LOADING

Type to search

Photokina 2014: Hands-on și fotografii de test cu Canon 7D mark II

dragosasaftei 4 years ago

În cadrul conferinței de presă #CanonPhotokina la care am luat parte ieri a fost anunțat noul aparat foto D-SLR Canon 7D mark II, urmaș al 7D-ului lansat în urmă cu 5 ani, în 2009. Am avut ocazia să testăm aparatul în timpul evenimentului, motiv pentru care vă invităm să citiți primele impresii, să vedeți cum e construit și cum stă în mână, dar și cum fotografiază sau filmează.

*Modelul testat este un pre-sample și pot exista modificări de firmware până la lansarea versiunii finale. Toate cadrele pe care le vedeți au fost făcute în format .JPEG.

Specificații tehnice – Canon 7D mark II

 • Senzor CMOS APS-C de 20.2 megapixeli;
 • Filmare full HD la 60 de cadre pe secundă;
 • Fotografiere în rafală cu 10 cadre pe secundă;
 • Bliț integrat;
 • Sistem GPS integrat;
 • Display LCD de 3 inchi cu o rezoluție de 1.042.000 de pixeli;
 • Sistem de focalizare în 65 de puncte, toate în cruce;
 • 7 moduri prestabilite de focalizare;
 • Sistem de măsurare a expunerii în 150.000 de puncte;
 • Sensibilitate ISO de până la 51.200;
 • Vizor optic cu o acoperire de aproximativ 100%;
 • Conectivitate USB 3.0;
 • Sistem Dual Pixel CMOS AF integrat;
 • Corp construit din aliaj de magneziu.

Dar ce înseamnă tot ce-am scris mai sus? Am să încep cu sistemul Dual Pixel CMOS AF apărut pentru prima oară pe Canon 70D, cu care am și filmat hands-on-ul. Sistemul contribuie la focalizarea rapidă și precisă în timpul filmării, reușind chiar să urmează subiectul fără mari probleme.

Rămânând tot la focalizare, noul sistem de pe 7D mark II vine cu 65 de puncte, toate în cruce. Acest lucru contribuie la o focalizare mai precisă, fiecare punct având referință atât pe orizontală, cât și pe verticală.

Canon 7D Mark II: Fotografii de test Canon 7D Mark II: Fotografii de test

A fost modificată și sensibilitatea punctului central de focalizare, care acum se descurcă mai bine în lumină slabă, reușind să focalizeze pe timp de noapte, fără ajutorul lampei de asistență.

Totuși, la noul sistem de focalizare mi-a plăcut cel mai mult modul Large Zone AF. Cu el am făcut fotografiile cu sportivii. Nu prea ai mare lucru de făcut. Alegi zona în care vrei să focalizezi și… fotografiezi. Aparatul reușește să urmărască rapid schimbările din zonă și te ajută să obții imaginii sharp fără prea mare efort. Cred că e modul cel mai util atunci când vine vorba de fotografia de eveniment sportiv.

Și dacă-l mai legi și de fotografierea în rafală cu 10 cadre pe secundă ai făcut perechea potrivită pentru acest gen de fotografie.

Pe lângă acestea, aparatul mai vine cu funcție de declanșare la interval integrată – utilă pentru timelapse, dar și pentru fotografii de noapte, astronomice; și filmare full HD la 60fps, care poate fi redat în slow-motion, așa cum veți vedea mai jos.

Dar să trecem la construcție.

Construcție – Canon 7D mark II

Corpul aparatului este construit dintr-un aliaj de magneziu și seamănă foarte mult cu design-ul lui 5D mark III. Așa mi s-a părut. Este mai robust și mai „rotunjit” față de 7D, se ține mai bine în mână și are mai multe butoane de control cărora le pot fi atribuite tot felul de funcții.

Canon 7D Mark II

Vă invit să vedeți filmulețul de hands-on și să auziți cum fotografiază aparatul în rafală, la 10 cadre pe secundă.

Test – Fotografia eveniment sportiv

Pe durata testării am avut șansa să fotografiem o scenă „furată” dintr-un eveniment sportiv. Mai mulți atleți săreau în fața noastră, putând astfel să testăm acuratețea sistemului de focalizare și, bineînțeles, viteza de fotografiere în rafală.

Aici am făcut cele mai multe fotografii. Am avut noroc că soarele era dintr-o anumită poziție chiar în spatele atleților, așa că am putut testa și cum se descurcă în contre-jour și cum sunt redate detaliile din umbre.

Așa cum spuneam mai sus, în realizarea acestor fotografii a contat foarte mult noul sistem de focalizare, prin viteza și acuratețea sa. Vă invit să vedeți cadrele.

Canon 7D Mark II - Fotografii de eveniment sportiv Canon 7D Mark II - Fotografii de eveniment sportiv Canon 7D Mark II - Fotografii de eveniment sportiv Canon 7D Mark II - Fotografii de eveniment sportiv Canon 7D Mark II - Fotografii de test Canon 7D Mark II - Fotografii de test Canon 7D Mark II - Fotografii de test

Test – Detalii din zonele luminoase și umbrite

Profitând de lumina care ne permitea să testăm destul de aprig capacitățile aparatului, am luat câteva dintre cadrele subexpuse sau cu zone arse le-am trecut puțin prin Lightroom ca să văd ce pot recupera din detalii. Să se noteze că toate cadrele au fost făcute în format JPEG, iar exemplarul testat este un pre-sample, motiv pentru care pot exista modificări de firmware până la lansarea versiunii finale a acestuia.

Priviți rezultatele.

Canon 7D Mark II: Zonă umbrită Canon 7D Mark II: Zonă luminoasă, detalii recuperate Canon 7D Mark II: Zonă luminoasă Canon 7D Mark II: Zonă umbrită, detalii recuperate Canon 7D Mark II: Zonă umbrită Canon 7D Mark II: Zonă umbrită, detalii recuperate

Test – Fotografii în rafală cu 10 cadre pe secundă

Așa se vede o secvență de mai multe cadre fotografiată la această viteză. Șansele să ratezi momentul atunci când fotografiezi cu 10 cadre pe secundă sunt destul de mici, așa că iată un prim avantaj al acestei viteze.

Canon 7D Mark II: Fotografiere în rafală cu 10 cadre pe secundă

Test – Postprocesarea fotografiilor în Adobe Lightroom

Spre final m-am „jucat” cu fotografiile în Adobe Lightroom, dorindu-mi să văd cât de permisive sunt în ceea ce privește postprocesarea. Rezultatele le veți putea vedea în continuare. Zic același lucru precum mai sus. Chiar și JPEG, fotografia înmagazinează o cantitate suficient de mare de detalii încât să o poți modifica apoi după bunul plac, fără să pierzi mult din calitatea ei.

Canon 7D Mark II: Postprocesare în Adobe Lightroom Canon 7D Mark II: Postprocesare în Adobe Lightroom Canon 7D Mark II: Postprocesare în Adobe Lightroom Canon 7D Mark II: Postprocesare în Adobe Lightroom

Dar iată și un before and after destul de simplu. O simulare de HDR dintr-un singur cadru. Și acela JPEG.

Canon 7D Mark II: Postprocesare în Adobe Lightroom Canon 7D Mark II: Postprocesare în Adobe Lightroom

Test video – Full HD

M-am folosit de setup-ul de mai sus ca să testez și funcția de filmare a camerei. Sistemul de focalizare – datorită componentei Dual Pixeli – s-a dovedit a fi precis și destul de rapid în timpul filmării, chiar dacă subiectul se afla într-o continuă mișcare.

Mi-a plăcut mult că schimbând expunerea în timpul filmării se creează tranziții line. Cred că pentru cei care filmează e tare util, mai ales că poți trece în modul manual de la o scenă foarte întunecată, la una foarte luminoasă, fără să ai și o tranziție bruscă pe secvența de filmare rezultată.

Așteptăm să realizăm un test complet al camerei în momentul în care vor sosi exemplarele finale. Până atunci nu putem decât să concluzionăm prin a spune că noul Canon 7D mark II are ca principale avantaje rapiditatea în declanșare, precizia în focalizare și acuratețea în redarea detaliilor.

Alte fotografii de test realizate cu 7D Mark II

Canon 7D Mark II - Fotografii de test Canon 7D Mark II - Fotografii de test Canon 7D Mark II: Fotografii de test Exemplare de Canon 7D Mark II Canon 7D Mark II - Fotografii de test Canon 7D Mark II: Fotografii de test

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

6 Comments

 1. Ciprian 16 September 2014

  Niste crop-uri 100% la ISO 1200, 3200, 6400? Pentru ca e minunat, dar daca senzorul e la fel de prost la noise ca pe prima varianta, nu am facut nimic.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 17 September 2014

   Eram afară pe o lumină foarte puternică și n-am apucat să fac și teste la ISO mare. Am în schimb un cadru la ISO 1.000. Aici e originalul, JPEG din aparat. https://drive.google.com/file/d/0B40ziT35sgAecDFuRFFYUjFTZk0/edit?usp=sharing

  2. Catalin Samoila 18 September 2014

   Ai pus punctul pe i: la noise era deplorabil! Pentru un ochi obisnuit cu analiza la nivel de pixel era vizibil chiar la ISO 100 in umbra. Din acest motiv si AF-ul slab pentru urmarirea subiectelor in miscare am renuntat fara sa ma uit inapoi la 7D.
   Mark II pare reconstruit de la zero ceea ce e bine.
   Detaliile extrase din umbra par sa fie deasemenea un semn bun de rederesare din partea Canon, care era cu 2EV mai slab decat Nikon la acest capitol.
   Per ansamblu un bun pre-review de mare actualitate!

 2. joita lucian 23 September 2014

  Nu am inteles pana la urma este full frame sau nu!? Nici pe f64 nu scrie….cred ca nu este din ce inteleg de aici corect?!

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 23 September 2014

   Nu este full-frame. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *