorii handmade) pentru campania Sarei, şi dacă tot sunt pasionat de fotografie, de ce nu expun „nişte fotografii într-o cafenea, de exemplu? Ştiu eu pe cineva! Ai putea să vinzi fotografii înrămate!”. După ce am închis telefonul mi-a picat fisa şi în 10 secunde deja aveam totul schiţat în minte: selectez 10 fotografii bune de-ale mele, îl sun şi pe Silviu, pe Alecu… da, le zic să-mi trimită fotografiile la rezoluţie mare şi de restul mă ocup eu! Da, fac o expoziţie virtuală pentru Sara, fac şi un blog, gata! M-am pus pe treabă, am făcut simulări ale tablourilor în Photoshop şi după 2 zile de la acel telefon am avut deja primele comenzi. Am zis mai întîi să încerc online şi, dacă e cît de cît ok, să fac şi o expoziţie adevărată.

Ce a însemnat pentru tine expoziția? (munca în sine, pașii pe care a trebuit să îi faci)

A însemnat şi înseamnă în continuare o mare realizare. Atît pentru faptul că am reuşit să strîng mulţi bani pentru Sara într-un timp foarte scurt (aproximativ 8.000 lei în 2 luni), cît şi pentru faptul că am cunoscut mulţi fotografi renumiţi, dar şi ei pe mine. A însemnat foarte mult timp dedicat proiectului. Primul pas a fost să iau legătura cu prietenii mei fotografi, să le spun despre ce e vorba. Apoi realizarea şi actualizarea continuă a blogului/albumului foto de pe facebook. A urmat o investiţie serioasă în rame şi materiale pentru ambalat şi să găsesc un laborator foto bun. Mai adaug preluarea şi centralizarea comenzilor, înrămarea, ambalarea şi etichetarea coletelor, deci un volum de lucru destul de mare. În prima lună am trimis peste 70 de tablouri în multe locuri din ţară, dar şi în Olanda, Luxembourg sau SUA.

Cum a fost primită ideea expoziției de oameni?

Neaşteptat de bine. De fapt, nici nu avea cum să fie primită altfel. Pentru că, dacă stai să te gîndeşti, toată lumea are de cîştigat: copilul pe care îl ajuţi, donatorul – care, pe lîngă faptul că face o faptă bună, se alege cu un tablou frumos, dar şi fotograful, care simte o mare satisfacţie ştiind că lucrările lui ajută în mod direct, beneficiind totodată de expunere în plus şi public nou.

Pînă la urmă am reuşit să şi fac expoziţia în realitate, ajutat de un prieten, într-un concept-store caritabil din centrul vechi, Merci Charity Boutique. Au fost mulţi oameni prezenţi, au cunoscut-o pe Sara şi ne-am simţit cu toţii foarte bine. Apoi, un prieten i-a spus lui Edward Aninaru despre proiect, i-a plăcut ideea şi a donat o fotografie. După aceea, au donat fotografii şi Doru Oprişan, Mirela Momanu, Sorin Onişor, Florin Andreescu, Vlad Eftenie, Gina Buliga, Cristina Ţintă şi mulţi, mulţi alţii. Toţi, din inimă şi bucuroşi că pot ajuta. Evident, a urmat o adevărată avalanşă de comenzi, căreia cu greu i-am făcut faţă (în sensul că a durat mai mult onorarea tuturor comenzilor).

Iar ţie, Dragoş, îţi datorez foarte mult, pentru că la tine a văzut Cristian Manafu expoziţia, şi-a cumpărat un tablou, şi de la el a aflat de expoziţie Bogdan Drăgotoiu, manager la TNT Express România, care susţine acest proiect, trimiţînd gratuit aceste tablouri oriunde în ţară. E foarte frumos tot ce se întîmplă!

Care sunt pașii pe care ai vrea să îi faci în continuare?

Deşi scopul a fost atins şi am strîns banii necesari operaţiei Sarei, continuăm acest proiect ajutînd şi alţi copii. Am donat 1500 lei, adică banii cu care rămîn după vînzarea a 25 de tablouri, unui Orfelinat privat din Beiuş. Apoi am ajutat cu aceeaşi sumă un băieţel de 3 ani şi un pic, care suferă de aceeaşi afecţiune ca fiica mea, hipoacuzie, şi are nevoie de implant cohlear, care costă foarte, foarte mult. În momentul de faţă, sunt la jumătatea aceleiaşi sume, pe care o voi vira către un băiat de un an si trei luni, de asemenea, cu aceeaşi problemă.

M-a impresionat tot ce s-a întîmplat în aceste 3 luni de cînd am început strîngerea celor 25.000E de care aveam nevoie, m-a impresionat solidaritatea umană, iar acum simt că vreau să ofer la rîndul meu, aşa cum mi s-a oferit. Probabil vor urma şi perioade de pauză, să mă ocup de recuperarea Sarei şi să mă odihnesc după acest maraton, însă nu voi renunţa la acest proiect, pentru că e prea frumos tot ce se întîmplă, şi chiar dacă îmi ocupă mult din puţinul timp liber pe care îl am, satisfacţia este foarte mare şi merită cu adevărat.

Felicitări încă o dată! Iată o dovadă că se poate. Ține doar de noi și de voința și puterea pe care o avem fiecare!

Fotografiile disponibile în expoziția virtuală caritabilă pot fi văzute aici. Cu doar 90 de lei fiecare dintre ele poate fi a voastră sub forma unui tablou.

Mihai, Sara și Raluca după operație

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

2 Comments

  1. joita lucian 30 April 2014

    Ma mir ca se mai face si asa ceva!

    Reply
    1. Dragoș Asaftei 30 April 2014

      E un gest enorm! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei