LOADING

Type to search

Obiectivele foto: clasificare și recomandări

dragosasaftei 9 years ago

Obiectivele sunt acele accesorii fără de care un D-SLR nu prea are viață. De fapt, nu are viață deloc. Obiectivele sunt atât de diversificate, încât fiecare gen fotografic își are reprezentantul său. Desigur, nu există o regulă sau vreo restricție în ceea ce privește utilizarea unui obiectiv pentru un anumit gen fotografic, dar există așa, o orientare teoretică definită în special de distanța focală și luminozitatea obiectivelor.

Pentru a înţelege şi a cunoaşte principiul după care sunt create obiectivele voi prezenta pe scurt modul în care acestea funcţionează. Lentilele unui obiectiv se folosesc de fenomentul de refracţie pentru a aduce o imagine clară, pe senzorul aparatului de fotografiat. Raza de lumină ce trece prin obiectiv parcurge un drum lung până la senzor, fiind reflectată de mai ulte ori în interiorul obiectivului.

Astfel, în tot acest drum, raza de lumină trece prin mai multe etape. Fie că este micşorată, fie că este mărită, fie că sunt reduse reflexiile solare sau alte astfel de detalii, raza de lumină este cea care dă naştere imaginii de pe senzorul aparatului de fotografiat.

În funcție de cum sunt aranjate lentilele prin care trece lumina aceasta ajunge la senzor în mai multe forme, iar imaginea formată este mai mare sau mai mică față de realitate. Așa iau naștere obiectivele foto pe care noi le-am împărțit în 6 categorii.

Obiectivele prime

Obiectiv primeObiectivele prime sunt definite în primul rând de o calitate superioară celoralalte tipuri de obiective şi de o focală fixă (zoom fix). Calitatea superioară a obiectivelor prime este asigurată de numărul redus de lentile şi de atenţia cu care sunt lucrate.

Faptul că aceste obiective au o focală fixă elimină producătorilor problema aberaţiilor cromatice şi distorsiunile apărute la obiectivele cu focală variabilă. Datorită faptului că raza de lumină este nevoită să treaca prin mai puţine lentile, imaginea formată pe senzor este de o calitate mult mai ridicată ca cea formată dintr-un obiectiv normal ,cu zoom.

În general obiectivele prime au parte de o deschidere mult mai largă a diafragmei asigurând astfel posibilitatea de a fotografia şi pe lumină slabă fără a apărea mari probleme.

Un exemplu renumit de peste 30 de ani este obiectivul Nikkor 50 1.8 AF-D, obiectiv care şi astăzi face furori în rândul pasionaţilor de fotografie, nelipsind din geanta acestora. Preţul obiectivului este foarte mic, fiind astfel accesibil tuturor oferind o calitate ridicată.

Obiectivele prime sunt deseori folosite alături de teleconvertoare reuşind să se creeze combinaţii perfecte pentru diverse genuri ale fotografiei. Un astfel de exemplu poate fi asocierea unui teleobiectiv prime (300 f/2.8) cu un teleconvertor (1.5x) rezultând astfel o focală de 450mm şi o deschidere a diafragmei de f/4.2.

În concluzie obiectivele prime sunt indispensabile datorită calităţii superioare ce o oferă, fiind astfel deseori folositela mai multe genuri ale fotografiei, în special la portrete. În cazul în care obiectivele prime sunt folosite în acest gen al fotografiei rezultatele vor fi uimitoare datorită bokehului cremos creeat şi a calităţii oferite.

[box_info]Recomandări de obiective

[/box_info]

Fotografie făcută cu obiectiv prime

 

Teleobiectivele

TeleobiectivTeleobiectivele sunt obiective cu focală lungă menite să mărească dimensiunile subiectului, fiind astfel ideale la portreteevenimente sportive şi wild-life. Construcţia teleobiectivelor este diferită de cea a obiectivelor prime, grupul de lentile ce aproprie fiind aşezat între senzor (capătul interior al obiectivului) şi diafragmă, fiind urmat de un alt grup de elemente aflat în partea frontală a obiectivului, asigurând o imagine clară, focalizată.

Fenomenul de “mărire” a imaginii apărut la teleobiective este creeat datorită scăderii unghiului de cuprindere pe parcursul măririi distanţei focale. Distanţa focală este cea care defineşte un teleobiectiv, creându-se astfel două categorii, obiective tele şi obiective super-tele.

Obiectivele tele sunt cuprinse între distanţa focală de 100mm şi 300mm, fiind printre cele mai populare în rândul fotografilor. Obiectivele super-tele sunt cele cu distanţa focală mai mare de 300mm fiind folosite în special de fotografii oficiali ai evenimentelor sportive şi de pasionaţii de wild-life, datorită distanţei foarte mari între subiect şi fotograf.

Teleobiectivele pot fi combinate de asemenea cu teleconvertoare sau pot fi chiar obiective prime (teleobiectiv cu distanţă focală fixă) obţinând rezultate foarte bune de o calitate ridicată.

În cazul în care teleobiectivele sunt folosite alături de teleconvertoare este important să se realizeze o selecţie strictă datorită calităţii cerute pentru a obţine imagini clare fără aberaţii cromatice chiar şi după “mărirea” distanţei focale realizate de teleconvertor.

Astfel, teleobiectivele sunt ideale pentru fotografierea evenimentelor sportive, pentru realizarea portretelor şi a fotografiilor wild-life, permiţându-vă să vă apropriaţi foarte mult de subiect fără a vă pune în pericol viaţa sau aparatura.

[box_info]Recomandări de obiective

[/box_info]

Fotografie făcută cu teleobiectiv

 

Obiectivele wide-angle, ulta-wide-angle şi fisheye

Obiectiv wideObiectivele wide-angle şi ultra-wide-angle sunt definite de o distanţă focală mai scurtă faţă de restul obiectivelor existente. Acest lucru prezintă un unghi mult mai mare de cuprindere şi creează perspective diferite ale aceloraşi subiecte.

Fenomentul de distorsiune existent la obiectivele WA (wide-angle) şi UWA (ulta-wide-angle) este foarte popular în rândul fotografilor de la diferite evenimente creându-se perspective interesante ce ofera imaginilor un caracter aparte, unul mai special.

În funcţie de senzorul aparatului de fotografiat pe care este ataşat un obiectiv WA sau UWA, distanţa focală poate varia. De exemplu pe un aparat de fotografiat cu senzor fullframe un obiectiv de 8 mm ataşat, va avea tot 8 mm, însă dacă este adăugat unui alt aparat cu senzor de 1.5x unghiul de cuprindere scade, distanţa focală devenind 12 mm.

Obiectivele wide-angle pot fi astfel folosite pentru fotografierea peisajelor, oferindu-vă un unghi foarte mare de cuprindere şi o calitate mult mai ridicată de cea a unui obiectiv all around.

Obiectivele fisheye reprezintă o subcategorie a obiectivelor wide-angle, trecând însă în extrem, unghiul de cuprindere fiind foarte mare. Obiectivele fisheye sunt renumite datorită distorsiunilor creeate şi a unghiului larg de curprindere, creându-se deseori imagini aproximativ circulare.

Aceste obiective sunt folosite în mai multe genuri ale fotografiei şi în special în momentele în care este nevoie de o nouă perspectivă, dând frâu liber imaginaţiei creatoare.

[box_info]Recomandări de obiective

[/box_info]

Fotografie făcută cu obiectiv ultra-wide

 

Obiectivele macro

Obiectiv macroDupă cum spune şi numele obiectivele de acest tip sunt ideale pentru macrofotografiere. Obiectivele macro permit fotografului să se aproprie cât mai mult de subiectului fotografiat, creând, în funcţie de distanţa minimă de focus, un anumit raport de mărire.

Raportul de mărire se calculează în funcţie de distanţa minimă de focus şi distanţa focală a obiectivului. Astfel, în cazul în care doriţi să achiziţionaţi un obiectiv dedicat macro este important să acordaţi atenţie distanţei minime de focus.

Distanţa minimă de focus se poate micşora ataşând inele macro sau un inel inversor, abordându-se astfel mai multe tehnici de macro fotografiere printre care se regăseşte şi metoda obiectivului întors. Această metodă este avantajoasă datorită costurilor reduse însă nu oferă rapiditatea unui obiectiv dedicat macro ce are şi autofocus.

Obiectivele macro se pot împărţi în mai multe cateogorii în funcţie de distanţa focală. Obiectivele macro aflate între 50-60 mm sunt folosite pentru a fotografia obiecte mici şi foarte mici, cele între 90-105 mm sunt folosite pentru fotografierea micilor insecte, iar cele peste 130 mm sunt folosite pentru a fotografia insecte mai mari sau chiar mici reptile.

Astfel, obiective dedicate macro sunt deseori combinaţii între obiective prime şi telephoto asigurând în permanenţă o distanţă minimă de focus ce vă permite aproprierea de anumite insecte sau obiecte fotografiate fără a interveni cu alte accesorii precum inelele macro şi cele inversoare.

[box_info]Recomandări de obiective

[/box_info]

Fotografie făcută cu obiectiv macro

 

Obiectivele all-around

Obiectiv all-aroundObiectivele all-around sunt cele folositoare în majoritatea situaţiilor. Termenul “all-around” reprezintă faptul că acoperă o largă plajă focală ce vă permite atât să fotografiaţi peisaje cât şi să utilizaţi capătul tele pentru a mări subiectul.

Existenţa unui obiectiv all-around în geanta fotografică reprezintă un mare avantaj şi o mare economie de spaţiu, însă calitatea acestuia lasă de dorit în majoritatea cazurilor.

Din cauza faptului că plaja focală este foarte mare şi variaţia de la capătul wide la cel tele este de mulţi milimetri apar diferite “defecte” ce afectează imaginile. Spre exemplu un obiectiv all-around va fi aproape inutilizabil la capătul tele datorită faptului că aberaţiile cromatice vor fi cu siguranţă prezente.

Acest lucru nu este generalizat însă se regăseşte la majoritatea obiectivelor all-around ai căror producători nu acordă atenţie calităţii elementelor de sticlă, ci doar “zoomului” menit să impresioneze.

Obiectivele all-around nu sunt deloc rele, sunt chiar perfecte pentru pasionaţii ce fotografiază în vacanţe sau cei ce nu doresc să poarte mai multe obiective în geantă, însă nu sunt ideale dacă doriţi să obţineţi fotografii de o calitate ridicată încă de la început.

[box_info]Recomandări de obiective

[/box_info]

Fotografie făcută cu obiectiv all-around

 

Obiectivele tilt&shift

Obiectiv tilt&shiftObiectivele tilt&shift sunt obiectivele ce oferă posibilitatea mișcării unei anumite părţi a acestora, permiţând astfel o corecţie a perspectivei. Acest lucru este necesar în special în cazul în care se fac portrete sau fotografii de arhitectură deoarece distorsiunile pot schimba în totalitate perspectiva subiectului.

În cazul fotografiilor cu model unele parti ale corpului vor iesi în evidenţă, vor fi mărite în cazul în care se folosesc obiective normale, însă în cazul în care este folosit un obiectiv tilt&shift distorsiunile vor fi înlăturate.

În cazul în care sunt fotografiate clădiri schimbarea perspectivei va afecta modul în care va fi văzută clădirea, modificându-i anumite proprietăţi care de obicei ar scoate-o în evidenţă. Astfel, dacă se va folosi un obiectiv tilt&shift aceste distorsiuni nu vor mai exista şi se va obţine o imagine clară, corectă din punct de vedere al perspectivei.

Astfel, aceste obiective sunt ideale în situaţii în care este important ca subiectul să fie transpus exact ca în realitate, evitându-se astfel distorsiunile şi schimbările perspectivei ce modifică proprietățile subiectului.

[box_info]Recomandări de obiective

[/box_info]

Dicționar de termeni

 • VR (Nikon) – vibration reduction, stabilizator de imagine,
 • IS (Canon) – image stabilizer, stabilizator de imagine,
 • OS (Sigma) – optical stabilizer, stabilizator de imagine,
 • AF-S – silent wave motor, obiective Nikon cu motor de focalizare încorporat,
 • AF-D – distance information, obiective Nikon fără motor de focalizare încorporat, dar cu inel de diafragmă,
 • FX – obiective Nikon compatibile full-frame,
 • DX – obiective Nikon compatibile cu formatul crop,
 • N – obiectiv Nikon tratat cu nanocristale,
 • AF – autofocus,
 • STM (Canon) – motor de focalizare care facilitează filmarea,
 • DT (Sony) – obiectiv compatibil cu formatul crop,
 • FA (Pentax) – obiectiv compatibil cu formatul full-frame,
 • USM (Canon) – ultrasonic motor, motor de focalizare silențios,
 • IF – internal focus, focalizare internă,
 • ED – extra-low dispersion, reduce aberațiile cromatice,
 • EF-S (Canon) – obiectiv compatibil doar cu formatul crop,
 • DA (Pentax) – obiectiv compatibil cu formatul crop.
Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

46 Comments

 1. Angelo 17 August 2013

  Felicitări Dragoş şi îţi mulţumesc pentru tot ce faci pentru noi!

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 18 August 2013

   Mulțumesc frumos! 🙂

 2. andrei 5 April 2015

  ma gandesc sa imi cumpar un aparat foto nikon d 5300 si nu stiu ce obiectiv sa imi cumpar la el mai ales ca nu vreau sa dau prea multi bani pe el ma gandesc intre nikon 18-55 , nikon 35, nikon 50

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 5 April 2015

   Salut!

   Sfatul meu ar fi ca pentru început să-ți iei 18-55-ul. Chiar dacă nu ai avantajele de pe 35 sau 50mm f/1.8, te va ajuta mult să te înveți cu camera și să afli apoi care ți-ar fi obiectivele utile pe viitor. Poate nu te împrietenești cu focala de 50mm, poate vrei ceva cu un unghi mai mare de cuprindere, poate vrei să faci și peisaje și portrete și close-up-uri.

   Cumpără întâi D5300-le cu obiectivul de kit, iar apoi îți vei da seama singur de ce mai ai nevoie. Te invit să citești și acest articol.

   Cât despre aparat + obiectiv văd că acum sunt la reducere:
   Nikon D5300 la 1.998 de lei
   18-55mm VR (stabilizare de imagine) la 598 de lei

   O seară frumoasă!

  2. vic 17 November 2016

   Eu te sfatui sa iei obiectivu 20-3000 aste cel mai super poze face

 3. Eugen 17 August 2015

  Foarte bun articol, felicitări Dragoş!

  Eu fac parte din “şcoala veche”, în care fotografiile se făceau pe film, alb/negru, le developai şi le puneai pe hârtie fotografică în baie. Ceva mai târziu au apărut şi pozele (sau diapozitivele) color, dar prelucrarea lor se făcea la un “centru” specializat, cu aparate de developat automate. Şi aparatele foto erau altfel; focalizarea, diafragma şi timpul de expunere le stabileai tu (deşi exista la un moment dat posibilitatea ca în funcţie de diafragmă să îţi spună aparatul ce timp de expunere să foloseşi, şi viceversa). Ştiai că la o diafragmă mai închisă aveai profunzime de câmp mai mare, dar şi timp de expunere mai lung, etc…

  Problema era că atunci aveai doar 24 sau 36 de imagini pe film, aşa că te uitai de 10 ori înainte să apeşi pe declanşator!

  Acum e mai simplu: doar apeşi pe buton şi ai făcut poza! Oricum, iese ceva acceptabil; pe un card ai multe sute de încercări care nu te costă nimic. Doar că pozele nu vor ieşi neapărat prea bine.

  În opinia mea, cel mai important aspect ţine de “încadrarea” subiectului principal în fotografie. De aceea, recomandarea mea ar fi ca la DSLR să nu se folosească ecranul LCD, ci să se meargă la modul “clasic”, prin vizor. Asta ajută şi la păstrarea liniei orizontului (foarte util pt. poze la mare, de exemplu, unde “marea înclinată” arată foarte urât). De asemenea, este util (dacă tot e gratis) să experimentaţi şi alte “programe” la DSLR, cum ar fi să pozaţi cu o diafragmă fixă (de exemplu noaptea – trebuie neapărat aşezat pe ceva fix) şi să îşi aleagă aparatul un timp de expunere mare. Nu e neapărat nevoie să aveţi un super-aparat foto (eu am acum un Nikon 5300, cu care mă înţeleg foarte bine, inclusiv cu obiectivul lui din kit – zoom18/55mm + filtru UV; face poze ok; nici nu îmi mai iau în concedii alte obiective că sunt greu de transportat şi trebuie să ai grijă de ele).

  Într-adevăr, dacă vrei să pozezi catedrale, sau alte edificii înalte de aproape, e nasol! Niciun obiectiv “standard” cu distanţă focală mică nu va reuşi să îţi corecteze erorile de perspectivă (şi de curbură). Poate că ar trebui un obiectiv “tilt&shift”, însă costă mult, are distanţă focală fixă (care nici nu este foarte mică, de altfel), aşa că, în opinia mea, nu prea îşi merită banii, decât dacă eşti fotograf profesionist (ca să faci o fotografie bună, trebuie să aştepţi mult; e ex, să nu fie oameni care se plimbă prin faţa obiectivului tău, etc…)

  CONCLUZIE:

  Dragi prieteni,

  Fotografia este şi un hobby, şi o artă, şi totodată ne ajută să ne păstrăm amintirile. Articolul lui Dragoş este unul extrem de bun, tehnic. Dar gândiţi-vă înainte de a apăsa pe declanşatorul aparatului foto că tehnica doar ajută sufletul să se exprime.

  Mulţumesc, Dragoş.

  Reply
 4. Baboo 20 December 2015

  Vad ca stiţí multe despre obiective. v-aş ruga sa ne spuneti ce stiţí despre obiectivul AMAR 1:4,5/105S şi MIKAR 1:4,5/55S.
  Le am de vânzare.
  Cu stimă, Baboo

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 22 December 2015

   Sunt două obiective destul de vechi, dar care au fost bune la vremea lor și pot fi în continuare folosite pe monturile dedicate ori cu adaptoare. Sfatul meu e să le căutați pe eBay și, dacă le vindeți, să stabiliți prețurile în concordanță cu cele de acolo.

   1. florin 26 December 2015

    Bv foarte frumos comentariu eugen

 5. ionut 5 April 2016

  salut.eu am o camera nikon d5500 cu un obiectiv sigma 18-250 mm .
  mar interesa parerile voastre.eu fac poze la botezuri in spania
  aici lumea nu este asa de pretentioasa ca in romania
  depinde de pret normal
  as dorii parerile voastre

  Reply
 6. petru 11 May 2016

  Va intreb daca as putea folosi si sa aplic la un smartfone Samsung SGH-F480 obiectivul de la un aparat foto Silver minolta 360Si cu lentile 35-80/4-5.6.
  Sunt interesat de raspunsul D-voastra, avand in vedere ca obiectivele prezentate au preturi destul de mari pentru mine.As dori parerea si a altora care au facut astfel de adaptari

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 11 May 2016

   Bună!

   Nu prea ai cum să pui obiective de D-SLR/SLR pe smartphone-uri. Obiective dedicate pt. smartphone găsești aici.

 7. sammyr 18 May 2016

  Buna.
  Doresc sa cumpar un Sony ILCE-QX1 sa il folosesc cu tel.si vreau o parere de la un specialist daca se poate si daca as putea sa il folosesc fara obiectiv sau trebuie obligatoriu.
  http://www.f64.ro/sony-ilce-qx1-negru.html#details_second

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 19 May 2016

   Bună,

   Ce mi-ai arătat tu e practic un corp de aparat care nu funcționează fără obiectiv.
   Ai nevoie de un kit ca acesta, cu obiectiv.

   O zi frumoasă!

   1. sammyr 21 May 2016

    Multumesc foarte mult.

 8. Flori 3 March 2017

  Buna ! Doresc sa mi cumpar un alt tip de obiectiv fata de cel pe care il am 18 55 mm. As dori sa mi dai o parere despre un obiectiv bun care sa ma ajute in mai multe situatii fotografii in casa afara cand merg in vacante. Si imaginile sa iasa cu calitate. Multumesc

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 3 March 2017

   Bună!

   În ce buget să se încadreze? 🙂

 9. Scarlet Matthias 13 April 2017

  Buna seara,
  Am un Nikon D3300 cu un obiectiv de kit. Planuiesc sa-mi cumpar un obiectiv nou. La sugestia articolelor de pe acest blog am incercat sa fac fotografii cat mai diversificate (tipuri diferite). Observ ca ma indrept spre fotografia cu un subiect prim-plan de genul close-up, portrete, etc. Nu ma prea am cu peisajele si cu fotografiile in care sunt in general multe elemente in focus. Fotografiile cu persoane “inghetate in aer” si cele ce tin de timpii lungi de expunere vad ca sunt foarte ok cu obiectivul de kit. As dori o recomandare pentru un obiectiv pentru close-up si portrete la o departare destul de mica (lentila-subiect). Multumesc.

  Reply
  1. Scarlet Matthias 13 April 2017

   M-am mai uitat, tot pe acest blog… Imi puteti recomanda un obiectiv Prime compatibil cu aparatul meu? Pana in 500 de lei.

   1. Dragoș Asaftei 17 April 2017

    Bună,

    Aproape de acest buget nu prea ai multe variante, dar recomandarea mea este obiectivul de 50mm f/1.8. E bun pentru portrete, ok și pentru close-up-uri, dar mai de la distanță. Nu permite focalizarea foarte de aproape. Dacă vrei, sfatul meu ar fi să faci combinația aceasta: obiectivul la 1.099 de lei (este și o variantă la 699, dar e cu focalizare manuală pe D3300) + un filtru close-up, precum acesta.

    O zi bună!

 10. ALINA 13 September 2017

  Buna! Detin un nikon D3200 cu obiectiv standard. Ce obiectiv imi recomandati pentru sedinte foto cu rochii de ocazie in care sa iasa mai bine in evidenta detaliile? Multumesc!

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 29 September 2017

   Ți-aș recomanda un obiectiv macro, 40mm f/2.8 cel mai probabil, ca să poți fotografia și de foarte de aproape detaliile.

 11. Ionel 25 December 2017

  Buna ziua,
  Am un aparat Nikon 5100 si nu pot face pozele in miscare. Ce imi recomandati?
  Am un obiectiv AF-S, 18-55mm, GII, ED.
  As dori sa cumpar un obiectiv dar nu stiu ce tip si daca se potriveste pe acest tip de aparat.
  In speranta ca voi primi raspuns ,
  Va multumesc anticipat.
  Va rog sa-mi raspundeti pe adresa de email.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 4 January 2018

   Bună ziua!

   În primul rând ar fi util să vă familiarizați cu setările de bază ale aparatului. Controlându-le, veți reuși să faceți poze în mișcare cu orice obiectiv, chiar și cu cel de kit. Trebuie să controlați diafragma, timpul de expunere și sensibilitatea ISO. Soluția e următoare: deschideți diafragma la maxim (f/3.5 sau 5.6), măriți sensibilitatea ISO și scădeți timpul de expunere (sub 1/125s) în așa fel încât să iasă imaginea cum doriți.

   Vă recomand să aruncați o privire peste cartea Primii 10 pași în fotografia digitală.

 12. alina curelea 16 January 2018

  Buna! Am un canon sx20 si vreau sa i cumpar un obiectiv…..care ar fi cel mai bun pt a face poze de vacanta, portrete, etc? Multumesc

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 16 January 2018

   Bună, Alina!

   Acestui aparat nu îi pot atașa un obiectiv ori să îl schimbi.

   O zi frumoasă!

 13. danaij 21 February 2018

  Buna , am un nikon d5600 si obiectiv de 18-55 , dar sunt nemultumita de acest obictiv . Mai am cel de 70-200, dar doresc sa stiu de ce obictiv am nevoie pentru a face fotografii cat mai profesionale deoarece aceste doua nu ma prea ajuta ?! multumesc

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 23 February 2018

   Bună!

   În primul rând trebuie să îmi spui la ce vrei să folosești obiectivul și care e bugetul pt. un obiectiv nou.

 14. Popa Ianis 5 March 2018

  Buna ziua dețin un Nikon D5300 și aș dori să cumpăr un Yongnuo af-s 50mm f/1.8
  Fotografia este o pasiune și doresc sa câștig și ceva bani din ea .
  Am câteva întrebări
  1 – se potrivește montura de la acel obiectiv pe ce body am eu ?
  2 – merită investiția de circa 350 Ron (pt majorate și ședințe foto)
  3 – ce părere aveți despre obiectiv (doresc sa am acel efect “bokeh” deoarece e plăcut la ochi

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 5 March 2018

   Bună! 🙂

   1. Da, se potrivește perfect.
   2. Da, ai să vezi că îți va fi util mai ales în lumină slabă.
   3. Vei avea acel bokeh de care spui. Obiectivul e bun, am auzit lucruri bune despre el, chiar și în comparație cu 50-ul produs de Nikon.

   Go for it! 🙂 Văd că acum la F64 e 350 de lei.

 15. Popa ianis 18 March 2018

  Buna ziua revin cu o întrebare referitoare la un Sony a68
  Doresc să cumpăr un bliț compatibil la un preț mic cu caracteristici cat mai apropiate de yn968 (700 Ron)
  Părerea unui cunoscător m-ar ajuta enorm
  Am cam căutat dar nu mă descurc la blițuri
  Mi-ați putea recomanda ceva ?

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 18 March 2018

   Bună ziua! 🙂

   Este un pic mai scump decât YN968, dar vi-l recomand pe acesta.

   O zi bună!

 16. Elena 22 March 2018

  Buna
  Detin un Nikin D3300 cu obiectivul de kit 18-55
  Ma intereseaza un alt obiectiv. Cel pe care il am ma ajuta f mult la fotografia de detaliu. In rest, luminozitatea nu este f ok, foto de la distanta se vad foarte slab. Mentionez ca fac mini sedinte foto pt copii ( la serbari, zile de nastere, sau tematice). Nu fac bani din asta, e doar o pasiune!
  Buget maxim 1500-1600.lei
  MULTUMESC!

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 22 March 2018

   Bună, Elena!

   Te-ar ajuta astfel un obiectiv de 35mm sau 50mm f/1.8, în funcție de distanța focală pe care o preferi. 🙂

 17. Levente 24 March 2018

  Salutare.
  Cum nu am posibilitatea de a face teste inainte de cumpărare aș avea o intrebare referitor la Nikon 16-35 f4 ptr evenimente. Se poate fosi în acest sens chiar dacă nu e foarte luminos? Cum bugetul e oarecum limitat aș vrea să cuprind o arie mai largă, precum și landscape.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 27 March 2018

   Bună! 🙂 Se poate folosi, l-am văzut mai degrabă la fotoreporterii de evenimente care au loc în exterior ori la cei care trag sport. Dar având și stabilizare – la ce ISO pot ajunge aparatele de acum – nu văd să fie problematic nici în interior, mai ales că e și foarte corect din punct de vedere optic.

 18. Elena 27 March 2018

  Mie mi-a atras atentia acest Sigma. Ce parere aveti?
  Multumesc!

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 27 March 2018

   E un obiectiv foarte bun, așa am auzit despre el. Nu l-am testat, dar comparat cu Tamron-ul similar, stă mai bine Sigma.

 19. ruxanda 5 June 2018

  am un Nikon D200 ,ce obiective i mi recomandatidati sa fie compatibile

  Reply
 20. George 7 July 2018

  Bună. Am un sony a58 am un obiect8v 18-55 SAM II , dar as vrea sa.l schimb pentru un blur mai bun pe spate . Ce imi recomandati.

  Reply
 21. Florin 8 July 2018

  Salut Dragos!

  Am un Nikon D60 si te rog sa imi transmiti ce obicectiv recomanzi pentru fotografii de interior?
  De curand am intrat in bransa consultantilor imobiliari si ideea este ca doresc sa ma asigur ca voi face fotografii cat mai calitatetive ale interioarelor proprietatilor.

  Multumesc!

  Reply
 22. Cristi 13 July 2018

  Buna ziua..
  Sunt incepator in al fotografiei si am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat.
  Detin un nikon d7200 cu un obiectiv de chit 18-105 si doresc un obiectiv sa redea o calitate de imagine mai buna si sa ma ajute si in situati cu lumina mai slaba, poze in spati inchise, portrete si vacanta.
  la un buget mai restrans..
  Multumesc..

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei