LOADING

Type to search

S-a lansat Lightroom 6 (CC): Funcție pt. HDR-uri și panorame, export .RAW și viteză mai mare

dragosasaftei 4 years ago

O bună perioadă de vreme am refuzat să încerc Lightroom-ul. Nu aveam un motiv anume, dar mi se părea complicat. Asta până când am început să-l folosesc. De atunci și până acum am mai deschis Photoshop-ul doar când a fost vorba de lucruri mai complicate și care nu puteau fi făcute în Lightroom. Dar n-au fost multe situațiile.

Așa că mă bucură mult fiecare update pe care-l primește aplicația. Astăzi a fost lansată noua versiune, Lightroom 6 – denumit și CC, putând fi acum mai bine conectat în cloud cu celelalte soft-uri Adobe. Versiunea lansată azi vine cu o serie de îmbunătățiri notabile, „mușcând” oarecum din felia altor aplicații similare: cum ar fi cele de îmbinare a imaginilor pentru HDR-uri ori panorame.

Lightroom 6 (CC): HDR, panoramare, export .RAW și viteză mărită

Acestea sunt doar câteva dintre funcțiile noi. Pe lângă ele Lightroom 6 mai vine cu o serie de îmbunătățiri notabile despre care vom povesti în continuare. Dar să le luăm pe rând.

HDR: îmbinarea fotografiilor cu expuneri diferite și posibilitatea de salvare a imaginii finale în format .RAW

Odată cu noua versiune poți crea HDR-uri direct din aplicație, alegând cadrele cu expuneri diferite și unindu-le într-o variantă finală. E bine de știut că această variantă poate fi salvată și în formatul .RAW ori .DNG pentru înmagazinarea mai multor detalii. Nu multe programe pentru HDR-uri vin cu posibilitatea asta. Iată cum funcționează.

Panorame: unirea a două sau mai multe fotografii pentru imagini panoramice

Era funcția care îmi lipsea cel mai mult din Lightroom. De fiecare dată foloseam ori Photoshop-ul, ori PTGui-ul (un soft excelent și extrem de complex, de altfel) pentru unirea imaginilor în panorame. Cum nu făceam lucruri foarte complicate n-aveam nevoie de toate controalele de acolo, motiv pentru care noua funcție din Lightroom 6 s-ar putea să îmi fie foarte utilă.

Deși simplă, ea oferă un control destul de bun asupra panoramei. Mai mult decât atât, înainte de unirea imabinilor Lightroom aplică fiecărui cadru o corecție a distorsiunilor pentru un rezultat cât mai bun.

Nici la panoramare, nici la HDR-uri nu sunt luate în calcul ajustările de bază (basic: contrast, expunere, saturație) pentru ca ele să nu difere de la un cadru la altul. Cel mai bine e să faceți modificările acestea după ce uniți imaginile și nu înainte (căci oricum nu sunt „socotite).

Recunoaștere facială: funcție utilă pentru portrete

Recunosc că n-am simțit niciodată nevoia utilizării unei astfel de funcții, însă cei de la Adobe zic că ar fi utilă. Probabil că îmbinată cu toate cataloagele din Lightroom s-ar putea să își găsească utilitatea atunci când vrei să cauți toate fotografiile pe care le ai cu una sau mai multe persoane. Mai ales dacă sistemul o să și funcționeze bine.

Avantajul e că poți contribui la identificarea chipurilor în fotografii și organiza mai bine tot mecanismul noii funcții.

Alte funcții și îmbunătățiri cu care vine noul Lightroom 6 (CC)

  • Library: Ținând tasta SHIFT apăsată poți ajusta rapid cu doar jumătate de treaptă setările de bază ale fotografiei;
  • Viteză mai mare în procesarea fotografiilor pe durata editării;
  • Develop: Poți șterge cu o pensulă zonele în care nu vrei să fie aplicat un filtrul gradual (YEY!);
  • Develop: Poți corecta ochii roșii ai animalelor prin funcția „Pet eye”;
  • Web: Poți crea galerii în HTML5;

Acestea ar fi în mare câteva dintre îmbunătățiri. Prețul la care va fi disonibil noul Lightroom este același în pachetul Creative Cloud. Cu 12 euro/lună ai acces la Photoshop și Lightroom CC.

S-a lansat Lightroom 6 (CC): Funcție pt. HDR-uri și panorame, export .RAW și viteză mai mare S-a lansat Lightroom 6 (CC): Funcție pt. HDR-uri și panorame, export .RAW și viteză mai mare

Dacă vrei să cumperi varianta obișnuită a aplicației, adică noul Lightroom 6 și nu CC (cea cu funcțiile de sincronizare în cloud), atunci prețul anunțat este de 150 de euro.

Problema în momentul de față e că versiunea nu apare ca fiind disponibilă tuturor. Deși sunt abonat la pachetul CC, în aplicația Creative Cloud îmi apare în continuare Lightroom 5, neavând posibilitatea să fac update la 6. Problema este întâlnită în toată lumea și ține, probabil, de serverele Adobe, urmând să se rezolve cât de curând.

UPDATE: Am găsit soluția. Trebuie să vă delogați din aplicația Creative Cloud (click pe rotița de setări – setări generale – sign out) și să vă lăgați din nou. 🙂

Update la Lightroom 6

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *