cat-menu » Review – Camera foto de pe Samsung Galaxy S5
 
 

 
 


 
Am testat:
 

Review – Camera foto de pe Samsung Galaxy S5

 
Samsung Galaxy S5 - Test camera foto
Samsung Galaxy S5 - Test camera foto
Samsung Galaxy S5 - Test camera foto

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 2.799 de lei Verifică prețul la eMag
 
Calitatea imaginii
8.0


 
Funcții
9.0


 
Ergonomie
8.0


 
Raport preț-calitate
8.0


 
Nota noastră
8.3
8.3/10


Nota cititorilor
11 note

 

Util pentru


Fotografierea în rafală și filmarea subacvatică.

Mai puțin util pentru


Fotografierea în spații întunecate cu lumină dură.


Camera foto de pe Samsung Galaxy S5 se comportă bine în majoritatea situațiilor, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Două dintre funcțiile cele mai utile sunt fotografierea subacvatică și filmarea cu încetinitorul.
Review adăugat pe 2 iunie 2014 de

 
Citește review-ul complet
 
 

La jumătatea lunii martie a fost lansat în România noul smartphone Samsung Galaxy S5. Vârf al gamei Samsung Galaxy, S5-ul vine cu câteva noutăți interesante care-l fac un telefon atractiv din mai multe puncte de vedere. În cadrul acestui review noi ne vom rezuma la camera telefonului, dar și la modul în care s-au comportat aplicațiile corelate pe durata testului de aproape o săptămână. Telefonul ne-a fost oferit în teste de Samsung România. Mulțumim!

Samsung Galaxy S5 poate fi achiziționat de la eMag la prețul de 2.799 de lei.

Camera foto de pe S5 a fost îmbunătățită considerabil față de cea de pe S4, principalul avantaj regăsindu-se la sistemul de focalizare. În momentul de față sistemul de pe Galaxy S5 este cel mai rapid sistem de focalizare de pe smartphone-urile existente pe piață. Și chiar este extrem de rapid, iar asta se vede mai ales la fotografiatul obiectelor în mișcare. Dar vom vorbi despre asta puțin mai târziu. Să începem acum cu specificațiile tehnice ale telefonului și camerei.

Specificații tehnice – Camera foto de pe Samsung Galaxy S5

 • Senzor de 16 megapixeli;
 • Obiectiv cu distanța focală de 31mm;
 • Deschiderea diafragmei de f/2.2;
 • Sistem de focalizare hibrid (asemănător cu cel de pe D-SLR-uri);
 • Sistem de stabilizare încorporat;
 • Filmare 1080p la 60fps și 2160p la 30fps;
 • Filmare slowmotion la 120fps și rezoluția de 720p;

Specificații tehnice generale – Samsung Galaxy S5

 • Ecran Super AMOLED de 5.1 inchi și rezoluție full HD;
 • Memorie RAM 2GB, memorie internă 16 sau 32GB;
 • Procesor quad-core de 2.5GHz;
 • Sistem de operare Android 4.4.2 (KitKat);
 • Proecție mecanică IP67 - rezistent timp de 30 de minute în apă la o adâncime de până în 1 metru.

 

Fotografii pe timp de zi

Primele fotografii le-am realizat pe timp de zi. În condiții normale camera se comportă bine. Uneori camera are tendința să supraexpună, dar acest lucru poate fi corectat fie prin compensarea expunerii, fie prin alegerea unei expuneri de tip spot. Am observat că supraexpune în aproape 3 din 10 fotografii. Totuși, supraexpunerea aceasta e compensată de culori, care sunt redate foarte bine. Culorile sunt vii pe orice ecran, nu doar pe cel al telefonului care oricum e unul foarte bine optimizat și pe care se vede foarte bine orice.

Mi-a mai plăcut că imaginile nu au tenta aceea fadă des întâlnită la camerele de pe telefoanele mobile. Pe lânga asta, deschiderea mare a diafragmei, f/2.2, face camera telefonului să fie foarte utilă la fotografiile close-up, ajutând la o separare evidentă a subiectului de fundal. Priviți cadrele close-up din fotografiile de mai jos și veți vedea despre ce vorbesc.

În ceea ce privește focalizarea, în lumina zilei se realizează aproape instant. Noul sistem de focalizare este exact așa cum a fost anunțat: rapid și precis. Dar haideți să vedem primele fotografii. 

 

Fotografii pe timp de noapte

Per total mi-a plăcut cum se comportă camera pe timp de noapte. Camera redă o mare cantitate din lumina ambientală, iar cadrele ies corect expuse, doar că asta duce la apariția granulației și al efectului de pixeli șterși. Totuși, granulația și efectul de care ziceam nu sunt atât de evidente încât să fie un dezavantaj care să te încurce. Nu multe camere foto de pe telefoane pot reda lumina ambientală de pe timpul nopții așa cum o face cea de pe Galaxy S5.

Din acest punct de vedere mi-a plăcut mult. M-au deranjat de câteva ori reflexiile de la luminile de pe stradă. Partea bună e că poți scăpa de ele ținând telefonul la un anumit unghi. Desigur, asta e mai mult o treabă de detaliu. Priviți fotografiile pe care le-am făcut pe timp de noapte. 

 

Fotografii panoramice

Funcția de panoramare este foarte utilă și își face bine treaba. Poți obține fotografii panoramice bune chiar și la o rotire completă de 360 de grade. Mi-ar fi plăcut totuși dacă expunerea s-ar fi corectat automat pe parcursul panoramei. În schimb ea rămâne blocată la primul cadru, fără să ai posibilitatea de a o modifica pe parcurs. Mi se părea util să expună automată pe fiecare cadru, iar apoi să facă o medie, o expunere echilibrată.

Totuși, în ceea ce privește lipirea cadrelor, softul camerei stă bine. Vedeți asta în exemplele de mai jos. Faceți excepție doar de mașinile și oamenii care se mișcă. E normal să iasă așa.

 

Efecte/Filtre artistice

În meniul camerei foto se regăsesc și o serie de efecte/filtre artistice. E clar ce fac ele. Modifică aspectul imaginii prin diverse preseturi de culori. Unele sunt interesante, altele mai puțin. Câteva dintre el mi-au atras atenția totuși și cel mai mult dintre toate mi-a plăcut penultimul. :-) 

 

Fotografierea în rafală

Un mare plus pentru camera foto de pe Galaxy S5 la acest capitol. Activezi modul burst, de fotografiere în rafală, iar apoi ții degetul apăsat pe ecran și telefonul fotografiază în continuu. Din ce am observat poți face astfel 30-31 de cadre, depinde de cantitatea de informație pe care o conține fiecare dintre ele. Cam așa se văd fotografiile unite într-un clip. Tare e că poți face un filmuleț stop-motion din ele. Păcat însă că modul nu poate ține mai mult, preț de vreo 10 secunde, spre exemplu.

 

Timelapse cu aplicația Droid Timelapse

Am făcut și câteva timelapse-uri folosindu-mă de aplicația Droid Timelapse. Softul intern al camerei are funcție de fotografiere accelerată, doar că nu poți regla intervalul, decât viteza pe anumite trepte. Bineînțeles că e utilă funcția în situațiile în care ai nevoie de ceva foarte rapid. Totuși, pentru ceva mai complex, o aplicație dedicată precum Droid Timelapse își face treaba foarte bine, plus că o poți personaliza așa cum vrei.

Asta mi-a ieșit mie înainte și în timpul unei furtuni în București.

 

Test video – Full HD 30p: Filmare normală, subacvatică și slowmotion

Am rezumat în următorul clip principalele funcții video ale telefonului. Samsung Galaxy S5 poate filma și la rezoluția 4K, însă am considerat că e mai util să fac testul la 1920×1080 dat fiindcă e cea mai utilizată rezoluție. Veți regăsi în clip și secvențe filmate cu încetinitorul. Ele sunt redate la 120 de cadre pe secundă, iar rezoluția lor maximă este de 1080×720, adică HD.

 

Concluzii

Camera foto de pe Samsung Galaxy S5 se comportă bine atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Din punctul meu de vedere punctul forte al camerei vine la fotografierea pe timp e noapte, situându-se peste multe dintre smartphone-urile actuale de pe piață. Alte avantaje sunt constituite de fotografierea subacvatică și filmarea cu încetinitorul.

Samsung Galaxy S5 poate fi achiziționat de la eMag la prețul de 2.799 de lei.Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei