LOADING

Type to search

#FotografiePesteAșteptări: 7 reguli de compoziție

dragosasaftei 5 years ago

În cadrul cursului foto de la Școala Flanco, cel de #FotografiePesteAsteptari de la începutul lunii septembrie (vezi aici Cum a fost la workshop-ul de #FotografiePesteAșteptări cum a fost la workshop)powered by Kooperativa 2.0, am povestit și despre câteva dintre regulile de compoziție care pot contribui șa îmbunătățirea fotografiilor. Unele-s reguli, altele pur și simplu sfaturi. Ce-i drept e că toate pot aduce un plus compoziției și cadrului în general. Haideți să vedem cele 7 reguli, alături de câteva exemple și cuvinte care să le descrie ca atare.

1. Regula treimilor

Probabil cea mai cunoscută regulă compozițională din artele vizuale. Presupune încadrarea subiectului într-unul dintre punctele de intersecție ale liniilor care împart cadrul în trei trimi orizontale și trei verticale, ca-n imaginea de mai jos.

Regula treimilor - Reguli de compoziție în fotografie

2. Liniile directoare în cadru

Pe scurt, e vorba despre în ce parte a cadrului îți conduc privirea liniile din compoziția imaginii. În exemplul de mai jos, liniile directoare îți duc privirea spre centrul cadrului, loc în care se ele se intersectează și aduc greutate, stabilitate cadrlui.

Liniile directoare - Reguli de compoziție în fotografie

3. Diagonala dominantă

Împărțirea cadrului în funcție de o diagonală dominantă poate contribui semnificativ la seprarea planurilor, evidențierea subiectului și, dacă e cazul izolarea lui.

Diagonala dominantă - Reguli de compoziție în fotografie

4. Izolarea subiectului

Izolarea subiectului într-o parte a cadrului, poate într-una din intersecțiile tremilor, poate atrage atenția asupra lui. Izolarea poate fi de tip contrast, în așa fel încât subiectul să se evidențieze prin diferența de lumină/culoare în raport cu fundalul, de exemplu, sau elementele din împrejurul său.

Izolarea subiectului - Reguli de compoziție în fotografie

Izolarea subiectului - Reguli de compoziție în fotografie

5. Contrucția cadrului pe mai multe planuri

Sfat aplicabil în mare parte la fotografia de peisaj, de natură, contribuie la obținerea unei compoziții atractive, interesante și, pe alocuri, ieșire din comun. Atunci când fotografiezi la munte, de exemplu, sau în zonele deluroase, te poți foloi foarte ușor de acest sfat.

Suprapunerea planurilor - Reguli de compoziție în fotografie

6. Spirala care traversează cadrul

Simpla fotografiere a unor drumuri (Transfăgărășan, Cheile Bicazului etc.) și îmbinarea celorlalte sfaturi (diagonala dominantă, regula trepimilor) pot da naștere unor imagini reușite, diferite, cu, uneori, niște subiecte oarecum banale.

Spiralele - Reguli de compoziție în fotografie

7. Simetriile

Ușor de înțeles, util de aplicat, spectaculoase ca rezultat. Se pot fotografia fără probleme reflexiile, simetriile din natură ori cele arhitecturale, de exemplu.

Simetriile - Reguli de compoziție în fotografie

Sperăm să vă fie utile! 🙂

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei