Adăugat pe 2 ianuarie 2014 de Dragoș Asaftei in Sfaturi utile
 
 

Învățăm printr-o fotografie – Povestea (II)

despre-fericire-1
despre-fericire-1

Veneam ieri spre casă. Era cam 17:30, iar soarele deja apusese. Orașul era ca oricare altul în prima zi a anului: extrem de liniștit. Abia treceau câteva mașini pe stradă, iar pe trotuar nu știu dacă am văzut un om la vreo 5-10 minute. Pe măsură ce mă apropiam mai mult spre casă, cam jumătate de kilometru înainte de bloc, văd o scenă care-mi captează atenția.

O mamă și cu fiica ei încercau să lanseze un lampion. Erau doar ele două și lampionul. Atât. Dar se vedea în ochii loc în acel moment o fericire sinceră. Le-am fotografiat exact înainte ca ele să dea drumul lampionului. Totul a durat sub un minut, dar din privirile lor părea să fi fost unul dintre cele mai fericite minute de până atunci.

Fotografia aceasta a fost o lecție pentru mine. În momentul în care nu mă așteptam să văd ceva aparte pe stradă am zărit un moment care m-a făcut rapid să ridic aparatul la ochi. Probabil asta face parte din magia fotografiei. Faptul că poveștile ne ies în față exact atunci când ne așteptăm. Altfel ar fi fost totul prea monoton.

Acesta-i și motivul pentru care nu contează atât de mult tehnica, spre exemplu. Aș fi putut fotografia în pustiul din prima zi din an cu orice aparat. Povestea n-ar fi apărut de la sine. Povestea am găsit-o pe parcurs, exact în momentul în care mă așteptam mai puțin. Exact atunci.

Pentru 2014 mi-am propus să fiu mult mai atent la astfel de povești pe care le-aș putea spune prin fotografii. Mi-am propus să caut poveștile din jurul meu și să le exprim cât pot eu de bine. Iar abia apoi să mă gândesc la tehnică. Iar acesta-i și morala articolului de azi.

La mulți ani! Să aveți un 2014 plin de povești expresive! :-)Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei