LOADING

Type to search

Povestea unuia dintre cele mai frumoase timelapse-uri din România

dragosasaftei 3 years ago

Săptămâna trecută Mihai Doarna ne-a dat de veste despre cel mai recent timelapse pe care-l făcuse, unul de care e tare, tare mândru. Deși mesajul n-avea foarte multe cuvinte, am simțit din tonul lui pasiunea și sufletul pe care Mihai le pusese în realizarea lui. Îl veți vedea în continuare. Din punctul meu de vedere este unul dintre cele mai frumoase timelapse-uri din România. Extrem de bine documentat, locuri foarte inspirat alese și impecabil tehnic. Dar astea-s doar câteva dintre motivele pentru care merită lăudat timelapse-ul.

Am reușit să povestim mai multe cu Mihai zilele acestea și am aflat că pentru realizarea filmului a cutreierat țara timp de 4 luni și a muncit, adunat, mai bine de 600 de ore.

Am umblat 18 zile în total pe munte și m-­am întors acasă cu peste 14.000 de poze în format raw reprezentând 55 de cadre. 42 de cadre și 6700 de poze au ajuns in forma finală a filmului. Tot proiectul a durat un pic peste 4 luni: am început în iunie 2015 și am terminat la jumătatea lunii octombrie. Estimez peste 600 de ore investite, grupate astfel: 150 de ore dezvoltare controller, 100 de ore documentare locații, 100 de ore filmare, 200 de ore procesare poze, 100 de ore montaj.

A fotografiat în 6 grupe montane din Carpați, de aici și numele filmului, Wonders of CarpathiaBucegi, Piatra Craiului, Ciucaș, Făgăraș, Ceahlău și Buila-Vânturarița. Veți regăsi în film Sfinxul din Bucegi, Vârful Capra la răsărit, Detunatele din Ceahlău, Tigăile Mari din Ciucaș, Cheile Cheii din Buila, Cascada Duruitoarea, Plaiul Foii ori Șaua Grindului din Piatra Craiului. Dar ele sunt doar câteva dintre locuri.

Pentru realizarea lui Mihai a folosit un dispozitiv de control al mecanismului construit chiar de el pe baza paltformei Raspberry Pi. Mai bine de 150 de ore a muncit ca să-l facă. Și a reușit. Dovada stă în panoramările și transfocările complex pe care le veți regăsi în clip.

Aparatura foto folosită constă într-un Nikon D7000, alături de obiectivele: Sigma 10-20, Samyang 10mm 2.8, Nikon 35mm 1.8 și Nikon 16-85mm. Trusa completă, pe care o căra după el de fiecare dată, avea peste 12 kilograme.

Dar haideți să vedem filmul!

Wonders of Carpathia from Mihai Doarna on Vimeo.

Întrebându-l pe Mihai care e principalul sfat pe care i l-ar da cuvia care ar vrea să încerce să facă timelapse-uri, mi-a spus că:

După părerea mea procesul de învațare a tehnicii timelapse nu este unul de scurtă durată așa încât trebuie început cu elementele de bază. Prima dată ar fi bine să experimentăm fără mișcare și fără ajustarea expunerii în timpul filmării. Pentru asta avem nevoie doar de un aparat foto și un trepied. Setăm aparatul pe modul manual (expunere si focalizare) și încercăm să exersăm pe lângă casă. Câteva subiecte pentru început ar fi: circulația auto și pietonală, norii de pe cer sau mișcarea umbrelor. Recomand totuși utilizarea unui filtru ND (de preferat variabil) pentru a putea avea timp mai lung de expunere pe parcursul zilei.

Pe măsură ce vom avansa vom realiza că avem nevoie de mai multe instrumente pentru timelapse. Mă refer aici atât la cele software (LRTimelapse, Panolapse) cât și la cele hardware (controllere, timere, șine). Toate acestea sunt la început și va mai trece ceva timp până se vor maturiza. De aceea, e bine să avem multă răbdare în alegerea, documentarea si utilizarea lor.

Mihai a început să se documenteze despre timelapse-uri în urmă cu un an, fiind mai întâi atras de provocările tehnice și anume contruirea unui controller pentru aparatul foto și motorașul șinei, cel despre care povesteam mai devreme. Totul este public, spune Mihai, și poate fi descărcat de pe Github.

Vreau să mai lucrez la câteva proiecte timelapse, aceste filmulețe fiind o metodă foarte bună de a promova România peste hotare. Îmi doresc să mai experimentez tehnica hyperlapse în oraș și să introduc o mișcare de rotație (pe lângă cea liniară a șinei) pentru camera foto. Totodată aș vrea să încerc și alte modalități de filmare (real­time, slow­motion, cu gimbal, aeriană), sectorul acesta devenind din ce in ce mai accesibil amatorilor”, ne povestește Mihai depre planurile de viitor.

Pe Mihai Doarna îl puteți urmări pe mihaid.ro sau pe Facebook.

Felicitări pentru ce faci, Mihai! Îți mulțumim! 🙂

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

2 Comments

  1. Florentina 8 November 2015

    Pare ceva de vis, in special peisajele nocturne. Nu mi-am imaginat sa fie atat de frumos, sincera sa fiu. Ador ceea ce vad si chiar e ceva cu care poti sa te mandresti. Pe langa toate problemele pe care le avem, e ca o oaza de relaxare ceea ce vad.

    Reply
  2. GadgetLab 9 November 2015

    Timelapse-ul cu muntii Carpati nu este cu nimic mai prejos fata de timelapse-urile din locatii exotice ce sunt pe YouTube si alte site-uri. Pacat ca avem o tara care e condusa de oameni de nimic. (ma rezum doar la atat, nu o sa mai dezvolt subectul).

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *