Adăugat pe 16 iulie 2013 de Dragoș Asaftei in Analize
 
 

Piața camerelor foto compacte este într-o continuă scădere

Aparat foto D-SLR, NIkon D4
Aparat foto D-SLR, NIkon D4

Un studiu recent realizat de grupul american NPD (conform PetaPixelarată faptul că vânzările aparatelor cu obiective interschimbabile (D-SLR, SLR sau mirrorless) au crescut cu 5% față de aceeași perioadă a anului trecut (generând vânzări de 2.1 miliarde de dolari), pe când în aceleași condiții vânzările aparatelor compacte au scăzut cu 26%. 

Desigur, studiul este realizat în state, dar poate fi cu siguranță aplicat pe întreg globul. Tendința este aceeași. Au apărut smartphone-urile cu camere foto excelente capabile să înlocuiască aparatele foto compacte. Au apărut aparatele foto mirrorless care, de asemenea, înlocuiesc compactele. Au dimensiuni mici, au puteri de D-SLR și satisfac mai toate nevoile în materie de fotografie.

Ce înțelegem de aici? Ce urmează? Olympus și Fujifilm (brand-uri care erau renumite pentru aparatele lor compacte) își închid încet, încet liniile de producție pentru acest segment. În același timp dezvoltatorii de smartphone-uri pun accent din ce în ce mai mult pe camerele foto. Nokia a anunțat lansarea unui telefon cu o cameră de 41 de megapixeli. Altul decât cel anunțat în urmă cu ceva timp. Samsung a lansat un mirrorless cu Android. Nikon se pregătește de lansarea unui smartphone. Appple vinde în continuare foarte bine, iar iPhone-ul este cea mai populară cameră foto din mediul online.

Suntem tare curioși să vedem cum va evolua piața aparatelor foto în următorii ani, deși direcția e bine evidențiată încă de acum. Ce vă așteptați să se întâmple?Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.