LOADING

Type to search

Fascinația meșteșugului: documentare ale vechilor meserii, proiect inițiat de Matei Pleșa

dragosasaftei 5 years ago

România are încă multe zone în care tradițiile și vechile meserii sunt păstrate cu sârguință. Sunt multe astfel de zone și sunt destui oameni care cred cu tărie în valorile asimilate acum zeci de ani. Meșteșugarii sunt o parte din acești oameni. Pe vremuri, practicarea unui meșteșug îți oferea un statut social. Acum, odată cu trecerea timpului, meșteșugul pe care l-ai învățat în trecut te poate face subiect de documentar și cam atât. Totuși aceste valori trebuie promovate. E o senzație aparte să stai lângă un potcovar, de exemplu, și să vezi ce iese de pe mâna lui. Sau lângă un olar. Nu se compară cu nicio fabrică din ziua de azi.

Videograful Matei Pleșa a inițiat un proiect extrem de interesant care are ca scop, așa cum descrie chiar el, „să realizeze o serie de documentare motivaționale despre pasiune, perseverenţă, meşteşug şi continuitate”.

Fascinația meșteșugului

Fascinația meșteșuguluiașa cum a fost denumit proiectul, a luat naștere în 2012. De atunci și până acum a avut destul de mult ecoul în online-ul românesc. Mie unul îmi e ciudă că mi-a scăpat pentru că e o idee bună pusă în practică într-un mod excelent, dar mă bucur totuși că am aflat acum de el și că am avut ocazia să port o discuție cu Matei Pleșa, cel care l-a inițiat, în care mi-a povestit mai multe. Dar haideți întâi să vedem unul dintre documentare publicate până acum.

Și acum vă invit să-i citiți cuvintele lui Matei despre proiectul lui. După cum vorbește se vede că-i un proiect de suflet.

  • De unde ți-a venit ideea să realizezi proiectul acesta și care e mesajul pe care vrei să-l transmiți?

Ideea mi-a venit atunci cand am vazut documentarele lui Philip Bloom pe Vimeo si am zis ca e un proiect caruia mi-ar placea sa imi dedic timpul liber. Odata ce am inceput sa pun la cale proiectul si sa ma gandesc cum poate avea un documentar de genul un impact cat mai mare mi-am dat seama ca sunt multe lucruri frumoase in povestile mestesugarilor, dar mai ales in toate se gasesc cateva elemente cheie: pasiune, munca, sacrificii.

  • Cum se desășoară realizarea unui material?

Cel mai des dau peste mestesugari pe internet, ziare, reviste etc. De multe ori vazd o poza cu un mestesugar si sunt inspirat de ce transmite. Dupa iau legatura cu respectivul mestesugar si incerc sa imi dau seama daca ar fi potrivit pentru proiect. Daca totul e ok, incep sa filmez, editez si in ultima parte se realizeaza soundtrack-ul.

  • O poveste care te-a atins și pe care n-ai să o uiți? 

Imi e greu sa aleg doar o poveste din cele auzite de la mestesugari. Aleg totusi cateva cuvinte spuse de Dl. Barbarossa: “Nu soarta decide, ci eu decid”. Cuvintele respective te faci sa iti dai seama ca tu ca si individ esti singurul care poate sa-si faca/aleaga viitorul. Daca tu nu tragi pentru tine si pentru pasiunile tale, nimeni nu o va face in locul tau.

  • Mai urmează și alte documentare?

Absolut! Chiar acum pregatesc terenul pentru inca 2-3 documentare pe care le voi lansa in urmatoarele luni. Acum provocarea este sa aduc ceva nou la fiecare documentar pe care il realizez.

  • Cum privesc subiecții, meșteșugarii, tot proiectul? Care sunt reacțiile?

Pana acum toti mestesugarii au fost bucurosi si m-au primit foarte bine. Se bucura pentru ca exista oameni carora le pasa de munca lor si se simt apreciati, lucru foarte important pentru orice om care pune pasiune si munca in ceea ce face.

 Asta înseamnă să îți placă ce faci și să te dedici pasiunii pe care o ai. Pot lua naștere lucruri tare, tare frumoase!

În final l-am rugat pe Matei să ne transmită câteva cuvinte nouă, celor pasionați de fotografia documentară. „Urmați-vă instinctul și pasiunea, restul sunt detalii!spune tânărul videograf.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul oficial, Fascinația meșteșugului. Pe Matei Pleșa îl puteți urmări pe pagina de Facebook sau blogul personalȘi acum vedem și câteva fotografii realizate în timpul filmărilor. 

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *