LOADING

Type to search

Olympus Air și Sony QX, camere foto atașate la telefon

dragosasaftei 4 years ago

Recunosc că am fost încântat acum doi ani când am auzit de lansarea noilor camere foto Sony QX10 și QX100 pe care le atașai la telefon și ți-l transformau într-un aparat foto compact. Apoi după un an a urmat montura Sony QX1, care era cumva corpul unui mirrorless, doar că mai compact, și îți permitea să atașezi obiectivele Sony E.

Interesantă idee, faină ca gadget, dar cam atât, din punctul meu de vedere. Motivul e simplu. De ce ai vrea să mai cari după tine încă un obiectiv + montura lui, când folosești telefonul pe post de cameră foto tocmai că e o variantă compactă și care te ajută să declanșezi rapid, fără să ai de făcut prea mulți pași?

De ce ai căra obiectivele de la un mirrorless ca să le pui pe telefon, când ai putea căra fără probleme și corpul și măcar știi că fotografiezi direct cu aparatul?

Pe lânga asta, partea software nu excelează. Imaginile au lag și de multe ori e mai degrabă mai greu să fotografiezi cu un astfel de dispozitiv legat la telefon, decât mai ușor.

Și atunci apare întrebarea: De ce? De ce au fost create aceste camere?

Că au fost create nu mai e problemă, poate că a fost un experiment și oamenii au vrut să vadă dacă există piață pentru așa ceva. Nu am găsit statistici cu privire la cât de mult s-au vândut, însă nu-mi amintesc să fi văzut pe cineva care să le folosească.

Dar totuși, chiar și în condițiile astea, Olympus lansează ceva similar. De ce?

Olympus Air AR01: Montură atașată la smartphone

Olympus Air este echivalentul lui Sony QX1. Este un corp de mirrorless, o montură pentru obiectivele Olympus. Atașezi montura la telefon, o conectezi prin wireless și ai acces complet la cameră. Transformi telefonul într-un mirrorless cu acte în regulă.

Prețul la care se va vinde montura, fără obiectiv, va fi de aproximativ 1.200 de lei. Are un senzor de 16 megapixeli și caracteristici similare camerelor mirrorless din gama E-Pen. Nimic ieșit din comun, dar suficient pentru fotografii bune.

Pe lângă banii pe care îi dai pe montură, mai ai nevoie și de un obiectiv. Ajungi la un cost de aproape 2.000 de lei pentru un accesoriu, până la urmă, pe care îl atașezi la telefon și care speri să meargă decent (din clipul de mai jos pare să meargă bine, dar rămâne de văzut cum o să meargă în realitate). Și acum haideți să adunăm. Ai telefonul, montura și obiectivul după tine. Nu mai bine iei direct un mirrorrless? Că diferențele nu sunt prea mari.

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *