LOADING

Type to search

Primii pași pentru editarea fotografiilor în Lightroom

dragosasaftei 6 years ago

Sau cât de util poate fi programul pentru editarea foto. Adobe Lightroom este unul dintre softurile de postprocesare a fotografiilor folosit, în general, pentru volume mari de fotografii, volum care trebuie prelucrat într-un timp scurt. Dar asta nu înseamnă că nu putem folosi programul să edităm o singură fotografie. Spre deosebire de Photoshop, Lightroom este axat pe accesibilitate. Mecanismul, în principiu, e exact ca cel regăsit în diversele aplicații prin care pot fi modificate repede și foarte ușor fotografiile. Pur și simplu tragi de diverse puncte și se modifică diverși parametri.

Bine, acesta e principiul. Ideea e că Adobe Lightroom este un program simplu de utilizat și care vă poate salva din multe situații. Eu, spre exemplu, am evitat folosirea Photoshop-ului în ultimul an. M-am obișnuit cu Lightroom și m-am învățat să fac cam orice aș fi făcut în Photoshop. Bine, sunt cazuri în care reiau fotografiile și în Photoshop, dar acelea sunt excepții. În acest articol urmează să vă prezentăm câteva lucruri pe care ar trebui să știți să le realizați în Adobe Lightroom. Sunt utile și rapid de realizat. 🙂

Începem. Importăm o fotografie oarecare. Eu am ales-o pe cea de mai jos.

Editare fotografii în Adobe Lightroom - Varianta inițială

Decupare și corectare

Primul pas pe care îl fac după ce import o fotografie este să o decupez și să îi scot eventualele puncte de praf care sunt pe senzor. Mi-ar plăcea să nu fie etapa cu punctele de praf, dar, inevitabil, în unele situații e și aceasta. Mai ales atunci când fotografiez cu diafragma închisă și schimb obiectivele foarte des. Cum fac asta? În panoul din dreapta, sub histogramă, sunt câteva unelte.

De la stânga la dreapta avem așa: Crop Tool (decupare)Spot Removal (eliminare de pete/corectare prin Clone/Heal Tool)Red Eye Correction, Graduated Filter (filtru gradual cu diferite setări)Adjustement Brush (aplicare de modificări doar în anumite zone ale fotografiei). E evident unealta pe care o folosim pentru decuparea fotografiei. Apoi, cu ajutorul Spot Removal setat pe Clone Tool am eliminat punctele de praf care erau prezente pe senzor.

Modificarea parametrilor – setărilor

Aici e partea cea mai interesantă și cea care îi oferă un avantaj real lui Adobe Lightroom. Totul e simplu și la îndemâna oricui. Nu e nevoie să prezint fiecare funcție regăsită în panoul Basic, toate sunt evidente și simplu de modificat. Trageți pur și simplu într-o direcție sau alta de acele puncte. Experimentând veți vedea care e rezultatul. Dacă nu vă place apăsați CTRL+Z pentru a anula ceea ce ați făcut.

Nu există o regulă în a prelucra. Atât timp cât o faceți fără a depăși o limită a… normalului, să zicem, e ok. Țineți cont de faptul că Lightroom vă oferă posibilitatea, așa cum vedeți și în imaginile de mai jos, de a corecta intensitatea fiecărei culori în parte. De a-i mări sau scădea luminozitatea și așa mai departe. Totul este acolo și simplu de modificat.

Filtrele graduale

Filtrele graduale sunt accesorii care n-ar trebui să lipsească din geanta voastră, mai ales dacă sunteți pasionați de fotografia de natură, dar nu numai. Ei, uneori se întâmplă să nu aveți totuși un filtru gradual cu voi, așa că acesta poate fi reprodus relativ simplu (bineînțeles, e mult mai corect, bun și util un filtru adevărat) cu ajutorul Adobe Lightroom. Unealta se află exact acolo, în același loc unde erau și cele enumerate mai sus.

Puteți aplica un filtru gradual modificând intensitatea expunerii, saturația culorilor, claritatea și așa mai departe. Sunt multe posibilități, iar un astfel de filtru poate da un farmec aparte fotografiei. Bineînțeles, utilizat cu măsură și atunci când este cazul. Iată cum se aplică și cum arată rezultatul înainte și după ce am realizat totul până acum.

Și acum fotografia finală. Uitați-vă de la ce am pornit și la ce am ajuns. Cât a durat totul? Maxim 5 minute. Nici atât. Absolut, atunci când e vorba de atenție mai mare la anumite detalii sau de procesare mult mai avansată, vă va lua mai mult timp. Dar iată ce puteți face în câteva minute. E simplu și accesibil. 🙂

Editare fotografii în Adobe Lightroom - Varianta finală

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

23 Comments

 1. Emanuel Drăgușin 8 February 2013

  Care sunt cele mai importante diferente, privind editarea in lightroom, dintre un RAW si un Jpg?

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 23 February 2013

   La un RAW ai mult mai multă manevrabilitate. Toate modificările vor fi realizate în așa măsură încât să nu afecteze foarte mult calitatea imaginii. Poți aduce lumină în zonele umbrite, poți modifica temperatura de culoare, poți scoate zgomotul de imagine și așa mai departe.

   Desigur, aceleași lucruri pot fi realizate și unei fotografii în format JPEG, dar, la un moment dat, s-ar putea să întâmpinați oarecare probleme.

 2. Anca 12 May 2014

  ca persoana incepatoare ce doresc sa lucrez in Gimp, e de ajutor a fotografia in RAW si dupa ce in Lightroom dau doar un WB si reducere ..noise” sa descarc in jpg ,urmand a face crop, etc, in programul preferat – in ideea de a obtine o poza mai calitativa ? (decat a fotgrafia direct in jpg si a prelucra gimp)…?

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 14 May 2014

   Poți edita în Lightroom și fotografiind în JPEG. E mai greu decât în RAW, dar se poate. Poți corecta și WB-ul și noise-ul. Desigur, dacă faci asta pe un RAW rezultatele sunt mai bune. Sfatul meu e să procesezi în Lightroom, indiferent de format. Calitativ va fi mult mai ok decât în GIMP. 🙂

 3. Tiberiu Matei 22 June 2014

  Daca ai predat capitolul ” Importul preseturilor in LR ” te rog foarte mult sa-mi dai link-ul. Am citeva preseturi aduse dar…nu le stiu introduce in LR. Babeste, daca se poate !

  Cu multumiri

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 23 June 2014

   Deschizi Lightroom-ul, intri în meniul Develop, iar în stânga ai căsuța „Presets”. Dai click dreapta pe ea și alegi meniul Import, iar de acolo cauți preset-ul unde l-ai salvat tu. 🙂

 4. Geo 24 August 2014

  Salutare , am si eu o intrebare , ce setari trebuie sa accesez ca lightroom in momentul in care import o fotografie sa nu mi-o mai modifice el automat? Multumesc!

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 25 August 2014

   Salut!

   Trebuie să ai bifat „None” la toți parametrii din dreapta la Apply during import. 🙂

 5. silviu 8 November 2014

  salut,
  am si eu o dilema cum este mai bine sa setez atunci cand salvez imaginile din raw in jpeg , mai precis ,,image sizing,,- rezolution ?
  multumesc

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 8 November 2014

   Salut!

   La „Resolution” lasă 240DPI sau 300, ar trebui să fie suficient. 🙂

 6. adelin 13 January 2016

  Salut , in laptopul meu Lenovo nu arata la fel cum arata pe un pc cu monitor ce i drept inch mai mare, ce setari se fac in laptop sau in lightroom sa se vada mai bine pozele ? am pus si monitorul si laptopul unu langa altu si pe pc este diferenta mare..pls help

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 14 January 2016

   Diferența asta se vede la culori?

 7. Elena 25 February 2016

  Bună ziua,

  Am mai multe poze care au dimensiunea de 1520 x 2288 și am nevoie de aceste poze la următoarea dimensiune: 1600 x 900.

  Mă puteți ajuta?
  Referitor la acest program, cum procedez?

  Mulțumesc.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 26 February 2016

   Bună,

   O să trebuiască să dai crop fotografiilor în formatul 16:9, iar apoi să le redimensionezi în plus, la 1600 x 900, debifând opțiunea Dont Enlarge din meniul de Export.

   O zi frumoasă!

 8. Ionel herteg 19 May 2016

  Buna ziua. De ce in Lightroom poza arata m-ai intunecata decat in realitate? Esti pus in situatia de a face retus unei poze care in final poza este aproape identica cu poza bruta. Dar in lightroom apare o mare diferenta intre import si produsul final dupa ajustare. Multumesc.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 23 May 2016

   Bună,

   În principiu nu ar avea de ce să se întâmple așa. Dacă editezi în alte programe pățești la fel?

 9. George 23 August 2016

  Salut , de ce dupa ce dau export din Lightroom poza mai stearsa, culorile mai pale fata de ce se vede in modlul de editare?
  Exportul il fac in srgb.

  Mersi

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 23 August 2016

   Salut!

   Fotografia e făcută tot în SRGB? Verifică la Quality să fie la fel, formatul să fie corespunzător. Îmi poți face un printscreen la meniul de export?

 10. Colea 2 October 2016

  Buna, cum pot sa schim limba la Lightroom??? ma puteti ajuta va rog

  Reply
 11. Alex Ologeanu 26 October 2016

  Salutare.
  Am o dilema si nu gasesc rezolvare ma puteti ajuta. Am fotografie in format RAW aproximativ 20mp cand export in lightroom ce am lucrat in format JPEG imi iasa foto. de aproximativ 3megapixeli. E normal care sa fie cauza de imi miceste asa mult megapixeli?
  Va multumesc!

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 2 November 2016

   Salut,

   Când exporți, modifică la rezoluție să nu fie bifat Resize. 🙂

 12. monica 6 December 2016

  Buna am si eu o intrebare cum pot retusa o poza supraexpusa facuta in plin soare in LIGHTROOM ..

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 6 December 2016

   Bună!

   Trebuie să scazi Exposure, Highlights și Whites. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *