LOADING

Type to search

Fotografiile câștigătoare la Sony World Photo Awards 2016

dragosasaftei 3 years ago

Câstigatorii celei mai mari competiții de fotografie din lume, Sony World Photography Awards 2016, sunt anunțați astăzi de către World Photography Organisation.  Atât imaginile castigătoare cât și locurile secundare vor fi prezentate în cadrul expoziției de la Somerset House, Londra, în intervalul 22 aprilie – 8 mai.

Fotograful anului

Cea de-a noua ediție a concursului a beneficiat de un număr-record de 230.103 de înscrieri, iar juriul i-a acordat premiul “Fotograful Anului L’Iris d’Or“ fotojurnalistului Iranian Asghar Khamseh.

Lucrarea a fost aleasă din cele selecțiile câștigătoare de la cele 14 categorii Professional, care au fost de asemenea anunțate astăzi. ”Fire of Hatred” este o serie de portrete care înfățișează victimele atacurilor cu acid, dându-le acestora oportunitatea de a se face auziți. Premiul de 25.000 de dolari acordat lui Khamseh a fost anunțat la ceremonia de decernare a premiilor SWPA, în Londra. Acesta fost premiat alături de câștigătorii și finaliștii celor 14 categorii Professional.

Născut în Tehran în 1963, Asghar Khamseh lucrează ca fotojurnalist pentru Mehr News Agency, Iran, a căror muncă se concentrează în principal pe drepturile omului în Iran. Seria de fotografii câștigătoare ”Fire of Hatred” atrage atenția asupra numărului atacurilor cu acid, care este în creștere în Iran.

Iranianul Asghar Khamseh câștigă distincția Fotograful Anului la SWPA 2016, cel mai mare concurs de fotografie din lume

În cadrul ceremoniei, World Photography Organisation i-a acordat lui Kei Nomiyama (Japonia) distincția ”Open Photographer of the Year” și un premiu de 5.000 de dolari. De asemenea, au fost anunțați câștigătorii titlurilor Youth și Student Focus Photographer of the Year. Toți câștigătorii au fost premiați cu echipamente digitale Sony de ultimă generație.

CÂȘTIGĂTORUL CATEGORIEI OPEN – KEI NOMIYAMA, JAPONIA

Lucrarea “Enchanted Bamboo Forest” de Kei Nomiyama a fost selectată ca cea mai bună  fotografie din lume, de un juriu condus de Jael Marschner, fostul editor de imagine al Time Out London/Sunday Times Travel. Fotograful a primit un premiu de 5.000 de dolari în cadrul ceremoniei din Londra.

Nomiyama, doctor în Chimia Mediului la Universitatea Ehime din Japonia,  este atras de fotografierea vieții sălbatice și de a celei subacvatice. Fotografia lui a fost realizată în munții Insulei Shikoku și surprinde licuriciulLuciola parvula la începutul sezonului ploios. Fotografia a fost selectată dintre cei 10  câștigători de categorie Open anunțați pe data de 29 martie.

Competiția Open a fost deschisă tuturor fotografilor și a presupus înscrierea unei singure fotografii.

CÂȘTIGĂTORUL CATEGORIEI OPEN – KEI NOMIYAMA, JAPONIA

CÂȘTIGĂTORUL CATEGORIEI YOUTH – SAM DELAWARE, SUA

Portretul surorii fotografului i-a adus tânărului student de 18 ani Sam Delaware titlul de Youth Photographer of the Year. Născut în Freeport, Maine, Delaware acesta urmează cursurile școlii Angwin din California. Delaware este un fotograf autodidact și fotografiază de la vârsta de 12 ani.

Fotografia câștigatoare a fost selectată din cele trei lucrări câștigătoare de la categoria Youth, anunțați pe data de 29 martie. Competiția Youth este deschisă tutuor fotografilor cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani.

Sarah

CÂȘTIGĂTORUL COMPETIȚIEI STUDENT FOCUS

Sofia Jern, în vârstă de 23 de ani, studentă la Universitatea de Științe Aplicate Novia din Finlanda, a obținut premiul de fotograful anului la categoria Student Focus. Aceasta a obținut echipamente de fotografie Sony în valoare de 30.000 de euro pentru universitatea la care studiază, la ceremonia de decernare a premiilor din Londra. Lucrarea câștigatoare a Sofiei Jern urmărește viețile “băiețiilor de lipici”, tineri consumatori de droguri care evadau din realitatea străzilor din Kitale, Kenya.

 CÂȘTIGĂTORUL COMPETIȚIEI STUDENT FOCUS 1 CÂȘTIGĂTORUL COMPETIȚIEI STUDENT FOCUS 2

Student Focus colaborează la nivel global cu peste 400 de instituții de educație care includ cursuri de fotografie și este unul dintre cele mai importante programe de fotografie pentru studenți, la nivel global, fiind susținut de British Journal of Photography.

PREMIUL PENTRU CONTRIBUȚIE REMARCABILĂ ÎN DOMENIUL FOTOGRAFIEI – RONGRONG & INRI

RongRong & inri, echipa formată din cei doi soți, ambii fotografi influenți, care au modelat fotografia contemporană în China și nu numai, au obținut premiul pentru “Contribuție Remarcabilă În Fotografie” la ceremonia de decernare a premiilor care a avut loc în Londra. Aceștia au fost recunoscuți de către World Photography Organisation atât pentru carierele lor artistice, cât și pentru impactul semnificativ pe care l-au avut asupra fotografiei asiatice.

Fotografia soților RongRong & inri ilustrează lumea personală pe care aceștia au creat-o împreună și depășesc limitele tehnicilor dark room ale fotografiei alb-negru tradiționale. Aceștia au fondat  în China primul spațiu de artă contemporană dedicat mediului, centrul de artă Three Shadows Photography, iar în 2015 au fondat festivalul de fotografie Jimei X Arles, în parteneriat cu Les Recontres d’Arles.

Prima expoziție majoră europeană a lucrărilor lui RongRong & inri celebrează carierele acestora și va fi prezentată la Somerset House, ca parte a expoziției premiilor Sony World Photography Awards.

Premiul pentru “Contribuție Remarcabilă”  în domeniul fotografiei a fost obținut în trecut de către Mary Ellen Mark, William Eggleston, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud, William Klein, Elliott Erwitt și Phil Stern.

Lista completă cu imaginile câștigătoare la categoria Professional

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *