Adăugat pe 30 noiembrie 2012 de Dragoș Asaftei in Sfaturi utile
 
 

”Obiectivul de kit 18-55 e unul prost”, un mit fals

fotografie-cu-18-55
fotografie-cu-18-55

În ultimul timp aud tot mai multe persoane care se feresc să cumpere D-SLR-uri care formează kit-uri cu clasicul obiectiv 18-55mm. Fie că e de la Nikon sau Canon, fie că e de la Sony sau orice alt producător, obiectivul acesta e considerat deseori unul prost. E clasificat astfel într-un mod foarte greșit. Ce îmi pare rău e că mulți oameni aleg să înceapă astfel cu un obiectiv care nu se mulează deloc pe nevoile pe care le au la început și ajung să fie nemulțumiți și să cedeze și asta nu din cauza calității, ci din cauza versatilității.

Nu de puține ori am primit întrebarea „Și eu cum fotografiez în cameră cu 70-300?”. Păi cine te-a pus să-ți iei 70-300 de la început și să respingi așa de ușor 18-55-ul care e extrem, extrem de versatil? „Păi da, dar 18-55 e un obiectiv prost.” S-o crezi tu! :-)

De ce e util 18-55-ul pentru începutul de drum

Haideți să începem din punct de vedere al distanței focale. Cu 18mm poți fotografia orice peisaj (dacă vrei un cadru foarte larg, poți realiza o panoramă), iar cu 55mm poți realiza foarte frumos un portret. Și gândiți-vă că una dintre cele mai utilizate distanțe focale pentru portrete este cea de 50mm. Deci te poți descurca foarte bine în ambele situații.

Fiind la început, un obiectiv fix, spre exemplu, mai tare te va încurca. Până te obișnuiești cu profunzimea de câmp foarte redusă (dacă e un 50mm f/1.8, spre exemplu, și fotografiezi la f/1.8), până te obișnuiești cu limitarea și cu zoom-ul din picioare, până te obișnuiești cu perspectiva.. îți va lua ceva timp. Și vei ajunge să te enervezi și să cedezi. Și nu va fi plăcut.

La fel, dacă ai alege un teleobiectiv, spre exemplu, îți va fi greu să fotografiezi în spațiile mici. Și iar vei fi nemulțumit. Singura alternativă e să iei un obiectiv all-around precum 18-105, 18-125, 18-135 și așa mai departe. Dar dai de 3 ori mai mult decât pe un 18-55, în contextul în care nu știi dacă îți va plăcea sau chiar vei avea nevoie de așa ceva.

De asta recomand cu mare căldură kit-ul format din D-SLR și 18-55 pentru început. Te ajută să experimentezi și să fotografiezi o mare diversitate de subiecte. Te ajută să descoperi ce te limitează și ce ți-ar plăcea să faci într-un mod mai bun. Te ajută să îți descoperi genul fotografic favorit. Și asta contează mult, enorm de mult.

Dar cum rămâne cu calitatea detaliilor?

E o întrebare inutilă. Pe cine interesează, atunci când își cumpără primul D-SLR, calitatea detaliilor în condiții x și situații y? Sau pun întrebarea altfel. Cine aflat la început de drum va sta cu zoom 200% pe cadre să vadă câte aberații cromatice are în colțul din stânga sus, cât de distorsionate sunt liniile sau ce rezoluție mică au detaliile unui peisaj? Nimeni. Important e să poți fotografia ce vrei și apoi să treci la astfel de detalii.

Fotografia nu e atât despre tehnică, pe cât e despre poveste. Și asta am spus-o și o voi spune întotdeauna. Și da, fotografia de mai sus e realizată cu un 18-55. :-) Mai mult, e prezentă într-o selecție de fotografii pe Big Picture.Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.