Adăugat pe 15 septembrie 2013 de Dragoș Asaftei in Analize
 
 

Până unde vor ajunge senzorii camerelor foto și video?

Nou senzor Canon
Nou senzor Canon

În luna martie a acestui an Canon anunța dezvoltarea unui senzor CMOS (dedicat filmării) extrem de sensibil la lumină. Se anunţa a fi un senzor revoluționar care avea să schimbe destul de multe în domeniul filmării cu D-SLR-uri, spre exemplu.

Totuși, parcă orice așteptări au fost depășite. Noul senzor CMOS e unul full-frame și a fost proiectat special pentru a reda cadre întunecate cu un nivel cât mai scăzut de zgomot. Cei de la Canon au testat astfel noul senzor într-o noapte în insulele Ishigaki din Japonia.

Era întuneric beznă. Ca să vă faceți o idee, era mai întunecat de 30 de ori decât atunci când e lună plină. Au fost filmați astfel câțiva licurici într-un cadru asemănător unei jungle. Se poate distinge destul de bine fundalul, se înțeleg detaliile, iar nivelul de zgomot nu e unul exagerat.

Întrebarea e următoarea. Oare până unde se va ajunge cu dezvoltarea senzorilor? În condițiile în care în momentul de față este deja posibilă înregistrarea de imagini full HD într-un întuneric deplin.

E clară direcția. Aceeași direcție e valabilă atât la camerele foto, cât și la cele video. Ultimele D-SLR-uri lansate (cele din gama PRO) sunt capabile să ofere calitate bună a imaginii chiar și la ISO 25.600/51.200. Sau poate și mai mult. Așteptăm să vedem pașii care vor fi urmați. Tindem să credem că pe termen mediu nu va mai fi deloc o provocare filmatul/fotografiatul în condiții slabe de iluminare. Deocamdată, însă, este un criteriu destul de important de departajare în industrie, deoarece fotografiatul/filmatul în condiții slabe de iluminare e luat (poate în mod nedrept) ca un etalon în multe situații.

*Sursa: The VergeÎți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.