LOADING

Type to search

Până unde vor ajunge senzorii camerelor foto și video?

dragosasaftei 5 years ago

În luna martie a acestui an Canon anunța dezvoltarea unui senzor CMOS (dedicat filmării) extrem de sensibil la lumină. Se anunţa a fi un senzor revoluționar care avea să schimbe destul de multe în domeniul filmării cu D-SLR-uri, spre exemplu.

Totuși, parcă orice așteptări au fost depășite. Noul senzor CMOS e unul full-frame și a fost proiectat special pentru a reda cadre întunecate cu un nivel cât mai scăzut de zgomot. Cei de la Canon au testat astfel noul senzor într-o noapte în insulele Ishigaki din Japonia.

Era întuneric beznă. Ca să vă faceți o idee, era mai întunecat de 30 de ori decât atunci când e lună plină. Au fost filmați astfel câțiva licurici într-un cadru asemănător unei jungle. Se poate distinge destul de bine fundalul, se înțeleg detaliile, iar nivelul de zgomot nu e unul exagerat.

Întrebarea e următoarea. Oare până unde se va ajunge cu dezvoltarea senzorilor? În condițiile în care în momentul de față este deja posibilă înregistrarea de imagini full HD într-un întuneric deplin.

E clară direcția. Aceeași direcție e valabilă atât la camerele foto, cât și la cele video. Ultimele D-SLR-uri lansate (cele din gama PRO) sunt capabile să ofere calitate bună a imaginii chiar și la ISO 25.600/51.200. Sau poate și mai mult. Așteptăm să vedem pașii care vor fi urmați. Tindem să credem că pe termen mediu nu va mai fi deloc o provocare filmatul/fotografiatul în condiții slabe de iluminare. Deocamdată, însă, este un criteriu destul de important de departajare în industrie, deoarece fotografiatul/filmatul în condiții slabe de iluminare e luat (poate în mod nedrept) ca un etalon în multe situații.

*Sursa: The Verge

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *