Adăugat pe 29 ianuarie 2014 de Dragoș Asaftei in Știri
 
 

Olympus OM-D E-M10: rapiditate și calitate într-un mirrorless compact

Olympus OM-D E-M10
Olympus OM-D E-M10

Olympus face în continuare o treabă foarte bună mai ales în ceea ce privește mirrorless-urile. Fiind printre primii care au dat startul acestui segment de piață în urmă cu câțiva ani, Olympus profită de acest lucru și lansează într-un ritm destul de rapid produse de calitate care ajung să fie rapid apreciate de fotografi. Oare până când vor putea ține ritmul acesta? :-)

Vom vedea. Cert e că azi au lansat un nou model. Au luat specificațiile tehnice de pe E-M1 și E-M5 și le-au pus într-un corp compact. Rezultatul este noul Olympus OM-D E-M10, un mirrorless cu o greutate de puțin peste 300 de grame, dimensiuni compacte și care promite să vină cu o calitate bună a imaginii.

E-M10 completează gama OM-D așezându-se chiar la baza ei. Va fi cel mai accesibil model al gamei OM-D, dar care va păstra totuși o parte din specificațiile tehnice ale modelelor de top. Gama va arăta în felul următor: noul E-M10, apoi E-M5 și, modelul de top, E-M1. E o serie bine gândită care acoperă o mare parte din segmentele de preț, dar și din nevoile fotografilor orientați către modelele mirrorless.

Noul model vine cu un senzor Live MOS de 16 megapixeli și un procesor de imagine True Pic VII, același de pe E-M1. E-M10 preia și o parte din sistemul de stabilizare de pe modelele superioare. E impropriu spus „o parte”, dar despre așa ceva e vorba. Sistemul de stabilizare va avea un mecanism identic, doar că nu va fi pe 5 axe, ci pe 3. Păcat, că sistemul cu 5 axe funcționa excelent! Probabil e un compromis care vine cu dimensiunea compactă și prețul mai mic. Rămâne să vedem cât de eficient va fi noul sistem.

De asemenea E-M10 vine cu un sistem de focalizare în 81 de puncte și cu posibilitatea de fotografiere în rafală cu până la 8 cadre pe secundă. Totuși, dacă alegeți să focalizați prin urmărirea subiectului (continuous subject tracking) atunci veți putea fotografia cu 3.5 cadre pe secundă. Dar haideți să-i vedem specificațiile tehnice complete.

Specificații tehnice – Olympus OM-D E-M10

 • Senzor Live MOS de 16 megapixeli;
 • Filmare full HD la 30p;
 • Bliț integrat cu o rază de acoperire de până la 5,8 metri;
 • Card SD/SDHC;
 • Sistem wireless integrat;
 • Sistem de procesare a imaginii True Pic VII;
 • Fotografiere în rafală cu până la 8 cadre pe secundă;
 • Sensibilitate ISO cuprinsă între 100 și 25.600;
 • Sistem de stabilizare pe 3 axe;
 • 81 de puncte de focalizare;
 • Display LCD articulat de 3 inchi în 1.037.000 de puncte;
 • Vizor electronic cu o rezoluție de 1.440.000 de puncte;
 • Timp maxim de expunere de 60 de secunde (interesant că majoritatea aparatelor din segment vin cu un timp de 30 de secunde) – desigur, există și modul Bulb.

Olympus OM-D E-M10 va fi disponibil în primăvara acestui an la un preț de 3.799 de lei în kit cu obiectivul 14-42mm f/3.5-5.6Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.