cat-menu » Review: Camera foto de pe Lumia 930
 
 

 
 


 
Am testat:
 

Review: Camera foto de pe Lumia 930

 
Lumia 930
Lumia 930
Lumia 930

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 2.099 de lei Verifică prețul la F64 Verifică prețul la eMag
 
Calitatea imaginii
9.0


 
Funcții
9.0


 
Ergonomie
8.0


 
Raport preț-calitate
8.0


 
Nota noastră
8.5
8.5/10


Nota cititorilor
1560 note

 

Util pentru


Fotografii de natură, de stradă, cadre din călătorii ori vacanțe.


Lumia 930 are un senzor de 20 de megapixeli care scoate bine în evidență detaliile și stabilizare optică a imaginii care îți permite să faci fotografii clare din mână chiar și atunci când lumina nu este de partea ta.
Review adăugat pe 7 ianuarie 2015 de

 
Citește review-ul complet
 
 

Lumia 930 este primul smartphone a cărui cameră foto o testez în acest an. Totodată este și prima oară când testez pe îndelete un model din noua gamă Lumia. Și vă spun de pe acum c-am fost încântat de comportamentul camerei de pe acest model.

Deși competitorii (Apple, HTC) au optat pentru seznori cu un număr mai mic de megapixeli, deci pixeli mai mari care să înmagazineze detaliile mai bine, Nokia a făcut exact opusul, de aici și reținerea pe care o aveam în privința calității imaginilor. Știam de modelul cu 41 de megapixeli, aflasem apoi de celelalte modele și eram destul de sceptic.

În teorie numărul mare de megapixeli pe un senzor al unei camere de telefon nu are prea multe avantaje. Dar situația se schimbă dacă senzorul este bine optimizat, iar sistemul de procesare a imaginii menține calitatea acesteia. Confirm ce-am zis după testul cu Lumia 930 și a lui cameră de 20 de megapixeli.

Mulți megapixeli, am zis la început. Prea mulți. Dar m-am convins apoi că sunt capabili să „livreze” imagini de bună calitate. Și în așa fel pot spune cu încredere că poate concura fără probleme cu iPhone 5S ori HTC One M8 și ale lor camere. Toate te-ajută să obții fotografii bune, dar fiecare vine cu câte un avantaj în funcție de senzor și sistemul de operare.

Aș spune că la Lumia 930 avantajul este calitatea senzorului redată prin numărul mare de detalii din fotografii. Și prin faptul că ai rapid acces la setările manuale. Pe de altă parte iPhone 5S vine cu o cameră foto mai intuitivă și cu un sistem care face ca totul să se întâmple mai rapid. Iar HTC cu modelele One dovedesc a fi încă în top când vine vorba de fotografii de noapte.

Așa cum ziceam, fiecare-și are atuurile sale. Dar să trecem direct la subiect și să vorbim de camera lui Lumia 930. Telefonul l-am primit în teste de la Microsoft Lumia România. Mulțumim!

Lumia 930 se găsește la F64 și eMag la prețul de 2.000 de lei.

Specificații tehnice – Camera foto de pe Lumia 930

 • Senzor de 1/2.5 inchi și rezoluția de 20 de megapixeli;
 • Obiectiv de 26mm cu diafragmă maximă de f/2.4;
 • Obiectivul este compus din șase lentile Carl Zeiss;
 • Filmare full HD cu 30fps;
 • Sistem de stabilizare optică a imaginii;
 • Bliț dual LED;
 • Cameră frontală cu rezoluția de 1.2MP și obiectiv cu f/2.4;

Specificații tehnice generale

 • Display True Color de 5 inchi;
 • 32GB memorie internă2GB memorie RAM;
 • Baterie de 2420mAh;
 • Procesor quadcore de 2.2GHz;
 • Greutate de 167 de grame.

Și pentru că tot e vorba de specificații, înainte să vorbesc de calitatea imaginii aș vrea să mă opresc la display și la construcția telefonului. Display-ul este impecabil, iar imaginile se văd foarte bine pe telefon. Inițial aveam impresia că fotografiile nu vor arăta la fel și pe laptop, gândindu-mă că display-ul telefonului suprasaturează culorile ca să arate așa. Dar n-o face. Sunt naturale, dar vii și plăcute privirii.

Lumia 930

Cât despre construcție recunosc că nu m-am împăcat prea bine cu forma telefonului. De arătat arată bine. Cel puțin mie-mi place tare mult. Carcasele în culori vii dau un aspect plăcut telefonului. Dar forma nu m-a încântat. Probabil ține de obișnuința fiecăruia și poate că în 2-3 săptămâni aș scăpa de problema asta. Simțeam că îmi era greu să îl țin stabil cu o singură mână atunci când voiam să fotografiez ori să filmez.

Iar acum, înainte să trecem la testul camerei, țin să vă spun că toate fotografiile au fost făcute cu aplicația Lumia Camera. A venit preinstalată pe telefon și mi s-a părut mult mai utilă (mai ales că oferă acces rapid la controalele manuale) și rapidă decât cea normală. Toate imaginile, în afară de ultimele din galerie, sunt așa cum au ieșit din telefon și nu au fost postprocesate, ci doar redimensionate. Să începem.

Calitatea imaginii

Pentru că vorbeam de senzorul camerei și de detalii, am să încep prin a vă arăta câteva crop-uri 100% din fotografii. Detaliile se văd foarte clar, așa cum puteți observa privind fotografiile. M-a atras de la început treaba aceasta și datorită ei am căpătat încredere în camera telefonului. Partea bună e că toate aceste detalii se păstrează și dacă vrei să editezi fotografia apoi pe telefon ori pe calculator.

Cadrul întreg

Lumia 930 - Cadrul întreg

Crop 100%

Lumia 930 - Crop 100%

Cadrul întreg

Lumia 930 - Cadrul întreg

Crop 100%

Lumia 930 - Crop 100%

Cadrul întreg

Lumia 930 - Cadrul întreg

Crop 100%

Lumia 930 - Crop 100%

Cadrul întreg

Lumia 930 - Cadrul întreg

Crop 100%

Lumia 930 - Crop 100%

Rămânând tot la detalii, puteți observa în această ultimă fotografie cât de bine se comportă senzorul în contra lumină. Atât zona din dreptul soarelui, cât și cea din zona reflexiei sunt arsă, supraexpusă. Totuși, nu se văd aberații cromatice decât în partea de jos a cadrului, și acolo doar dacă te uiți foarte atent. De asemenea nici flare-ul (reflexia dată de sursa de lumină) nu este deranjant. Ba chiar nu este prezent deloc. Un mare plus, din punctul meu de vedere, pentru calitatea lentilelor folosite în interiorul obiectivului.

În ceea ce privește unghiul de cuprindere, cei 26mm ai obiectivului se dovedesc să fie suficienți pentru cadre wide. Totuși, unghiul relativ mare duce la apariția distrorsiunilor mai evidente. Fapt oarecum firesc la această distanță focală, dar sesizabil doar cu un zoom destul de mult pe fotografie. Priviți cadrul întreg, iar apoi un crop din extrema dreaptă a acestuia.

Cadrul întreg

review-lumia-930-10

Crop 100% din extrema dreaptă – Turnurile din Pisa

Lumia 930 - Distorsiuni

Spuneam că am mai găsit util stabilizatorul de imagine. Datorită lui am reușit să fac o fotografie cu un timp de expunere de o secundă. Din mână, la metrou. O puteți vedea în continuare. A contat mult intervenția stabilizării optice.

Iar ca să obțin acest timp de expunere m-am folosit de controlul manual al camerei. Cu ajutorul aplicației Lumia Camera, despre care am să povestesc mai jos, am ales timpul de expunere, am focalizat manual, iar apoi am declanșat continuu în timp ce metroul se apropia de mine. Paralel cu mine, bineînțeles. În modul automat nu aș fi reușit să obțin aceeași mișcare fluidă.

Lumia 930 - Stabilizatorul de imagine

Încercând apoi mai multe teste în lumină slabă, n-am reușit să forțez camera să ridice sensibilitatea ISO mai mult de 1.250 în modul automat. În modul manual aș fi putut urca ISO-ul până la 3.200, dar nu era cazul. Așa arată o imagine pe timp de noapte cu ISO 1.250, una dintre valorile limită la care sistemul camerei urcă în mod automat. Pentru obținerea fotografiei am ales și o compensare a expunerii cu o treaptă. Zgomotul de imagine este vizibil, dar e monocrom și nu e deranjant.

Lumia 930 - Test ISO

Vorbind general despre culorile din fotografii, așa cum ziceam și despre ecran, ele sunt vii și redate natural, firesc. Totuși, am observat o virare în spre mov în cam toate fotografiile cu zăpadă făcute pe timp de zi. Ține de temperatura de culoare, cel mai probabil, care tinde să fie „păcălită” de lumina reflectată de zăpadă.

Să privim acum o parte dintre fotografiile făcute pe durata testului.

Răsăritul în Rezervația Văcărești și pe Lacul Tineretului

Cadre generale

Fotografii procesate în Adobe Lightroom

Test video – Full HD la 30fps

Cel mai mult pe partea de filmare mi-au plăcut culorile și sistemul de stabilizare care se simte a fi tare util mai ales la cadrele statice. La panoramări se simte cum încearcă să oprească într-un fel mișcarea orizontală, deși nu este nevoie. Chiar și așa și aici se simte eficiența în preluarea mișcărilor pe verticală.

În privința focusului am observat că de multe ori dacă n-ai suficiente detalii în cadru îl cam scapă și îl caută destul de des. Mi-ar fi plăcut să mențină focalizat în același punct pentru mai mult timp. Se poate rezolva totuși dacă blochezi focusul într-un singur punct. Priviți cum s-a comportant la cele două răsăritul pe care le-am fotografiat.

Lumia Camera

Vă spuneam c-am fost tare încântat de aplicația Lumia Camera. E extrem de ușor de folosit, îți dă control rapid la setările manuale și în cele din urmă te ajută să obții fotografii mai bune. Care sunt setările manuale pe care le poți face? Poți regla timpul de expunere, temperatura de culoare, sensibilitatea ISO, compensarea expunerii și focalizarea. Așa arată aplicația. 

Concluzii

Lumia 930 are o cameră foto capabilă să ofere rezultate bune în mai toate situațiile. Principalele avantajele sunt senzorul de 20 de megapixeli care scoate bine în evidență detaliile și sistemul de stabilizare optică a imaginii care îți permite să faci fotografii clare din mână chiar și atunci când lumina nu este de partea ta.

Puncte tari

 • Senzorul de 20 de megapixeli;
 • Sistemul de stabilizare optică a imaginii;
 • Culorile vibrante;
 • Acces rapid la setările manuale prin Lumia Camera;
 • Detalii bine păstrate și în contralumină;
Verigi slabe

 • Nuanțe ale culorilor virate spre mov atunci când ai foarte mult alb în cadru;
 • Distorsiuni date de obiectivul wide;

Lumia 930 se găsește la F64 și eMag la prețul de 2.000 de lei.Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei