LOADING

Type to search

Piața foto a scăzut cu 25% în România în ultimele luni

dragosasaftei 5 years ago

Am citit astăzi dimineață pe refresh.ro rezultatele unui studiu relizat de GfK TEMAX în România pe piața bunurilor de folosință îndelungată. În cadrul acestui studiu a intrat și piața foto venind însă cu o surpriză oarecum previzibilă. La sfârșitul anului trecut și în primul trimestru al acestui an piața foto atinsese cote record de vânzări. A fost o explozie odată cu promoțiile de Black Friday și ofertele de Crăciun.

Totuși această explozie a început să se stingă. Rezultatele noului studiu arată că sectorul foto a scăzut cu 25,5% în trimestrul al 2-lea din 2013. 25%! Un procent enorm de mare față de creșterea anunțată în ultimele luni.

Cauzele scăderii pieței foto

Haideți să luăm pe rând principalele segmente foto. Aparatele foto compacte entry-level devin din ce în ce mai neinteresante pentru consumatori, în principal din cauza smartphone-urilor care au camere suficient de bune încât să acopere toate situațiile și care sunt mai compacte. E mai ușor să iei un telefon cu tine, decât un telefon și un aparat compact. Plus că pe smartphone poți distribui fotografiile instant. Desigur, există și aparate compacte cu aceleași funcții, dar deocamdată publicul nu e obișnuit și randamentul nu e același.

Să nu uităm că cea mai populară cameră foto din lume este, totuși, un telefon. E clar ce urmează. Credem că încet, încet camerele foto compacte vor ocupa procentul cel mai mic în portofoliul producătorilor foto, iar motivul este clar.

Din urmă vin D-SLR-urile care au început să fie din ce în ce mai accesibile ca preț. Ajungem astfel la o regrupare a pieței foto. Dacă până acum aveam ca principale clase foto: aparatele compacte, bridge, entry/mid-level D-SLR și high-end D-SLR, de acum tendința va fi alta. Vor fi întâi cei care cumpărau până acum camere compacte, dar acum aleg un smartphone pentru că este mai util și la fel de bun calitativ.

Apoi vor fi cei pasionați de fotografie care vor alege fie un D-SLR entry-level, fie un mirrorless, și vor fi cei cu adevărat interesați/fotografii profesionști care vor merge în continuare pe aparatura high-end. Clasele aparatelor compacte și bridge, credem noi, vor fi cele care vor ocupa cel mai mic procent în portofoliile fiecărui brand producător.

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *