LOADING

Type to search

O zi din viața fotografului președinteului SUA

dragosasaftei 5 years ago

Pete Souza. Acesta este numele fotografului președintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama. Încă de când a câștigat primul mandat, Pete Souza a fost ales să fie fotograful președintelui. Are deja mai mult de cinci ani în care a fost zi de zi alături de președinte și a realizat cam vreo trei milioane de fotografii. Lunar realizează câteva zeci de mii, din care sunt publicate abia câteva. Cele mai reușite. Dar celelalte nu sunt distruse sau șterse. Toate fotografii realizate aparțin arhivei naționale și este interzisă prin lege distrugerea lor.

Spunea Morgan Freeman, vocea care narează documentarul pe care-l veți vedea, că toate fotografiile pe care le realizează fotograful președintelui ajung să devină mărturii ale istoriei. Și e foarte bine spus. Orice fotografie, orice moment surprins, poate însemna la un moment dat enorm de mult. Atât de mult încât să aibă puterea de a schimba chiar și o națiune, mai mult sau mai puțin, în funcție de context.

Au fost președinți care a interzis prezența fotografilor la evenimentele la care apăreau ei. Sunt președinți care acordă o mare importanță acestui aspect. Obama e unul dintre ei. Și-a propus să aibă cea mai mare arhivă cu activitatea unui singur președinte. Și reușește să facă asta. Dar nu e deloc ușor. Haideți să privim puțin lucrurile din ambele perspective.

Președintele Barack Obama – Urmărit zilnic de Pete Souza, indiferent că este la Casa Albă, că este în Air Force One, că este la o întâlnire cu diverși oameni, că este cu familia în excursie și așa mai departe. Fiecare clipă din viața lui, fiecare clipă importantă, se petrece cu Pete Souza lângă el. Și nu-i deloc ușor să ai o persoană care să te fotografieze în permanență, să știi că mai ai încă un ochi asupra ta. Te îndeamnă să fii deschis, să ai încredere enormă în acea persoană și să știi că tot ce faci are un scop și o finalitate, acaeea de a avea o arhivă esențială pentru istoria Americii cu viața ta, ca președinte al țării.

Fotograful Pete Souza – Lucrează zilnic cam 13-14 ore, în tot acest timp fiind în preajma președinelui, anticipând momente, căutând unghiuri noi, perspective interesante și cadre care să arate cât mai bine o stare, o emoție. El trebuie să ne arate nouă ceva ce nu vedem altfel. Trebuie să ne arate cum e viața președintelui în momentele de după cortină. Trebuie să-și dea seama cum, când și ce să surprindă. Și nu-i deloc, deloc ușor.

Vă invităm să vedeți documentarul despre fotograful președintelui SUA. Merită să vă rupeți o oră pentru a-l vedea! 🙂 Iar aici găsiți fotografiile pe care le realizează Pete.

*Sursa: Cristi Șerb

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

4 Comments

 1. rivi 21 October 2013

  super tare. nu m-am gandit niciodata ca Obama are un fotograf care il urmareste peste tot. asta e tipul de informatie care imi place, atat de logica, dar la care nu te gandesti pana nu iti atrage atentia cineva.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 21 October 2013

   Si Traian Basescu are un fotograf. Nu e chiar personal, e al Presedintiei Romaniei.

   Voi incerca sa revin cu o poveste despre ce face. 🙂

 2. Vip Imob 21 October 2013

  Interesant articolul! Am mai aflat un lucru nou cu ocazia asta!
  Astept articolul despre fotograful presedintelui Basescu!

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 21 October 2013

   Și eu! 😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *