LOADING

Type to search

Idee de conținut video: Timelapse cu aparatul foto, GoPro-ul sau telefonul în timpul unui zbor

dragosasaftei 4 years ago

Recunosc că primul timelapse din timpul unui zbor l-am văzut în urmă cu aproape doi ani când un tip din America pusese un D-SLR pe partea interioară a geamului unui avion și a fotografiat toată ruta din America și până undeva în Europa. Îmi doream de atunci să fac un astfel de filmuleț doar că fie nu mi-am dat seama că-l puteam face și cu telefonul, fie nu găseam o ventuză care să țină D-SLR-ul și să fie și destul de compactă.

M-am trezit la realitate după ce mi-am luat un GoPro. Tot atunci mi-am dat seama că aș fi putut face același filmuleț și cu un compact sau cu telefonul, așa cum spuneam mai sus. Principiul e simplu și la îndemâna oricui.

Lucrurile de care ai nevoie sunt următoarele:

 • Aparat foto compact sau mirrorless cu funcție de timelapse – declanșare la un interval de timp; Telefon cu o aplicație de timelapse instalată (TimeLapse pentru iOS și Droid Timelapse pentru Android); Cameră de acțiune (precum GoPro-ul) cu funcție timelapse;
 • Ventuză de susținere a dispozitivului: pentru camere foto compacte, pentru GoPro, pentru telefoane – e utilă cam orice ventuză care te ajută să-ți prinzi telefonul de parbriz;
 • Baterie complet încarcată + o baterie de rezervă;
 • Card de memorie cu spațiu suficient.

După cum vedeți cel mai simplu e să faci un astfel de timelapse cu telefonul și atrage mai puțin atenția decât un compact sau un GoPro. Nu mi-a fost interzis să fac un astfel de filmuleț cu GoPro-ul, dar m-au întrebat ce fac și unde voi publica filmulețul.

Indiferent de varianta pe care o alegeți, pașii ar fi următorii:

 • Declanșați la un interval de 5 sau 10 secunde, în funcție de durata zborului:

Timelapse-urile pe care le veți vedea le-am făcut pe durata unor zboruri de aproximativ două ore. Calculul l-am făcut gândindu-mă vă voi folosi 25 sau 30 de fotografii pentru o secundă de film. Pregătind filmul pentru Instagram, știam că vreau să-l fac de maximum 15 secunde. Aveam două variante: fie să aleg un interval mai mare de declanșare, ca să am 15 secunde de film final, fie să declanșez la 5 secunde și să amplific apoi viteza din editare.

Am ales cea de-a doua variantă. Am observat că astfel imaginile sunt mai „fluide” și trecerile nu sunt atât de bruște. Fluctuațiile rapide pe care le veți vedea totuși sunt cauzate de faptul că avionul schimba altitudinea pentru câteva secunde și nu se înregistrau în intervalul acela suficiente cadre încât să obțin o trecere mai lină.

 • Procesați filmulețul într-un soft de editare (dacă montați filmul pe calculator și nu direct din aparat sau de pe telefon) introducând cadrele cu o durată de 0.03 secunde – veți obține astfel un film cu o cadență de 30 de cadre pe secundă;
 • Puteți aplica apoi secvenței rezultate un filtru de derularare rapidă, mărind astfel și mai mult viteza;

Cel mai la îndemână soft în care puteți monta un timelapse este Window Movie Maker. Ar mai fi apoi Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro sau iMovie. Totuși primul e la îndemâna oricui.

Și acum să vedem rezultatele pe care le-am putea obține. Simplu și rapid. Puteți crea astfel conținut video din călătoriile și vacanțele voastre, sau din diverse campanii ori evenimente la care luați parte. 🙂


S-aveți zboruri line, vreme bună și… geamuri curate! 🙂

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

2 Comments

 1. psaico 14 August 2014

  Am incercat si eu cu GoPro-ul in aceasi pozitie 🙂
  https://www.facebook.com/photo.php?v=10204661480203753&set=vb.1438074774&type=3

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 15 August 2014

   Super tare! A ieșit fain filmulețul! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *