LOADING

Type to search

iPhone 6S: Cameră foto nouă de 12MP, filmare 4K la 30fps și Live Photos

dragosasaftei 7 years ago

Apple a anunțat aseară lansarea noilor iPhone 6S și iPhone 6S Plus, două telefoane „identice cu modelele precedente, dar complet diferite”, așa cum afirmase Tim Cook de mai multe ori pe durata prezentării. În linii mari diferențele între iPhone 6 și 6S stau în performanța tehnică, camera foto și o serie de feature-uri precum 3D Touch.

Camera foto este cu siguranța una dintre cele mai mari îmbunătățiri. Deja camera de pe iPhone 6/6 Plus era suficient de bună încât să nu simți nevoia că ai mai avea nevoie de un aparat foto dedicat în multe, multe situații. Totuși, camera de pe noul model este și mai bună.

După ani buni în care senzorul era similar ca rezoluție și îmbunătățit pe alocuri (camera de 8MP și-a făcut tare bine treaba în toți acești ani), Apple a descis să facă pasul următor. Așa se face că noul iPhone 6S are un senzor de 12 megapixeli și poate filma 4K la 30 de cadre pe secundă.

Camera foto de pe noul iPhone 6S: 12MP și filmare 4K

Mesajul spus încă de la început pe scena din San Francisco explica scurt și la obiect faptul că mărind numărul de pixeli pe un senzor mic, unul de telefon, pierzi practic din calitatea imaginii în situații mai dificile: apare granulația, iar reproducerea culorilor nu mai este atât de fidelă.

Acesta este motivul pentru care Apple a avut întotdeauna senzorul de 8 megapixeli, iar upgrade-ul de acum se oprește la 12MP și nu la mai mulți cum putem găsi pe camerele altor producători. Totuși, chiar și pentru acest upgrade aparent mic, au dezvoltat o tehnologie menită să mențină reproducerea culorilor și a detaliilor la același nivel de precizie ca pe senzorul precedent, cu pixeli mai mari. Astfel, deși sunt mai mulți, dispersia informației către pixelii învecinați este foarte redusă. Sau cel puțin așa pare din filmul de prezentare.

Astfel, pe lângă senzorul de 12MP, camera de pe noul iPhone se mai laudă cu:

  • Deschiderea diafragmei de f/2.2;
  • Sistem de focalizare Focus Pixels: mai rapid și mai precis decât la modelele precedente;
  • Bliț True Flash care calculează mai bine acum diferența de lumină dintre subiect și ambient, fundal;
  • Live Photos: având funcția activată, camera fotografiază pentru două secunde din momentul declanșării și unește apoi cadrele într-o secvență animată. Imaginile sunt și de sine stătătoare, putând fi desprinse apoi din serie;
  • Camera frontală are o rezoluție de 5 megapixel și o deschidere a diafragmei de f/2.2;
  • Pentru selfie-uri reușite în lumină slabă a fost introdus și Retina Flash care, cu ajutorul unui procesor dedicat, aprinde ecranul la o luminozitate de 3 ori mai mare decât cea obișnuită reușind să ofere o cantitate semnificativă de lumină.
  • Filmare la rezoluția 4K cu 30fps;
  • Posibilitatea de fotografiere la 8 megapixeli în timpul înregistrării video 4K,
  • Filmare slow motion 1080p cu 120 de cadre pe secundă 720p cu 240;
  • Sistem de stabilizare optică pe iPhone 6S Plus;

Veți vedea mai jos și câteva secvențe video/imagini oferite de Apple. Din cele oficiale de test pare într-adevăr să se vadă o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește reproducerea culorilor, dar și nivelul detaliilor. Cei 12Mp se vor dovedi cu siguranță extrem de eficienți. Rămâne să vedem cum se va comporta camera în realitate. Abia așteptăm să o testăm și sperăm, ba chiar știm sigur că în curând o să punem mâna pe un model nou cât să-i facem un test așa cum am făcut și la iPhone 6, 5S și 5 pe durata ultimilor ani. Iată secvențele demo.

Fotografii făcute cu iPhone 6S

Live Photos

Retina Flash

Selfie Retina flash pe iPhone 6S

Filmare 4K la 30fps cu iPhone 6S

Specificații tehnice generale iPhone 6S/6S Plus

Așa cum spuneam la început, există o serie de diferențe semnificative la nivelul vitezei de procesare. Apple spune că noile telefoane au un procesor A9 cu 80% mai rapid care, altături de cel grafic (cu 90% mai rapid) permit utilizarea noilor funcții, dar și a noului sistem de operare iOS 9 la capacitate maximă.

Nou introdusă este și funcția 3D Touch care acum înregistrează și puterea cu care apeși pe ecran, oferind noi posibilități de control în aplicații. 3D Touch funcționează astfel:

Sistem de identificare cu amprentă Touch ID a fost și el îmbunătățit, fiind acum de două ori mai rapid. O altă noutate ar fi faptul că noile iPhone-uri vor fi disponibile în 4 culori, așa cum le vedeți în imaginile de mai jos.

iPhone 6S

La fel, ele vor fi disponibile în variante de 16, 32 și 64GB (128GB pe 6S Plus), urmând să se găsească în magazine de la finalul acestei luni.

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei