LOADING

Type to search

Ioana Casapu: „Fotografia Polaroid, cea mai apropiată de adevăr expresie a hazardului de zi cu zi”

dragosasaftei 3 years ago

Pentru mulți dintre noi fotografia Polaroid nu trezește foarte multe amintiri. Puțini din generația de acum am prins fotografia de acest fel cu acte-n regulă și tot mai puțini avem ocazia să interacționăm cu acest tip de fotografie într-un fel sau altul. Ne orientăm către cele mai sofisticate camere, dar de multe ori uităm că fotografia e imaginea și nu tehnica, fotografia e povestea și nu numărul de megapixeli ori al punctelor de focalizare.

Am avut de curând ocazia să povestim despre fotografia Polaroid cu Ioana Casapu, unul dintre puținii oamenii care mai fotografiază astfel la noi în țară. Ioana a pus bazele Romanian Polaroid Photographers în 2015, împreună cu Dragoș Mălăescu. Mai mult decât atât, peste două săptămâni, urmează să verniseze prima expoziție foto a proiectului, care va reuni nume mari din fotografie sub aceeași umbrelă. Începând cu 17 august, la Kube Musette în București, veți avea ocazia să vedeți imagini surprinse pe Polaroid de fotografii:

De sunteți în oraș, merită să ajungeți. Mai multe detalii găsiți pe pagina evenimentului – Emotion in Motion. Iată, între timp, ce ne-a povestit Ioana despre fotografia Polaroid.

Ce înseamnă fotografia Polaroid pentru tine și cum ai descri-o? De ce Polaroid și nu altceva?

„Am avut la un moment dat un iubit fotograf care când s-a întors în România pentru scurt timp în 2013, avea cu el o Mamiya cu care făcea fotografii pe film Polaroid. M-am îndrăgostit de formatul acela precar – şi, în acelaşi timp atât de fluid, la fel cum m-am îndrăgostit la prima vedere de acel băiat, cu mulţi ani în urmă.

Avea o fragilitate asimetrică pe care nu o poţi citi în niciunul dintre mediile digitale. Prima oară când am desprins folia care acoperă un Polaroid m-am gândit la toate acele emoţii în mişcare care ies la suprafaţă fără să ştii niciodată cum se vor traduce, dacă ai nimerit corect temperatura, expunerea etc. Cred că e cea mai apropiată de adevăr expresie a hazardului din viaţa de zi cu zi. E un format costisitor şi pe cale de dispariţie, dar mie mi-au plăcut mereu poveştile pe cale de dispariţie, toate celelalte lucruri sunt la fel de la îndemână ca o comedie de Woody Allen.

Foto Polaroid de Ioana Casapu 1

Folosesc film peel-off în camere vechi, aparate clasice Polaroid 600, Sx-70 și Fuji Instax Wide. Am pus bazele Romanian Polaroid Photographers in 2015, împreună cu Dragoș Mălăescu, după ce un amic ne-a făcut cunoștință pe baza pasiunii noastre comune. La scurt timp după, un curator spaniol ne-a descoperit pe Instagram și ne-a invitat să expunem proiectul în Barcelona.

Inspirația pe care ne-au oferit-o comunitățile de fotografi din afara țării și drive-ul personal de a forma un proiect educativ, experimental și inovator sunt lucrurile care m-au ajutat să continui și să demarez expoziția și în București.”

Cum e Ioana ca fotograf? Ce îi place să surprindă în imagini? 

„Am început să sondez în fotografie atunci când m-am confruntat cu un blocaj creativ acum mai mulți ani, care m-a împiedicat să îmi practic meseria de scriitor o perioadă îndelungată. Privind în urmă cum s-au dezvoltat aceste două laturi ale mele conchid că, spre deosebire de text, imaginea m-a ajutat să înțeleg mai bine raportul universal care se creează între creator și creația sa. Îmi place să fotografiez femei, câmpuri întinse și marea.

Foto Polaroid de Ioana Casapu 4

Acel aforism care spune că un om fotografiază lucrurile pe care se teme că le va pierde este, cred, cât se poate de adevărat.”

Care este cea mai puternică experiență trăită de tine prin fotografie?

„Cred că fotografia este expresivitatea infinită, pe care o putem găsi nu doar în oameni, ci și în lucrurile neînsuflețite. Cea mai puternică experiență este, raportându-mă la anii care au trecut, libertatea nemărginită a limbajului fotografic, conexiunea intimă și tăcută dintre mine și mediu sau subiect. Înafară de asta, nu există nimic mai liniștitor decât orele de editare după un proiect pe digital (șampon pentru creier).”

Dacă ar fi să descrii fotografia Polaroid printr-o imagine de a ta, care ar fi aceea?

„Fotografia asta am făcut-o pe aeroportul Tegel, cu 30 de minute înainte să mă îmbarc spre București. Ea este Susanne, prietena mea din Germania care mi-a fost prietenă și cinci ani în România, și cu care m-am regăsit în perioadele cât am trăit la Berlin. Polaroidul este despre mișcare, iubire și fascinație, pentru că nu știi niciodată cum va ieși la final, iar această imagine este dorul meu de ea, încălzit într-o parte de buzunarul hainei în care l-am pus să se developeze, răcit în cealaltă de distanța de 1800 de kilometri dintre noi.”

Foto de Ioana Cristina Casapu

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei