LOADING

Type to search

Interviu cu Bogdan Pop despre proiectul foto al Forțelor Aeriene Române

dragosasaftei 5 years ago

Mai mult ca sigur că ați văzut pe Facebook în ultimele luni fotografiile publicate pe pagina Forțelor Aeriene Române: o serie de imagini care surprind în aer – deasupra unor peisaje minunate din țară – aparate de zbor ale aviației militare. Fotografiile sunt de impact, iar ideea în sine, până acum, de mare succes. Iar in spatele imaginilor stă o echipă de fotografi foarte bine aleasă. De curând am reușit să povestim mai multe cu Bogdan Pop, unul dintre fotografii care a surprins avioane militare de toate felurile deasupra multor locuri minunate de la noi din țară. Bogdan, îți mulțumim frumos! 🙂

Bogdan, încep întâi cu una dintre cele mai recente realizări ale tale: implicarea în proiectul foto al Forțelor Aeriene Române. E-o abordare cum n-am mai văzut la noi, una de efect și care ne arată imagini pe care altfel nu le-am putea vedea. Cum a început totul?

„Sunt pasionat de aviatie de cand ma stiu. De mic ma uitam dupa fiecare avion care decola deasupra casei unde-am crescut in centrul Clujului si oriunde vedeam avioane ma opream sa le admir. Asa am observat si posterele de inscriere la cursurile gratuite de zbor ale Aeroclubului Romaniei, iar la 16 ani ,cand aveam in sfarsit varsta minima pentru zbor, m-am inscris. Mi-am obtinut in acest fel licenta pilot de planor, la care am adaugat intre timp si licenta de pilot de avion ultrausor si cea de motoplanor.

In paralel am fost foarte incurajat si sprijinit de familie in pasiunea mea. Tatal meu m-a dus de mic la toate show-urile aviatice din zona, unde am avut primul contact direct cu aviatia civila si militara. Ca si profesie am ajuns designer grafic si fotograf, iar conexiunea cu aviatia a venit de la sine. Impreuna cu alti pasionati am fondat prima comunitate de fotografi de aviatie din romania, Romanian Spotters. Cu aceasta comunitate am reusit sa conturam rolul fotografilor in promovarea aviatiei.

Astfel, aeroporturile si institutiile de aviatie din Romania au inceput sa fie deschise la acest fenomen, care inainte era privit cu mari retineri din cauza “modei vechi” si a stilului inchis cu care era obisnuit domeniul la noi. In paralel, cu ajutorul unor prieteni foarte pasionati de aviatia militara, am inceput o colaborare cu Baza Aeriana de la Campia Turzii. Cu dansii am construit de-a lungul a mai multor ani o colaborare foarte buna. Efectele de imagine ale acestei colaborari au fost constientizate si la Bucuresti iar dupa parcurgerea a mai multor etape de-a lungul anilor s-a conturat acest proiect de promovare a tehnicii de aviatie militare romanesti in zbor.”

Bogdan Pop, fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop, fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop, fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop, fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop, fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop, fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române

Uitându-ne printre fotografiile tale, am observat și o serie cuprinzătoare de fotografii cu România din avion. De unde pasiunea pentru fotografia aeriană? Când ai fotografiat prima oară din avion?

„Pasiunea pentru fotografia aeriana s-a nascut din senzatiile pe care mi le-a oferit primul zbor in afara zonei de aerodrom. Eram obisnuit doar cu palma de pamant peste care zburam cand faceam cursurile, iar cand am iesit prima oara in zbor de la Cluj spre Targu-Mures, la 18 ani, am fost coplesit de peisajele pe care le-am intalnit si de perspectiva de ansamblu neasteptata.

Cartile de geografie mi-au construit o imagine analitica si fragmentata a Romaniei, dar in zbor totul se lega firesc, tara era mult mai spectaculoasa decat mi-a aratat o harta sau pozele pe care le vazusem pana atunci. Vroiam sa aduc acasa, sa impart cu familia, cu prietenii si cu toata lumea. In paralel, am inceput sa fac si drumetii pe munte, iar dorinta de-a vedea si din zbor acele peisaje a devenit si mai puternica. Prima fotografie aeriana am facut-o intr-un zbor cand eram singur si am vrut sa arat acasa cum ni se vede orasul de la 1000 de metri. Din pacate nu mai am fotografia, a fost facuta pe film acum 13 ani.”

Bogdan Pop, fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop - Fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop, fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop, fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop, fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop, fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române

Ne povestești despre o aventură pe care ai avut-o pe parcursul zborurilor? 

„Ca pilot planorist cred ca sunt anumite etape care odata parcurse, reprezinta aventuri care le tii minte toata viata: primul zbor singur si primul zbor de distanta cu planorul. Nu cred ca este planorist in lume care sa nu le tina minte si sa nu povesteasca implicat 100% despre fiecare sentiment care l-a cuprins in acele zboruri. Pe langa aceste senzatii se adauga cea a zborului acrobatic si a experientelor de concurs. Toate acestea sunt compuse din senzatii extrem de puternice si conturate care raman bine sculptate in memorie toata viata.

Ca fotograf am avut parte de senzatii noi si memorabile in zborul de formatie cu mai multe aeronave si in zborurile cu cabina deschisa.

Emotiile fac parte mereu din dinamica zborului, completeaza la ingredientele care tin pilotul si echipa alerti si concentrati. Cu timpul devin firesti si le simti mai putin, dar sunt acolo.

Frica e si ea parte din acele emotii si vine la pachet. Evident ca sunt momente care te fac sa tresari, primele turbulente, sunetele sau franarile neanticipate la schimbarea regimului motorului in zbor, cate o centura care se aseaza in timpul zborului acrobatic si scoate un sunet metalic..

Dar ca ansamblu, totul este planificat si organizat cu mare atentie la siguranta zborului. Ca pilot, si ca fotograf organizez fiecare zbor si sedinta foto in cel mai mic detaliu, cu repetitii si oricate pregatiri la sol este nevoie. Siguranta e pe primul loc. Astfel, pot sa spun ca de-a lungul a 16 ani de activitate, toate senzatiile si sperieturile pe care le-am tras au fost de fapt interpretari de moment a zborului ca manifestare pentru o fiinta care nu e conceputa sa zboare.”

Bogdan Pop - Fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop - Fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop - Fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop - Fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop - Fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop - Fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române

Care sunt următorii pași în proiectul început de Forțele Aeriene Române? Am înțeles că sunteți mai mulți fotografi implicați. Cum se derulează totul? Cum vă coordonați când fotografiați avioane.. din alte avioane?

„Proiectul pe care il avem in derulare cu Fortele Aeriene Române reprezinta o colaborare pe termen lung cu scop principal de conturare a imaginii aviatiei si tehnicii de zbor romanesti si de crearea materialelor de promovare din fotografiile obtinute. Proiectul are multe alte componente pe langa cea a zborului efectiv. Se lucreaza la elemente de tipar, materiale online, si nu in ultimul rand, la prelucrarea efectiva a fotografiilor. Toate acestea ocupa mult timp si necesita comunicare stransa. In paralel, partea de zbor depinde de multi factori. Proiectul este in continua derulare si speram sa ajunga sa acopere cat mai complet ce ne-am propus.

Echipa din care fac parte este constituita din fotografi care la fel ca mine vin si cu experienta de zbor in acest proiect. Eu sunt pilot de 16 ani la Aeroclubul Romaniei si proprietar privat de planor, dublu campion national la acrobatie cu planorul si membru al Lotului National de Acrobatie cu Planorul. Adrian Dulau este membru al Aeroclubului Romaniei si pilot planorist de peste 10 ani si este controlor de trafic aerian la Romatsa, iar Liviu Dnistran este pilot de avion ultrausor. Impreuna vom lansa oficial echipa noastra odata cu realizarea primei expozitii cu materialele obtinute pana acum.

Proiectele de fotografie aer-aer sunt foarte pretentioase si necesita pregatire si experienta din partea tuturor celor implicati ca sa se desfasoare in siguranta. Se comunica prin radio si prin semnale vizuale cu aeronavele fotografiate in formatie. De regula doar unul din echipa se ocupa de comunicare, dar toti detinem certificate de utilizare a statiilor radio de aviatie. Pozitionarea aeronavelor se discuta de la sol si se iau in calcul limitarile de performanta, experienta pilotilor, vremea pe durata zborului, relieful peste care se zboara, vizibilitatea si multi alti factori. Totul cu siguranta pe primul loc.”

Fotografiezi când zbori cu avioanele de linie? Ai vreun sfat pentru cei care vor să fotografieze cu telefonul mobil/aparatul foto prin geamul avionului?

Cand conditiile de vreme si lumina sunt favorabile, fotografiez si din avioanele de linie. Ca si sfaturi pentru cei care doresc sa faca fotografii pe geam:

  • Pentru minimizarea reflexiilor pe geam e indicata purtarea hainelor negre / inchise.
  • Recomand sa pozati cu aparatul cat mai aproape sau lipit de geam pentru a evita reflexiile si focalizarea pe suprafata sticlei.
  • Daca e posibil alegeti din timp partea avionului pe care stati cu gandul la pozitia soarelui pe durata calatoriei. In conditii de zi, cerul si peisajul arata mai bine cand sunt pozate cu soarele in spatele vostru. Evident sunt multe exceptii: cand e ceata, la apus / rasarit etc.
  • Pe lumina slaba e indicat sa faceti fotografii creative, cu dare de lumina din relieful care curge sub avion, sau luminile oraselor in viraj, si daca sunteti situati bine cu aripa si motorul avionului clare in fotografie. Ca regula generala pentru lumina slaba in aviatie : vor iesi multe poze neclare, deci insistati!”

Bogdan, să ai spor în continuare în tot ce faci! Așteptăm să vedem următoarele serii de fotografii!

Bogdan Pop: Fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop: Fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop: Fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop: Fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop: Fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române Bogdan Pop: Fotografie în cadrul proiectului cu Forțele Aeriene Române

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei