Adăugat pe 13 noiembrie 2013 de Dragoș Asaftei in Știri
 
 

Nokia lansează aplicația Refocus

Aplicația Nokia Refocus
Aplicația Nokia Refocus

În urmă cu mai bine de un an se lansase Lytro, o cameră foto care îți oferea posibilitatea de a focaliza și după ce fotografiezi. Era un concept nou care nu mai fusese implementat până atunci pe niciun aparat foto, motiv pentru care a atras destul de mulți simpatizanți de partea sa. Din păcate în majoritatea cazurilor au rămas doar aprecierile, pentru că vânzările n-au fost deloc pe măsura așteptărilor. CEO-ul Lytro, Jason Rosenthal, spune că în 2014 vor veni cu noi produse și tehnologii care să le ridice vânzările. Rămâne să vedem ce se va întâmpla.

Între timp ceilalți producători au apreciat mai bine valul pe care e acum piața. Nokia, spre exemplu, a observat potențialul pe care-l are tehnologia scoasă în față de Lytro (nu ei au introdus ideea de refocalizare a fotografiei, au mai fost mai multe concepte de-a lungul timpului, iar fotografii în care să fie totul în focus, spre exemplu, prin suprapunerea mai multor cadre se fac de foarte mult timp; ei au implementat-o totuși într-un aparat și au scos-o la suprafață) și l-a implementat pe smartphone-urile sale sub forma unei aplicații.

Nokia Refocus

Ideea e simplă. Bazându-se pe un anumit proces tehnologic nu foarte complicat, telefonul realizează mai multe fotografii cu focalizarea în diverse puncte. E focalizat cel mai apropiat obiect, cel mai îndepărtat, iar apoi sunt alese câteva valori (destul de multe totuși) intermediare. Rezultă o fotografie în care poți alege ca totul să fie în focus sau poți focaliza pe un anumit subiect din cadru.

De asemenea Nokia a introdus prin aplicația Refocus și de a accentua culorile în momentul în care focalizezi pe subiect. Această aplicație a fost lansată astăzi și este compatibilă cu Winodws Phone 8 și telefoanele Nokia Lumia 920, 925, 928, 1020 și 1520. E o mișcare bună, mai ales că în ultima perioadă brand-ul și-a poziționat smartphone-urile drept unele care fac fotografii reușie. :-)

Haideți să vedem câteva screenshot-uri din aplicație. Ea poate fi descărcată de aici și o puteți vedea la treabă pe site-ul oficial Nokia Refocus


*Sursa: EngadgetÎți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.