LOADING

Type to search

Legea drepturilor de autor în fotografie explicată

dragosasaftei 8 years ago

În urmă cu câteva zile adresam această scrisoare tuturor paginilor de Facebook. Am observat că articolul a avut ecou motiv pentru care ne-am hotărât să continuăm subiectul. Cristina Toma Cochinescu a venit în ajutorul nostru, ocazie cu care îi mulțumim frumos! Vă invităm să citiți în continuare cuvintele Fotoinvitatei de astăzi. Cristina a petrecut ultimele două zile citind și traducând pe înțelesul nostru, al tuturor legea drepturilor de autor. Puteți citi acest articol și pe blogul ei.

„M-am hotarat sa scriu acest articol deoarece am constatat ca o multime de fotografi amatori sau profesionisti isi exprima opinia asupra dreptului de autor privind fotografiile realizate de ei ce sunt difuzate prin intermediul internetului, fara a descoperi o baza legala in spusele lor. Eu insami am indus o parte dintre acestia in eroare, doar pe baza celor auzite de mine de-a lungul timpului, din surse credibile in opinia mea. Cu acesta ocazie imi cer scuze fata de acestia si ma bucur ca formatia profesionala imi permite sa fi studiat de curand cu atentie legislatia romana in aceasta materie. Imi pare inca rau ca nu am facut-o de la bun inceput…

Voi folosi si cativa termeni tehnici, indispensabili, insa promit ca acest articol va fi unul pe intelesul tuturor :-) .

Dispozitiile privind drepturile asupra fotografiilor difuzate in mediul on line sunt cuprinse in cadrul Legii nr.8 din 114 martie 1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, lege ce a suferit cateva modificari de-a lungul timpului, motiv pentru care ma voi referi strict la prevederile actuale. Desi legea, cu tot cu modificarile aduse acesteia, are un numar de 106 pagini, am sa ma refer doar la dispozitiile ce privesc tema de fata, in speranta ca nu-i va trece nimanui prin cap sa ma roage sa scriu un articol privind alte subiecte referitoare la dreptul de autor, caci nu mai am putere sa o iau de la capat :-) .

Dreptul de autor asupra fotografiilor este garantat, comportand atribute de ordin moral si patrimonial, astfel incat, daca o persoana publica o fotografie preluata de pe un site doar pentru ca i s-a parut “dragalasa”, fara a urmari un scop patrimonial, totusi fapta respectiva cade sub incidenta legii.

Independent de aducerea la cunostinta publica, prin simplul fapt al realizarii ei, chiar in forma nefinalizata, opera de creatie intelectuala este recunoscuta si protejata, autor al acesteia fiind una sau mai multe persoane fizice. Conform art.4 din lege, se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia fotografia a fost adusa pentru prima data la cunostinta publica. Deoarece acesta este subiectul care ne intereseaza, trebuie sa mentionez faptul ca, potrivit art.15 alin.(1), se considera publica orice comunicare a fotografiei, realizata prin punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau alte retele de calculatoare, astfel incat oricare dintre membrii publicului sa poata avea acces la aceasta din orice loc sau in orice moment ales in mod individual.

Pentru o identificare facila a obiectului dreptului de autor, puteti gasi referirea la operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei, in cuprinsul art.7, la litera f), desi ma puteti crede pe cuvant :-) .

Purtand numele de “opera derivata”, transformarea unei fotografii de catre o alta persoana poate constitui ea insasi o opera ce beneficiaza de protectia dreptului de autor, fara insa a prejudicia dreptul autorului fotografiei originale (acest fapt presupunand acordul autorului initial, mentionarea numelui acestuia etc.).

Conform art.10, “Autorul unei opere are urmatoarele drepturi morale:

a) dreptul de a decide daca, in ce mod si cand va fi adusa opera la cunostinta publica;

b) dreptul de a pretinde recunoasterea calitatii de autor al operei;

c) dreptul de a decide sub ce nume va fi adusa opera la cunostinta publica;

d) dreptul de a pretinde respectarea integritatii operei si de a se opune oricarei modificari, precum si oricarei atingeri aduse operei, daca prejudiciaza onoarea sau reputatia sa;

e) dreptul de a retracta opera […]“.

Dupa moartea autorului, exercitiul drepturilor prevazute la art.10 lit.a), b) si d) se transmite prin mostenire, pe durata nelimitata.

Autorul unei fotografii are dreptul exclusiv de a decide daca, in ce mod si cand va fi utilizata opera sa, inclusiv de a consimti la utilizarea operei de catre altii!!! Astfel, potrivit art.13, “Utilizarea unei opere da nastere la drepturi patrimoniale, distincte si exclusive, ale autorului de a autoriza sau de a interzice:

a) reproducerea operei;

b) distribuirea operei; […]

f) comunicarea publica, direct sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispozitia publicului, astfel incat sa poata fi accesata in orice loc si in orice moment ales, in mod individual, de catre public; […]

i) realizarea de opere derivate”.

Drepturile prevazute la art.13 dureaza tot timpul vietii autorului si se transmit prin mostenire pe o perioada de 70 de ani.

Trebuie specificat faptul ca, in sensul Legii nr.8/1996, prin distribuire se intelege orice mod de transmitere a fotografiei, cu titlu oneros sau gratuit, precum si oferirea publica a acesteia. In cazul in care fotografia a fost vanduta de catre autorul acesteia, dreptul de distribuire se epuizeaza. In acelasi timp, in cazul in care fotografia a fost creata in cadrul unui contract individual de munca, daca aceasta este utilizata de catre angajatorul autorului, dispozitiile legii nu se aplica.

Conform art.21 alin.(1), “Autorul unei opere originale de arta grafica sau plastica ori al unei opere fotografice beneficiaza de un drept de suita, reprezentand dreptul de a incasa o cota din pretul net de vanzare obtinut la orice revanzare a operei, ulterioara primei instrainari de care autor, precum si dreptul de a fi informat cu privire la locul unde se afla opera sa”. Copiile operelor originale fotografice care au fost facute intr-un numar limitat de catre insusi autorul lor sau cu aprobarea acestuia, sunt considerate opere de arta originale.

Ceea ce mi se pare foarte important este faptul ca dreptul de autor asupra fotografiei se naste din momentul crearii acesteia!!!

In ceea ce priveste utilizarea fotografiilor fara acordul autorului si fara plata vreunei remuneratii, ulterior aducerii la cunostinta publica, aceasta poate fi facuta doar in cateva cazuri enumerate in curinsul art.33, dintre care amintesc reproducerea pentru informare in cadrul bibliotecilor, muzeelor, arhivelor instituiilor publice culturale sau de invatamant etc., cu mentionarea sursei si numelui autorului, precum si mentionarea locului in care se gaseste fotografia.

Nu constituie o incalcare a dreptului de autor reproducerea fotografiei, fara acordul autorului, pentru uz personal sau pentru cercul normal al unei familii, cu conditia ca opera sa fi fost adusa anterior la cunostinta publica.

In cadrul legii exista un capitol dedicat operelor de arta plastica, de arhitectura si fotografice, care cuprinde cateva prevederi importante in opinia mea. Dintre acestea, consider a fi relevante urmatoarele:

 • Nu pot beneficia de protectia legala a adreptului de autor fotografiile unor scrisori, acte, documente de orice fel, desene tehnice si altele asemenea;
 • Instrainarea negativului unei opere fotografice are ca efect transmiterea drepturilor patrimoniale ale titularului dreptului de autor asupra acesteia, daca prin contract nu s-a stabilit altfel;
 • Fotografia unei persoane, atunci cand este executata la comanda, paote fi publicata, reprodusa de persoana fotografiata sau de succesorii sai, fara consimtamantul autorului, daca nu s-a convenit altfel;
 • Daca numele autorului fotografiei figureaza pe exemplarul original al fotografiei, el trebuie sa fie mentionat si pe reproduceri.

De asemenea, o prevedere extrem de importanta este cea cuprinsa in art.88, potrivit careia utilizarea unei opere care contine un portret necesita consimtamantul persoanei reprezentate in acest portret, in conditiile prevazute de art.73, 74 si 79 din Codul civil. Consimtamantul nu este necesar daca persoana reprezentata in portret este de profesie model sau a primit o remuneratie pentru a poza pentru acel portret.

In finalul acestui aricol, mentionez ca exista cateva metode de protejare efectiva a fotografiilor aduse la cunostinta publicului cu ajutorul internetului. Una dintre acestea este insituirea de masuri tehnice de protectie a dreptului de autor (aplicarea unui cod de acces sau a unui procedeu de protectie, precum criptarea, codarea, bruierea etc.). De asemenea, autorul poate sa furnizeze, in format electronic, informatii privind regimul drepturilor, respectiv informatii care permit identificarea fotografiei, a autorului acesteia, precum si conditiile si modalitatile de utilizare a fotografiei.

Incalcarea drepturilor recunoscute si protejate prin Legea nr.8/1996 atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz, potrivit legii. Titularii drepturilor amintite in cuprinsul acestui articol pot solicita instantelor de judecata sau altor organisme competente recunoasterea drepturilor lor si constatarea incalcarii acestora si pot pretinde acordarea de despagubiri pentru repararea prejudiciului cauzat.

Incalcarea dispozitiilor legii privind dreptul de autor constituie contraventie sau infractiune, dupa caz, si se sanctioneaza cu amenda sau cu inchisoare, in functie de natura faptei. De exemplu, potrivit art.140 alin.(1), constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda urmatoarele fapte comise fara autorizarea sau consimtamantul autorului: reproducerea fotografiilor; distribuirea fotografiilor; comunicarea publica a fotografiilor etc. De asemenea, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 2.500 lei la 50.000 lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei fotografii sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o fotografie sub un alt nume decat acela decis de autor.

O modalitate sigura de protejare a dreptului de autor asupra fotografiilor este inregistrarea acestora in Registrul National de Opere, administrat de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor. Trebuie amintit faptul ca acesta inregistrare este facultativa si se face contra cost. Asadar, aparitia unor site-uri de care eu insami m-am lasat “pacalita”, ce dau de inteles ca inregistrarea este obligatorie, nu trebuie sa va induca in eroare.

Existenta si continutul unei fotografii se pot dovedi prin orice mijloace de proba, inclusiv prin includerea acesteia in repertoriul unui organism de gestiune colectiva.

Tot in scopul protejari fotografiei, autorul acesteia are dreptul sa inscrie mentiunea de rezervare a exploatarii acesteia, constand intr-un simbol reprezentat prin litera C, in mijlocul unui cerc, insotit de numele autorului, precum si de locul si anul primei publicari (a primei aparitii publice a fotografiei, inclusiv prin intermediul internetului). Pana la proba contrara, se prezuma ca drepturile semnalate prin simbolul amintit exista si apartin persoanelor care le-au utilizat.

Este important de stiut faptul ca, in cazul in care autorul nu a inscris mentiunea de rezervare a exploatarii fotografiei, astfel cum am aratat mai sus, drepturile recunoscute si garantate prin lege exista in continuare, deci nu reprezinta o obligatie a autorului, ci numai o protectie suplimentara.

Pana aici, vestile sunt extrem de imbucuratoare si, dupa cum lesne se poate observa, dreptul de autor al fotografilor este protejat la maxim in Romania. Partea proasta apare in momentul in care vorbim despre fotografii postate pe Facebook, unde dreptul de autor dispare odata cu acceptarea termenilor si conditiilor, la inscrierea pe FB a autorului fotografiilor. Deoarece este un subiect de sine statator si inca nu am citit in totalitate aceste conditii, nu imi permit sa fac referiri complete in acest sens. Insa pot sa va sugerez sa va protejati fotografiile prin publicarea acestora pe pagina de internet sau blogul personal (caz in care fotografiile sunt protejate conform Legii nr.8/1996) si, in cazul in care doriti sa le faceti publice prin intermediul Facebook, sa trimiteti link din cadrul blogului sau site-ului vostru spre FB, deci sa evitati incarcarea fotografiei direct in FB (deoarece in acest caz dreptul vostru dispare odata cu publicarea fotografiei si, mai mult decat atat, chiar daca o stergeti, fotografia ramane in proprietatea FB, acesta preluand dreptul vostru de autor). Pe scurt, in cazul in care postati o fotografie pe FB, iar aceasta este distribuita de o alta persoana pe FB sau pe un alt site, nu beneficiati de protectia dreptului de autor.

De asemenea, recomand tuturor cititorilor acestei postari ca, in cazul in care sunt fascinati de o fotografie si vor sa o transmita mai departe, sa specifice titlui acesteia (in cazul in care exista), anul publicarii si, mai ales, numele autorului ei. Si, va rog eu, faceti acest lucru inclusiv pe FB, chiar daca legea nu va obliga, deoarece este vorba de respectul adus fotografului, despre munca acestuia si, pana la urma, de bun-simtul fiecaruia dintre noi.

In ceea ce priveste protejarea fotografiilor prin intermediul unui organism de gestiune colectiva, acesta este un subiect aparte ce merita atentie si recomand studierea acestei posibilitati cu sprijinul unui jurist specializat.”

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

9 Comments

 1. Madalin Blidaru 12 July 2013

  Facebook mentioneaza ca dreptul pentru materialele incarcate de utilizatori apartin acestora.

  Reply
  1. Unde? Aveti un link, va rog? Mi-ar fi de mare folos!

 2. I.I. 15 July 2013

  For content that is covered by intellectual property rights, like photos and videos (IP content), you specifically give us the following permission, subject to your privacy and application settings: For content that is covered by intellectual property rights, like photos and videos (IP content), you specifically give us the following permission, subject to your privacy and application settings: you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook (IP License). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it.a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook (IP License). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it.
  (https://www.facebook.com/legal/terms)

  Reply
 3. Andra 19 January 2014

  Foarte frumos 🙂
  Multumesc

  Reply
 4. Dragos 8 October 2014

  Referitor la “disparitia dreptului de autor odata cu acceptarea termenilor si conditiilor, la inscrierea pe FB a autorului fotografiilor”, nu poate fi vorba de asa ceva!!! In primul rand, dreptul de autor comporta o latura morala (eg. calitatea de autor) care niciodata nu poate fi instrainata. In al doilea rand, FACEBOOK TOS mentioneaza “you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook”. Termenul cheie este non-exclusive! Deci nu este vorba de o cesiune exclusiva (transfer/vanzare)! Mai multe clarificari am oferit aici: http://www.dpvue.com/faq/

  Reply
 5. Informare deficitara 18 December 2014

  „Dreptul de autor asupra fotografiilor este garantat, comportand atribute de ordin moral si patrimonial, astfel incat, daca o persoana publica o fotografie preluata de pe un site doar pentru ca i s-a parut “dragalasa”, fara a urmari un scop patrimonial, totusi fapta respectiva cade sub incidenta legii. […]

  Nu constituie o incalcare a dreptului de autor reproducerea fotografiei, fara acordul autorului, pentru uz personal sau pentru cercul normal al unei familii, cu conditia ca opera sa fi fost adusa anterior la cunostinta publica.”

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 19 December 2014

   Exact, ai voie să fotografiezi oameni în spațiul public, dar nu să publici fotografiile online fără acordul persoanei (dacă e vorba de portret).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei