LOADING

Type to search

Nikon 55-200mm f/4-5.6 VR: Relansat într-o variantă mai compactă

dragosasaftei 6 years ago

Nikon 55-200mm f/4-5.6 VR este unul dintre obiectivele mele de suflet. Am așteptat cam un an până să îl am, iar prima reacție când l-am pus pe aparat a fost „acum pot poza proumbeii de la balcon și să am și fundalul în ceață”. Încă nu înțelegeam prea multe despre fotografie, dar eram bucuros că pot fotografia porumbeii de peste drum fără să depun prea mult efort.

Apoi am înțeles că nu asta înseamnă să fotografiezi păsări și-am început să merg prin parcurile din oraș, singurele două, și să caut păsări. Așa am învățat care sunt pițigoii, cintezele, țiclenii, cocoșarii, mugurarii și numele altor specii care mai ajungeau prin oraș. Mi-a prins bine, un an întreg am făcut aproape același lucru. Mergeam dimineața în parc și căutam păsări să le fotografiez. Asta după ce aflasem că dimineața se mișcă mai puțin decât în restul zilei.

A fost o perioadă frumoasă și utilă din care am învățat multe. Dar mai ales am învățat că obiectivul de 55-200mm, cel mai ieftin teleobiectiv produs de Nikon, face o treabă excelentă. Am să las aici în continuare câteva dintre fotografiile făcute cu el în vremea aceea. Bineînțeles, aprecierile sunt raportate la prețul mic și la faptul că face parte, totuși, din gama entry-level. Dar te poate ajuta să obții cadre bune! Tocmai de aceea mi-a plăcut. 

Astăzi la CES Nikon a relansat acest obiectiv.

Noul Nikon 55-200mm f/4-5.6 VR: Mai compact și mai ușor

Ce nu-mi plăcea la vechiul obiectiv era forma. Nu mă deranja, dar îmi părea urâtă tare. Văd că forma noului obiectiv e mai bine definită, apropiindu-se destul de mult de aspectul obiectivului de kit, 18-55mm. La fel ca noua versiune a obiectivului de kit, și 55-200-le are buton de blocare. Când nu îl folosești se compactează, iar apoi când îl rotești devine utilizabil.

Care sunt diferențele între noul și vechiul 55-200?

 • Stabilizatorul de imagine de pe noul obiectiv salvează 4 trepte de expunere, pe când cel de pe varianta lansată în 2007 salvează 3;
 • Ai în permanență acces la focalizarea manuală fără să comuți pe modul respectiv, pur și simplu rotești inelul de focalizare, iar planul se va modifica;
 • Este cu 35 de grame mai ușor și cu 2 centimetri mai scurt;
 • Poate fi blocat asemeni noului 18-55mm;

Prețul în schimb va fi, estimăm noi, 1.400-1.500 de lei. Cam de două ori mai mult decât era 55-200-le când l-am luat în 2009. Țin minte că atunci dădusem pe el 800 de lei. Acum el costă vreo 700, după ce o perioadă ajunsese la 900. Probabil nu se va mai găsi pentru mult timp pe stocuri, așa că trebuie să vă decideți repede. Noul obiectiv vine cu dimensiuni mai mici și stabilizator mai bun, pe când vechiul atrage datorită prețului mult mai mic.

Oricum ar fi sunt tare curios să testez noul model. Mă încântă mult obiectivele entry-level. Te imping să faci treabă bună, te motivează și te fac să găsești soluții atunci când n-ai alternative tehnice. Mă bucur că a fost relansat obiectivul, sunt convins că cei 8 ani dintre obiective se vor simți și la calitatea optică a lentilelor.

Așa arată obiectivul montat pe noul D5500 lansat tot azi. Fotografia e preluată de pe The Verge, încă n-am găsit pe site-urile Nikon o poză cu obiectivul „deschis”.

Obiectivul a fost listat deja de F64, rămâne să vedem prețul oficial – verifică prețul.

Nikon 55-200mm VR

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

2 Comments

 1. Catalin Stefan 11 January 2015

  Dar de un 70-300 ce spui? Nu e mai bun pt pasarele decat cel prezentat?

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 11 January 2015

   Bineînțeles că este mai bun, iar diferența de preț (după estimarea făcută de noi) nu este mare. Rămâne de văzut prețul la care va fi anunțat. Dar 55-200-le obișnuit costă jumătate din prețul lui 70-300, iar lucrul ăsta-i important pentru cineva aflat la început de drum.

   Desigur, vorbesc de 70-300-le cu VR. Cel fără VR e puțin difcil de folosit mai ales dacă lumina nu e de partea mea. La 300mm îți trebuie un timp de expunere în jur de 1/400-1/500s ca să iasă fotografia nemișcată (depinde și cât de stabilă îți e mâna). Plus că, din punctul meu de vedere, calitatea optică a lui 55-200 (oricare dintre versiuni) e mai bună decât a lui 70-300 (fără VR).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei