Adăugat pe 22 iunie 2014 de Dragoș Asaftei in Review
 
 

Lightroom 5 este acum disponibil și pentru iPhone

adobe-lightroom-5-mobile
adobe-lightroom-5-mobile

Adobe a insistat destul de mult în ultimele luni pe crearea unor versiuni mobile ale aplicațiilor desktop deja existente în pachetul Adobe CC. Programul de editare foto Lightroom a fost unul dintre primele care a beneficiat de o versiune pentru dispozitivele mobile. Lansat în urmă cu câteva luni doar pentru iPad, Adobe Lightroom 5 este acum disponibil și pe iPhone.

Lightroom 5 pentru iPhone – Quick-test și primele impresii

Pe versiunea pentru iPhone/iPad a lui Lightroom 5 poți face cam tot ce poți și în meniul Basic Adjustements din aplicația desktop. Mai poți umbla la detalii și culori, poți scăpa de aberațiile cromatice și cam atât. Punctul forte, dacă-l putem numi așa, este acela că-ți poți sincroniza aplicațai de mobil cu cea de desktop și poți avea acces permanent la fotografiile editate pe laptop, de exemplu. Prin platforma Adobe CC (Creative Cloud) poți sincroniza toate dispozitivele de pe care utilizezi aplicațiile între ele. Prețul pentru Adobe Lightroom și Photoshop este de 12 euro pe lună.

În ceea ce privește versiunile desktop, pachetul își merită toți banii. Mai ales dacă stai să compari prețul de 12 euro pe lună cu prețul unei licențe doar pentru Adobe Photoshop, de exemplu. Totuși, încă n-am găsit utilă funcția de sincronizare. N-am avut deocamdată nevoie mare de ea, motiv pentru care n-am utilizat-o.

Iar aceleași lucru se aplică și în versiunea mobile. Rare sunt cazurile în care trebuie să prelucrezi o fotografie de pe telefon sau tabletă. Atunci când am fost în situația asta m-am folosit de Snapseed, care e mult mai rapid și-ți oferă aproape aceleași opțiuni de control ca Lightroom pe iPhone sau iPad.

Diferența este că Lightroom-ul 5 merge greuț pe iPhone 4s / iPad 2, spre exemplu, pe când Snapseed-ul zbârnâie. Plus că pe Snapseed ai acces la tot felul de filtre și, adunând toate facilitățile, poți face mai multe decât pe Lightroom.

Deocamdată aplicația Lightroom mobile nu își justifică utilitatea, din punctul nostru de vedere. Poți face aceleași ajustări mult mai rapid din alte softuri. Rămâne să vedem, totuși, cum vor evolua lucrurile în continuare. Probabil că în următorii ani industria foto va trece prin mai multe schimbări, iar prelucratul fotografiilor de pe un telefon sau o tabletă va deveni un lucru la ordinea zilei. Rămâne să vedem.

Dar acum haideți să vedem cum arată aplicația Lightroom 5 pentru iPhoneÎți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei