LOADING

Type to search

Piața aparatelor foto mirrorless în scădere în ultimele 4 luni

dragosasaftei 4 years ago

După scăderea bruscă din noiembrie 2014 a întregii piețe de aparate foto segmentul mirrorless-urilor nu a reușit încă să se stabilizeze. Piața aparatelor foto D-SLR se menține aproape la același nivel încă din luna decembrie (aprox. 700.000 de unități vândute/lună), pe când cea a mirrorless-urilor se află în continuă scădere.

Maximul pe anul 2014 în acest segment a fost atins în luna noiembrie când se vânduseră aproape 400.000 de aparate. În următoarele luni însă cantitatea mirrorless-urilor produse a scăzut aproape la jumătate, în februarie livrându-se în jur de 200.00 de camere. Probabil că încet, încet se ajunge la o saturare a pieței pentru acest segment.

statistici-livrari-aparate-foto-2015-q1 2

Motivul din punctul meu de vedere e acela că mirrorless-urile încă nu au un target foarte clar. Încă nu au acaparat un procent seminificativ din grupul fotografilor profesioniști, dar nici din cel al începătorilor. Avantajul principal al mirrorless-urilor – corpul compact – începe să dispară (vezi noile obiective pentru gama Sony A7 – 35-ul cu 1.4 este mai mare și mai greu decât cel produs de Nikon/Canon ori Sigma pentru D-SLR-urilor), iar alte avantaje sunt mai greu de identificat pentru un începător.

Desigur că în momentul în care faci clar diferența între un D-SLR și un mirrorless alegerea îți e mult mai ușoară și poți face apoi treburi minunat indiferent de decizia luată. Încep să văd din ce în ce mai multe mirrorless-uri în mâinile fotografilor și cred că în curând am să fac și eu acest pas.

Problema e, așa cum ziceam, că cei care vor să își ia primul D-SLR nu iau în calcul și varianta unui mirrorless. De ce? Probabil pentru că imaginea lor nu o bate încă pe cea a D-SLR-urilor. Plus că mai vorbim și de mentalitate. De aici și diferențele între piețe.

În America se vând doar 9% din totalul de mirrorless-uri, pe când în Asia vreo 45. Explicația e simplă și ține de cultura specifică zonei. Europa, spre exemplu, se află undeva între, cu o rată de penetrare a mirrorless-urilor pe piață de vreo 17 procente.

statistici-livrari-aparate-foto-2015-q1

Așadar, în ce direcție se îndreaptă piața mirrorless-urilor? Cred cu tărie că e nevoie de o poziționare mai bună a modelelor. Majoritatea cunoscuților care și-au luat mirrorless-uri au făcut-o după achiziționarea unui D-SLR, avantajele sistemului reieșind doar prin comparația directă. Cred că aici trebuie lucrat cel mai mult. În convingerea oamenilor despre avantajele clare ale fiecăruia dintre sisteme.

Oricum ar fi e interesant de urmărit tendința în perioada următoare. Probabil prin iunie-iulie vom afla rezultatele pentru prima jumătate a anului.

Sursa statisticilor: personal-view.com

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *