cat-menu » Review: Camera foto de pe iPhone 6
 
 

 
 


 
Am testat:
 

Review: Camera foto de pe iPhone 6

 
iPhone 6
iPhone 6
iPhone 6

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 3.499 de lei Verifică prețul la QuickMobile
 
Calitatea imaginii
9.0


 
Funcții
9.0


 
Ergonomie
8.0


 
Raport preț-calitate
9.0


 
Nota noastră
8.8
8.8/10


Nota cititorilor
37 note

 

Util pentru


Fotografii din călătorii, peisaje, cadre close-up și de acțiune.

Mai puțin util pentru


Fotografii de acțiune pe timp de noapte pentru că alege o sensibilitate ISO mică și un timp de expunere mai lung.


Camera de pe iPhone 6 este capabilă să ofere rezultate bune în majoritatea situațiilor, chiar și pe timp de noapte în lumină foarte slabă. Imaginile conțin multe detalii și sunt corecte din punct de vedere optic.
Review adăugat pe 21 octombrie 2014 de

 
Citește review-ul complet
 
 

Am așteptat curios lansarea noului iPhone 6 și am urmărit cu interes înregistrarea evenimentului în care a fost anunțat. Cea mai mare curiozitate o aveam în privința camerei foto. Eram curios care sunt îmbunătățirile pe care le va aduce Apple senzorului, care sunt alegerile pe care le vor face și, până la urmă, care vor fi noutățile.

Curiozitatea îmi este alimentată de mulțumirea pe care o am în ceea ce privește camera foto de pe smartphone-urile Apple. Folosesc de doi ani un iPhone 4S și deși este depășit deja cu două generații mă mulțumește întotdeauna, indiferent de condițiile în care fotografiez. Am testat apoi camera foto de pe iPhone 5 și 5S. De fiecare dată am fost încântat.

Dar eram curios ce mai urma acum. Deși am testat în ultimii ani o mare parte din camerele foto de pe smartphone-urile de top, în fruntea listei rămân cele de pe telefoanele Apple. Și nu cred că ține neapărat de calitatea imaginii. Ci de modul intuitiv în care calitatea aceasta este redată. Am întâlnite multe camere rapide, mulți senzori buni care redau culorile într-un mod senzațional, dar parcă a trebuit să trec prin prea mulți pași ca să obțin ce-mi doresc. Deși calitatea ar fi fost poate mai bună decât cea oferită de camera unui iPhone. Oricum, este doar opinia mea și ține, probabil, de obișnuință.

Să revenim la camera de pe noul iPhone 6. Telefonul l-am primit la teste de la QuickMobile și l-am folosit timp de o săptămână fotografiind în tot felul de locuri și situații. În București, la mare, ziua, noaptea, pe vreme frumoasă, pe timp de ploaie, în tren și așa mai departe. Lista e lungă și mă bucură pentru c-am reușit să văd, în mare, ce-mi place și ce nu la camera telefonului. Să începem cu specificațiile tehnice.

Specificații tehnice – Camera foto de pe iPhone 6

 • Senzor de 8 megapixeli;
 • Obiectiv de 29mm cu f/2.2;
 • Bliț dual LED;
 • Filmare full HD la 60fps;
 • Filmare slow motion HD la 240fps;
 • Expunerea poate fi ajustată manual;
 • Funcții HDR, declanșare la interval și timelapse;
 • Mod automat de panoramare;
 • Focalizare continuă pe timpul filmării;
 • Camera frontală: f/2.2, funcții HDR, declanșare la interval și în rafală;

Observăm că Apple a ales să păstreze același senzor pe același format. Cei 8 megapixeli sunt într-adevăr suficienți pentru toate situațiile în care fotografiezi cu un telefon. Ce mi-ar fi plăcut ar fi fost schimbarea formatului senzorului din 4:3 în 3:2. Mi se pare un format mai potrivit și mai plăcut ochiului.

Dintre toate noutățile aduse de iPhone 6 și iOS 8, cel mai mult mă bucură funcția de control a expunerii. Dacă până acum expunerea se făcea automat pe zona aleasă, acum ai posibilitatea să o ajustezi compensând în plus sau în minus așa cum dorești. Iar lucrul ăsta se face extrem de simplu. În dreptul pătratului care-ți apare acolo unde atingi ecranul să focalizezi îți apare o bară pe partea laterală. Dacă tragi de ea în sus supraexpui, dacă tragi de ea în jos subexpui.

E simplu, rapid și la îndemână.

Am mai găsit utilă și funcția HDR în anumite situații, dar voi povesti mai târziu. La fel și despre funcția de timelapse, pe care o găsesc utiă, însă care poate fi foarte bine înlocuită cu aplicația Hyperlapse, mai ales dacă timpul de fotografiere nu este unul foarte lung. Dar să și vedem câteva fotografii. Toate sunt așa cum au ieșit din telefon. Nu au fost editate, ci doar redimensionate.

Fotografii pe timp de zi

Pe timp de zi și în lumină bună, prielnică, sistemul de focalizare de pe iPhone 6 este unul dintre cele mai rapide pe care le-am văzut până acum pe un smartphone. Nu cel mai rapid, însă, dar suficient cât să te ajute mult.

Făcând mai multe fotografii în mijlocul zilei și pe lumină bună (cu cer însorit) am observat că senzorul are tendința să redea imaginile mai reci decât sunt ele în mod normal și parcă nu foarte saturate. Tendința asta am văzut că-i valabilă în general, cam în totate condițiile, cu precădere în condițiile amintite. 

Mi-ar fi plăcut mai ales acum în peisajul toamnei să pot obține fotografii mai viu colorate și cu o nuanță mai caldă. Desigur, am „încălzit” fotografiile în doar câteva secunde editându-le apoi în VSCOcam, spre exemplu, dar dorința-mi rămâne aceeași. Pe de altă parte această „răceală” e utilă atunci când fotografiezi oameni. O temperatură de culoare prea caldă ar fi redat culoarea pielii într-un mod mai puțin plăcut.

Trecând mai departe și privind toate fotografiile realizate în aceste condiții pot spune că rezultatele per total sunt bune. Fotografiile au adâncimea necesară, înmagazinează multe detalii chiar și dacă nu sunt făcute în modul HDR, liniile nu sunt distorsionate, iar aberațiile cromatice sunt inexistente. Ce apare, totuși, este un lens flare destul de evident. Îți apare când ai soarele în față și în cadru. Sau exact la limita cadrului. Am observat flare-ul acesta de la iPhone 5S, dar aici parcă este puțin mai intens. Dacă ai grijă atunci când fotografiezi îl poți evita sau masca folosindu-te de alte elemente din cadru. 

Uitându-mă mai bine observ că flare-ul evident apare în mare parte atunci când soarele se află în partea de sus a cadrului. Revenind la culori, iată câteva fotografii făcute mai multor subiecte „viu colorate”. Aici se vede avantajul dezavantajului de mai sus. Culorile nu sunt suprasaturate în general tocmai ca să fie suficient de saturate atunci când e nevoie. Dacă fotografiezi un trandafir, de exemplu, și suprasaturezi ți s-a cam dus toată poza. Îmi place cum au fost redate culorile în fotografiile acestea. 

Fotografii în lumina apusului

Dacă pe timp de zi senzorul „răcește” puțin culorile, la apus se revanșează, iar nuanțele sunt așa cum ar trebui să fie: calde și suficient de saturate. Primele fotografii la apus le-am făcut în Constanța, în zona Cazinoului, iar lumina caldă în contrast cu „răceala” mării m-au ajutat să obțin niște fotografii reușite cromatic. 

Nu am ce altceava să reproșez camerei în aceste condiții. Atât că în câteva situații am simțit că supraexpunere, dar am putut corecta repede trăgând în jos din acel slider lateral. Iată un prim avantaj al lui.

Și pentru că tot suntem la fotografiile făcute în lumina apusului, iată câteva cadre close-up făcute unor dumitritițe, florile care prind viață toamna. 

Noul iPhone 6 poate fi achiziționat de la QuickMobile la prețțul de 3.499 de lei.

Fotografii pe timp de noapte și în localuri

Toate camerele foto de pe iPhone-uri au o setare riguroasă de la care nu se abat atunci când vine vorba de fotografiatul în lumină slabă. Țin sensibilitatea ISO cât de jos se poate. În cele mai multe cazuri abia a urcat până la ISO 320 sau 400. Am doar două trei situații în care fotografiile au fost făcute la ISO 1.000 sau 2.500, cât e valoarea maximă a senzorului.

Pe de-o parte e bine că se evită granulația, iar calitatea imaginii este mult mai bună. Pe de altă parte nu-i chiar așa bine, pentru că te forțează să ai un timp lung de expunere. Partea frumoasă e că stabilizatorul electronic pe care-l are reușește să te ajute destul de mult pe partea foto, motiv pentru care am obținut fotografii clare chiar și cu timpi destul de lungi de expunere.

Să începem întâi cu câteva fotografii de noapte făcute afară, pe străzile orașelor sau în gări. 

Fotografiile de mai sus sunt făcute la sensibilități ISO de până la 500. Trecem mai departe. Intrăm într-un local slab, dar slab iluminat. Rezultatele? Aceleași. ISO de la 32 la 500, maxim. 

Trecem mai departe. Într-un final am reușit să-l forțez și cam așa arată niște fotografii făcute la ISO 1.250-2.500. Calitatea scade, evident, dar fotografiile sunt încă „utilizabile”. Dar cazurile astea sunt rare. Au fost singurele întâlnite în toată săptămâna asta. 

Noul iPhone 6 poate fi achiziționat de la QuickMobile la prețțul de 3.499 de lei.

Fotografiile panoramice

Yey! Întotdeauna am fost mulțumit de panoramele pe care le face camera iPhone-ului, indiferent de versiunea lui. Camera de pe iPhone 6 face panroame cu o rezoluție de până la 43 de megapixeli. Am observat că spre deosebire de fotografiile obișnuite, saturația culorilor este mărită, la fel și contrastul. Dezavantajul, dacă-l putem numi așa, e că pe timp de noapte panoramele ies puțin mai greu dacă ai lumină slabă (adică lumina din cadrele făcute la ISO foarte mare). Senzorul ține și aici sensibilitatea ISO foarte jos și evită să amplifice artifical lumina. Per total, însă, rezultatele sunt bune, iar panoramele ies așa cum trebuie în marea parte a situațiilor. 

Am observat acum un lucru interesant. Priviți din nou panoramele făcute la mare. Valurile sunt corect aliniate, nu? Cu situația asta m-am confruntat la multe D-SLR-uri unde pe modul automat de panoramare n-au reușit nici în ruptul capului să le alinieze corect. iPhone-ul n-a avut probleme.

Fotografiile HDR

Uneori utile, alteori mai puțin. Aș zice că sunt utile atunci când diferența de lumină între planurile din fotografie este foarte, foarte mare. Atunci dă randament excelent. În rest efectul nu te ajută atât de mult, deși este destul de vizibil.

Am lăsat totuși întotdeauna modul HDR pe Automat, iar telefonul l-a folosit atunci când a crezut că e necesar. Am fost mulțumit de alegeri și am preferat de multe ori să editez pentru Instagram fotografiile HDR tocmai pentru că înmagazinează și mai multe detalii. 

Scrie în dreptul lor care sunt cadrele simple și care sunt cele HDR. Puteți alege din setările telefonului dacă vreți să fie păstrate ambele sau doar cele HDR.

Un mare plus pentru funcția de ajustare a expunerii

Nu de puține ori mi-a fost utilă această funcție. Am observat că telefonul are tendința să supraexpună în multe dintre cazuri. Am rezolvat situația asta trăgând de bara laterală în jos. Simplu, rapid și eficient, așa cum ziceam mai sus. Haideți să privim un exemplu.

Atunci când fotografiezi un trandafir și supraexpui strici tot. Roșul este una dintre cele mai dificile culori de fotografiat pentru că are foarte puține nuanțe (în comparație cu verdele care are cele mai multe nuanțe, acesta fiind și motivul pentru care este folosit la ochelarii cu vedere nocturnă). Dacă mai și supraexpui ai pierdut tot. Telefonul avea tendința să supraexpună cadrul și ar fi ieșit ca-n prima imagine. Corectând expunerea am obținut cel de-al doilea cadru. La fel și-n situația cealaltă. 

Noul iPhone 6 poate fi achiziționat de la QuickMobile la prețțul de 3.499 de lei.

Editarea fotografiilor în VSCOcam și publicarea pe Instagram

Asta a fost partea care mi-a plăcut cel mai mult. VSCOcam este aplicația mea preferată de editare a fotografiilor pe telefon. Mai folosesc și Snapseed-ul, însă nu atât de des. Am ales în continuare 10 fotografii pe care le-am editat în VSCOcam, începând cu un portret făcut la lumina lanternei altui telefon. Am fost plăcut surprins de cum s-a descurcat camera iPhone-ului în condițiile astea (o singură sursă de lumină dură din lateral). Priviți ce-a ieșit.

Fotografii editate în VSCOcam - iPhone 6

Curiozitate: Cât de mult poți edita fotografiile în Lightroom?

Pentru asta am ales o fotografie făcută la apus. Cadrul original e în stânga, cel editat în dreapta, evident. De ce-am făcut acest test? Pentru că e o dovadă bună a faptului că imaginile înmagazinează multe detalii și-și păstrează calitatea chiar și după editare. Sunt permisive și te lasă să le manipulezi ușor fără să le strici. 5 minute a durat toată joaca în Lightroom. 

Testul rapidității: Cât de mult poate „îngheța” o imagine?

Am fost surprins când am văzut în EXIF că fotografiile de mai jos au fost făcute la 1/8.000 sau 1/10.000 dintr-o secundă. Sunt timpi de expunere pe care majoritatea aparatelor de fotografiat nu-i ating și sunt foarte util pentru înghețarea acțiunii. Spre exemplu în primul cadru nici n-am văzut albina din partea stângă.

Testul rapidității - iPhone 6

Test video: Full HD, timelapse și slowmotion

Secvențele de mai jos sunt filmate la 1080p cu 30 de cadre pe secundă. Cadrele slowmotion sunt la 240fps și 720p (le-am mărit forțat la 1080p ca să păstrez formatul). Timelapse-ul de la început este și el full HD.

Per total am observat că pe partea video culorile sunt mai saturate (se-apropie de cele din modul de panoramare). În slowmotion telefonul filmează bine și poți reda cu încetinitorul cam orice mișcare.

Cât despre funcția de timelapse cred că e utilă, dar nu foarte. E bună dacă faci timelapse de la punct fix și pentru un timp mai lung. Timelapse-ul funcționează astfel:

 • secvențele de sub 10 minute sunt făcute din cadre declanșate la jumătate de secundă;
 • cele între 10 și 20 de minute din cadre la fiecare secundă;
 • cele între 20 și 40 de minute din cadre la fiecare două secunde;
 • cele între 40 și 80 de minute din cadre la fiecare patru secunde;
 • iar cele între 80 și 160 de minute din cadre la fiecare opt secunde;

Pentru secvențe mai scurte recomand mai degrabă aplicația Hyperlapse care își face treaba excelent plus că mai și stabilizează imaginea.

Revenind însă la calitatea video sunt convins că se pot obține rezultate foarte bune. Eu am filmat câteva secvențe pe care le-am unit în iMovie în doar câteva minute. Partea frumoasă e că filmele se pot monta rapid și în iMovie pe telefon, mai ales că aplicația e gratuită de la iPhone 5 încoace.

Concluzii: Puncte tari și verigi slabe

Puncte tari

 • Calitate bună a imaginii în lumină slabă;
 • Funcția de HDR poate fi foarte utilă;
 • Focalizează repede;
 • Imaginile conțin multe detalii și pot fi editate fără să le fie afectată calitatea;
 • Filmează slowmotion cu 240 de cadre pe secundă la rezoluția de 1080x720px;
 • Poți ajusta manual expunerea;
 • Culorile sunt redate foarte bine la momentele crepusculare;

Verigi slabe

 • Lens flare deranjant atunci când soarele este în cadru;
 • Culorile sunt mai reci atunci când fotografiezi pe timp de zi;
 • Tendință de supraexpunere.

Ce mi-ar fi plăcut? Mi-ar fi plăcut ca stabilizatorul optic de pe 6 Plus să fie și pe 6. Mi-ar mai fi plăcut ca obiectivul să fie puțin mai strâns. Mi-ar fi plăcut să nu omit să testez camera frontală mai mult. :-)

Concluzionând: Camera de pe iPhone 6 este capabilă să ofere rezultate bune în majoritatea situațiilor, chiar și pe timp de noapte în lumină foarte slabă. Imaginile conțin multe detalii și sunt corecte din punct de vedere optic. 

Noul iPhone 6 poate fi achiziționat de la QuickMobile la prețțul de 3.499 de lei.Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei