LOADING

Type to search

Photokina 2014: Hands-on și fotografii de test cu Canon G7x

dragosasaftei 5 years ago

Timp de două zile am luat parte alături de Canon România la unul dintre cele mai mari evenimente de fotografie din lume. Puteți citi toate articolele publicate în urma evenimentului pe pagina dedicată – Photokina 2014.

Tot în cadrul conferinței de presă Canon Photokina a fost anunțat și un nou aparat foto compact. Este vorba de Canon G7x, un compact poziționat în segmentul premium al aparatelor de acest fel. Am reușit să îl testăm pentru câteva minute în timpul evenimentului, motiv pentru care vă invităm să citiți primele impresii și să vedeți fotografiile, alături de secvențele video.

*Modelul testat este unul pre-sample. Până la versiunea finală ar mai putea exista modificări asupra firmware-ului aparatului.

Specificații tehnice – Canon G7x

 • Senzor CMOS de 1 inch cu o rezoluție de 20.2 megapixeli;
 • Filmare Full HD la 60fps;
 • Conectivitate Wireless;
 • Card SD/SDHC;
 • Display LCD articulat la 180 de grade, cu o rezoluție de 1.040.000 de puncte;
 • Fotografiere în rafală cu 6 cadre pe secundă timp de aproape 700 de cadre;
 • Obiectiv cu zoom optic 4.2x – distanță focală de 24-100mm și deschiderea diafragmei de f/1.8-2.8;
 • Sistem de stabilizare optică a imaginii;
 • Sistem de procesare a imaginii DIGIC 6;
 • Sistem de focalizare în 31 de puncte;
 • Sensibilitate ISO de până la 12.800;
 • Timp minim de expunere de 1/2000s;
 • Fotografiere în format .RAW;
 • Greutate de 304 grame.

Din punctul meu de vedere principalele avantaje ale aparatului sunt date de suprafața mare a senzorului și obiectivul luminos care are o plajă focală destul de largă. Poți fotografia peisaje la 24mm, dar și surprinde scene de la distanță la 100mm. Dezavantajul vine însă la timpul minim de expunere. La f/1.8 chiar și cu ISO minim e greu ca în lumina soarelui să obții un timp mai mare de 1/2000s. Ar fi fost minunat dacă ar fi avut timpul minim de expunere de 1/4000s. Ar fi fost chiar suficient.

Un alt avantaj al aparatului e viteza de declanșare și focalizare, segment pe care se pare că a pus foarte mult accent Canon în acest an. Același avantaj îl regăsim și la 7D mark II. Rapiditatea în declanșare și focalizare. Noul G7x focalizează rapid și declanșează la fel. Partea bună e că poate fotografia la 6 cadre pe secundă timp de 700 de cadre. Mai bine de un minut. Asta dacă vrei să surprinzi o scenă de la început și până la sfârșit.

Construcția aparatului

Aparatul se ține bine în mână, dar nu vine cu nimic diferit față de alte aparate din același segment. Nu are vizor optic sau electronic, însă imaginile sunt clar și fără întârziere pe display-ul LCD care se poate articula în diverse poziții, facilitând fotografierea de la nivelul solului, spre exemplu.

Util mi se pare inelul de la baza obiectivului căruia poți să îi atribui diverse funcții. Eu l-am testat cu inelul setat pe reglarea diafragmei și am „salvat” astfel rolul rotiței de pe partea din spate.

Vă invit să priviți filmul de hands-on cu noul G7x.

Fotografii de test și crop-uri 100%

Am fotografiat preț de 10 minute cu G7x și nu am putut să nu observ că focalizează aproape instant. Acesta a fost lucrul care mi-a sărit în ochi. Focalizam și declanșam imediat cum vedeam scena, fără prea mare întârziere. Sau nu una sesizabilă, asta-i sigur.

În ceea ce privește calitatea imaginii, pe timp de zi și în lumină bună detaliile au fost redate clar, chiar și la deschiderea maximă a diafragmei. Am putut observa în unele părți ale cadrului aberații cromatice, dar doar la mărirea maximă a fotografiei.

Concluzie în urma testului: imaginile înmagazinează o cantitate suficientă de detalii (vedeți cum am recuperat umbrele în primele două fotografii de mai jos), sistemul de focalizare este foarte eficient, iar cadența rapidă în declanșare te ajută să surprinzi rapid scena fotografiată.

Test: Recuperarea detaliilor din zonele subexpuse

i de test: Canon G7x - Gama dinamică

i de test: Canon G7x - Gama dinamică

Fotografii de test

Fotografii de test cu Canon G7x Fotografii de test cu Canon G7x Fotografii de test - Canon G7x Fotografii de test - Canon G7x Fotografii de test - Canon G7x Fotografii de test - Canon G7x Fotografii de test - Canon G7x Fotografii de test - Canon G7x Fotografii de test cu Canon G7x Fotografii de test cu Canon G7x Fotografii de test: Canon G7x

Fotografiile originale – Crop-uri 100%

i de test: Canon G7x - Detalii Fotografii de test: Canon G7x - Detalii i de test: Canon G7x - Detalii i de test: Canon G7x - Detalii i de test: Canon G7x - Detaliii de test: Canon G7x - Detalii
i de test: Canon G7x - Detaliii de test: Canon G7x - Detaliii de test: Canon G7x - Detaliii de test: Canon G7x - Detalii

Fotografii în rafală – 6 cadre pe secundă

Așa fotografiază aparatul în rafală cu 6 cadre pe secundă timp de aproape 60 de cadre. Totuși, el poate face asta timp de un minut și acumula 700 de fotografii în rafală.

Test video – Filmare Full HD

Mi-a plăcut mult cum filmează. Mai ales atunci când te folosești de zoom. Obiectivul se mișcă lent în cazul acesta și te ajută să faci o tranziție fină de la un cadru larg la unul mai strâns sau invers. Totodată sistemul de stabilizare își face bine treaba. Toate secvențele pe care le vedeți au fost înregistrate din mână la rezoluția maximă, 1920×1080, și cu o cadență de 60 de cadre pe secundă. Vă invit să le priviți.

Noul Canon G7x va fi disponibil începând cu luna octombrie la un preț de circa 3.000 de lei. În același segment se află și Sony RX100 II, Canon G1x sau Nikon Coolpix A.

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

3 Comments

 1. Sturza Viorica 14 September 2017

  Buna ziua !
  Unde aș putea procura in România
  ,,Canon G7x” si cit costa

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 29 September 2017

   G7X nu mai este la vânzare, este acum G7X II și costă 3000 de lei la F64.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei