cat-menu » Review: Camera foto de pe Samsung Galaxy K Zoom
 
 

 
 


 
Am testat:
 

Review: Camera foto de pe Samsung Galaxy K Zoom

 
Samsung Galaxy K Zoom
Samsung Galaxy K Zoom
Samsung Galaxy K Zoom

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 2.349 de lei Verifică prețul la F64 Verifică prețul la eMag
 
Calitatea imaginii
7.0


 
Funcții
8.0


 
Ergonomie
8.0


 
Raport preț-calitate
8.0


 
Nota noastră
7.8
7.8/10


Nota cititorilor
10 note

 

Util pentru


Fotografierea scenelor largi, dar și a peisajelor sau subiectelor aflate la distanță mare.

Mai puțin util pentru


Persoanele care caută un smartphone de dimensiuni compacte.


Principalele avantaje ale lui Samsung Galaxy K Zoom sunt zoom-ul optic de 10x și posibilitatea de control manual al funcțiilor. Aceste două caracteristici îl diferențiază față de majoritatea smartphone-urilor de pe piață și îi conferă un avantaj solid.
Review adăugat pe 24 septembrie 2014 de

 
Citește review-ul complet
 
 

Cu noul Samsung Galaxy K Zoom m-am întâlnit prima oară la începutul lunii august, când am și făcut un drum de o săptămână împreună. Urma să fotografiez un festival al tradițiilor din Maramureș, avândul pe noul K Zoom alături de mine. Îl foloseam atât pe post de telefon, cât și de aparat foto. Punând foarte mult accent pe comunicarea pe Instagram, K Zoom-ul a venit cu un avantaj foarte mare. Aveam o cameră foto bună, cu un zoom optic decent, care mă ajuta să editez fotografiile, iar apoi să le urc rapid pe Instagram. Dar vă voi povesti mai jos despre asta. Să începem cu începutul.

Specificații tehnice – Samsung Galaxy K Zoom

 • Senzor CMOS de 20.7 megapixeli;
 • Zoom optic de 10x – 24-240mm cu f/3.1-6.3;
 • Filmare full HD la 60p;
 • Sensibilitate ISO de până la 3.200;
 • Fotografiere în rafală cu 3 cadre pe secundă;
 • Funcție de separare a expunerii automate de focalizarea automată;
 • Bliț Xenon integrat;
 • Cameră frontală de 2 megapixeli;
 • Display Super AMOLED de 4.8 inchi;
 • Conexiune 4G/3G/Wi-FI și NFC;
 • Procesor quad-core de 1.3GHz;
 • 2GB memorie RAM8GB memorie internă;
 • Suportă card Micro SD/SDHC;
 • Greutate de 200 de grame.

După cum putem observa din lista specificațiilor tehnice, principalul avantaj al camerei este obiectivul cu zoom optic 10x. Senzorul, deși este unul CMOS, are dimensiunile apropiate de cele ale camerei de pe un smartphone obișnuit (K Zoom are senzorul de 1/2.3 inchi, iar S5-ul de 1/2.6 inchi, spre exemplu). Desigur, construcția senzorului îl face să ofere rezultate mai bune decât o face un senzor obișnuit. Și asta am observat atunci când a venit vorba de fotografiatul în condiții mai dificile: contralumină sau lumină foarte slabă.

În ceea ce privește funcțiile camerei, Samsung Galaxy K Zoom îți permite să faci o mulțime de lucruri, fără să ai nevoie de alte aplicații. Poți filma cu încetinitorul, poți face timelapse, poți face panorame sau tururi virtuale, poți face HDR-uri și, cel mai important, poți controla manual camera foto. Nu poți face asta pe Galaxy S4 sau S5, de exemplu, deși ambele au o cameră foto de bună calitate. Iată, deci, un avantaj pentru K Zoom dacă vrei un smartphone cu o cameră mai bună. Sau, mai degrabă, mai eficientă.

Reversul obiectivului cu zoom optic și al altor funcții regăsite pe K Zoom este dimensiunea. Telefonul este destul de gros, deși comparabil mai subțire decât Galaxy Camera sau S4 Zoom. Comparat cu S4 sau S5, K Zoom-ul este aproape de două ori mai gros. Chiar și așa, stă bine în buzunar, nu e incomod de ținut la ureche, iar dimensiunile sale sunt potrivite pentru o utilizare eficientă. Așa că dacă nu te deranjează acest aspect, poate fi o alegere bună atât de smartphone, cât și de o cameră foto compactă.

Rămânând la construcție, n-am putut să nu remarc lipsa monturii pentru trepied. Așadar, dacă vrei să faci fotografii cu timp lung de expunere sau timelapse-uri ai nevoie de un accesoriu suplimentar care să-ți țină telefonul pe un trepied. Măsura, cel mai probabil, a fost luată pentru subțierea telefonului.

În continuare vom rezuma punctele tari, dar și verigile slabe ale aparatului, iar apoi trecem la fotografiile de test.

Samsung Galaxy K Zoom este disponibil la F64 și eMag la prețul de 2.349 de lei.

Puncte tari

 • Obiectivul cu zoom optic 10x și plaja focală de 24-240mm;
 • Funcția de control manual a setărilor;
 • Funcția automată de timelapse/HDR;
 • Ergonomia – se ține bine în mână și e comod de folosit atât la fotografiat, cât și la vorbit;

Verigi slabe

 • Senzorul are dimensiuni mici, apropiate de cele ale unui smartphone obișnuit;
 • Este destul de gros comparat cu alte smartphone-uri;

Calitatea imaginii – Fotografii de test pe timp de zi

Calitatea fotografiilor realizate pe timp de zi este una foarte bună. Cadrele sunt sharp, detaliile sunt redate așa cum trebuie, culorile la fel, iar viteza de reacție a camerei este pe măsură. Focalizează rapid și declanșează la fel de rapid. Veți putea vedea mai jos câteva fotografii realizate în aceste condiții. Desigur, nu e un test care să solicite aparatul, însă ne introduce într-o oarecare măsură către modul în care se comportă camera din interiorul smartphone-ului.

Am apreciat în aceste situații viteza de focalizare, așa cum spuneam mai sus. Aparatul îți permite să fotografiezi rapid și să nu ratezi din cadre pe motivul unei focalizări lente. Iată câteva dintre fotografiile făcute pe timp de zi. 

Crop-uri 100%

Calitatea imaginii – Fotografii de test în lumină slabă

Aceasta este partea unde majoritatea camerelor foto compacte încep să aibă probleme. Cauza este aceeași întotdeauna. Senzorul mult prea mic și numărul mare de megapixeli înghesuiți pe suprafața acestuia. Calitatea imaginilor realizate cu Galaxy K Zoom în condiții slabe de iluminare se menține totuși bună, acest fapt datorându-se sistemului de procesare care are grijă să țină sensibilitatea ISO cât mai mică. Întotdeauna.

N-am multe fotografii în care aparatul să aleagă o sensibilitate ISO mai mare de 800. Nu cred că am niciuna. Și este capabil să facă asta datorită sistemului de stabilizare foarte eficient. N-am avut așadar probleme în acest sens. Indiferent de lumină, sensibilitatea ISO ținută la valori mici m-a ajutat să obțin imagini de o bună calitate. Iată-le pe câteva dintre ele. Am observat, totuși, că viteza de focalizare scade (așa cum era de așteptat), însă dacă ai o zonă de contrast pe care să focalizezi nu vei avea probleme. 

Dificultăți am întâmpinat atunci când am avut parte de o contralumină puternică. Aparatul încearcă să echilibreze expunerea, însă se pierd destul de multe detalii din zonele subexpuse, iar flare-ul, reflexia, devine destul de marte.

Zoom-ul optic 10x – 24-240mm

Cu obiectivul de 24-240mm poți fotografia cam orice. Atât scene largi, la 24mm, cât și peisaje sau subiecte aflate la mare distanță, la 240mm. Poți compune și recompune o scenă în câte feluri vrei și asta pentru că te poți apropia mult de subiect. Stând pe loc. Și acesta e avantajul cel mai mare în comparație cu smartphone-urile obișnuite. Zoom-ul optic. Priviți câteva exerciții de recompunere ale aceleiași scene. 

Controlul manual al expunerii, diafragmei și sensibilității ISO

Mare, mare avantaj al camerei! Pentru că poți fotografia luna. (fotografiile pe care le vedeți mai jos sunt procesate cu Snapseed)

Fotografii procesate - Samsung Galaxy K Zoom

Sau scările rulante cu un timp lung de expunere.

Fotografii procesate - Samsung Galaxy K Zoom

Sau apa unui râu.

Fotografii procesate - Samsung Galaxy K Zoom

Modul HDR

E util, dar uneori exagerează. Totuși, poți profita de el să ai un punct de bază în editarea fotografiilor. Iată două seturi de cadre realizate cu funcția HDR dezactivată și activată.

Editarea fotografiilor în Snapseed

Sau ce poți face în nici cinci minute cu o fotografie. Partea bună e că JPEG-urile scoase din camera lui K Zoom îți permit să editezi destul de mult fotografiile fără să le afectezi calitatea. Iată câteva exemple, pe lângă cele trei de mai sus. Unele dintre ele sunt pornite chiar de la HDR-uri.

Fotografii procesate - Samsung Galaxy K Zoom Fotografii procesate - Samsung Galaxy K Zoom Fotografii procesate - Samsung Galaxy K Zoom Fotografii procesate - Samsung Galaxy K Zoom Fotografii procesate - Samsung Galaxy K Zoom

Test video – Full HD și crop din format vertical

Poate că nu e cel mai reprezentativ test video pentru capacitățile camerei. L-am încărcat totuși ca referință. El este salvat la rezoluția de 1080p, însă primele două secvențe sunt crop-uri pentru că le-am filmat vertical (gândindu-mă inițial că oricum le dau crop 1:1 ca să le public pe Instagram). Chiar și așa, calitatea imaginii se menține destul de bine.

Sunetul, de asemenea, se aude bine, deși, din ce-am observat, e doar pe un singur canal.

Fotografii pe Instagram

În încheiere vă invităm să vedeți cinci dintre fotografiile realizate cu K Zoom și publicate pe Instagram. Mi-a plăcut mult să folosesc camera telefonului și în acest scop!
Concluzii – Camera foto de pe Samsung Galaxy K Zoom

Principalele avantaje ale lui Samsung Galaxy K Zoom sunt zoom-ul optic de 10x și posibilitatea de control manual al funcțiilor. Aceste două caracteristici îl diferențiază față de majoritatea smartphone-urilor de pe piață și îi conferă un avantaj solid. Totuși acest avantaj vine și cu minusuri în ceea ce privește dimensiunile telefonului și mărimea senzorului care este similară cu cea de pe alte smartphone-uri.

Samsung Galaxy K Zoom este disponibil la F64 și eMag la prețul de 2.349 de lei.Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei