cat-menu » Review Canon 1200D, nou D-SLR entry-level
 
 

 
 


 
Am testat:
 

Review Canon 1200D, nou D-SLR entry-level

 
Canon 1200D
Canon 1200D
Canon 1200D

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 2.199 de lei Verifică prețul la F64
 
Calitatea imaginii
8.0


 
Funcții
7.0


 
Ergonomie
8.0


 
Raport preț-calitate
9.0


 
Nota noastră
8.0
8/10


Nota cititorilor
1841 note

 

Util pentru


Fotografii aflați la început de drum care vor să treacă de pe un aparat compact pe un D-SLR.

Mai puțin util pentru


Fotografiile de eveniment în lumină slabă.


Canon 1200D este un aparat foto D-SLR potrivit pentru orice persoană aflată la început de drum în domeniul fotografiei. Este mic, se ține bine în mână și scoate imagini de calitate.
Review adăugat pe 12 aprilie 2014 de

 
Citește review-ul complet
 
 

La mijlocul lunii februarie Canon a anunțat lansarea unui nou D-SLR entry-level, 1200D. Noul D-SLR înlocuiește modelul precedent, Canon 1100D, aducând o serie de îmbunătățiri menite să-l facă o alegere bună pentru orice pasionat aflat la început de drum. Dar nu numai.

Canon 1200D vine cu un senzor de 18 megapixeli și un procesor de imagine DIGIC 4 care promite să ofere rezultate mai bune în lumină slabă. Sensibilitatea ISO maximă ajunge la 6.400 (se poate extinde digital până la 12.800), iar sistemul de focalizare are 9 puncte în cruce. Totodată noul model fotografiază în rafală cu 3 cadre pe secundă și filmează full HD la 30p.

Dar haideți să vedem specificațiile tehnice complete și câteva fotografii cu noul entry-level primit în teste de la F64. Iar dacă timpul nu vă permite am rezumat în introducere și punctele tari și slabe ale aparatului. Pentru mai multe detalii vă invităm să citiți în continuare review-ul.

Canon 1200D este disponibil în kit la F64 la prețul de 2.199 de leiIntroduceți codul CAN1200DDA și veți primi un rucsac foto cadou din partea noastră dacă veți comanda noul D-SLR entry-level.

Specificații tehnice – Canon 1200D

 • Senzor CMOS de 18 megapixeli;
 • Filmare full HD la 30p,
 • Bliț încorporat cu o rază de acțiune de până la 9 metri;
 • Card SD/SDHC;
 • Sistem de procesare a imaginii DIGIC 4;
 • Sensibilitate ISO cuprinsă între 100 și 6.400;
 • Fotografiere în rafală cu 3 cadre pe secundă;
 • Sistem de focalizare în 9 puncte;
 • Display LCD de 3 inchi și 460.000 de puncte;
 • Greutate de 480 de grame.

Puncte tari

 • Senzorul de 18 megapixeli îmbunătățit față de cel de pe 1100D;
 • Sistemul de focalizare rapid și precis pentru un aparat din gama sa;
 • Filmarea full HD la 30p;
 • Plaja dinamică largă – rezultate bune în contralumină;
 • Calitatea bună a imaginii până la ISO 1.600;

Verigi slabe

 • Calitatea imaginii scade de la ISO 3.200;
 • Meniul aparatului reacționează destul de greu (are un lag sesizabil la anumite comenzi).

Canon 1200D

 

Canon 1200D vs. Canon 1100D

Iată care sunt principalele diferențe între cele două modele. Canon 1100D este aparatul pe care-l înlocuiește noul 1200D.

 • Senzorul de pe 1200D are 18 megapixeli, pe când cel de pe 1100D are 12.6;
 • Sistemul de focalizare de pe 1200D este de o generație nouă (e mai rapid și mai precis);
 • Canon 1200D ajunge până la ISO 12.800 (deși nu e utilizabil, valoarea cea mai ok rămâne 3.200), iar 1100D până la 6.400;
 • Ecranul de pe 1200D e tactic și are dimensiunea de 3 inchi;

Primele fotografii de test – Cer înnourat

Primele fotografii le-am realizat imediat cum am luat aparatul de la F64. Am profitat de faptul că era înnourat și am vrut să văd cât de bine redă culorile în astfel de situații. La o primă impresie am observat că atunci când am fotografiat florile copacilor (în loc cu lumină puternică pe fundal) culorile sunt redate exact așa cum ar trebui să fie, poate doar puțin mai reci. Însă atunci când am fotografiat albina pe păpădie cu fundalul în umbră culorile au fost destul de mult afectate și virate în spre albastru. Puteam corecta prin schimbarea temperaturii de culoare, dar am ales să las pe modul Auto tocmai ca să văd care sunt alegerile pe care le face aparatul.

Totuși, în ciuda culorilor virate spre albastru (care pot fi corectate, așa cum ziceam), am observat că sistemul de focalizare e destul de precis și rapid. N-am avut nicio problemă în a fotografia florile copacilor care se mișcau continuu din cauza vântului. La fel și atunci când am fotografiat albina. Cadrul cu albina când „decolează” nu e focalizat cum trebuie, dar asta nu ține de aparat. Am focalizat când albina era pe păpădie, iar când a zburat am declanșat. Din cauza că atunci când s-a ridicat a venit direct în spre aparat sistemul de focalizare n-a mai avut cum și pe ce să facă focusul. Și acum haideți să vedem primele fotografii. 

 

Fotoreportaj la Salonul Auto Moto București

În perioada în care am avut aparatul la test s-a desfășurat și Salonul Auto Moto București, așa că am făcut și aici un test aparatului. În corturile în care s-a ținut evenimentul lumina era tocmai potrivită pentru testarea unui aparat. Era în permanență o lumină în contre-jour, aparatul având tendința astfel să subexpună. Am făcut toate fotografiile cu o supraexpunere de +0,7EV și cu ISO cuprins între 400 și 1.600.

Am fost mulțumit de cum a redat detaliile și culorile mașinilor. Singurul lucru pe care l-am observat a fost că în situația aceasta senzorul aparatului tinde să vireze albul în spre un mov. Situația e vizibilă doar în anumite cadre. Totuși, culorile sunt apropiate de cele reale. Să vedem fotografiile. 

 

Fotografie de natură – Peisaje din Maramureș

De la București Canon 1200D a ajuns direct în Maramureș unde am continuat testul cu fotografierea unor peisaje pe o lumină… nu foarte bună. N-a fost să fie soare, vremea n-a ținut cu noi motiv pentru care am fotografiat așa. Probabil acesta e farmecul testării în astfel de situații, acela că aparatul e în permanență într-o provocare.

Fotografiile pe care le veți vedea au fost realizate în modul complet automat. Aparatul a expus bine în majoritatea situațiilor. Am observat totuși că din cauza luminii și a contrastului scăzut nu a reușit să focalizeze cum trebuie în 2 din 10 cadre. E interesant totuși că plaja dinamică a senzorului este una destul de largă pentru un aparat din gama sa. Priviți cum se văd detaliile chiar și în zonele subexpuse destul de mult. 

 

Fotografi de noapte – ISO 1.600 – 3.200

Fotografiam în Centrul Vechi din București când deodată a început o ploaie puternică. Poate cea mai puternică de până acum în 2014. Am continuat să fotografiez zicându-mi că e un test bun pentru aparat. I-am testat astfel comportamentul la ISO mare în situația aceasta, dar și cum rezistă la apă. Bineînțeles că nu mă așteptam să se strice, indiferent cât de tare ar fi plouat. Dar e important de știut că materialul din care e construit face ca picăturile de ploaie să nu aibă aderență foarte mare, aparatul uscându-se astfel destul de rapid.

În ceea ce privește testul ISO, fotografiile sunt utilizabile până la ISO 3.200. De fapt acestea sunt și valorile maxime pe care le utilizează aparatul în modul automat, așa cum am făcut fotografiile. Cu puțină atenție se pot obține rezultate chiar bine și la ISO mare. Totuși, dacă aveți de ales, încercați să folosiți un ISO de maxim 1.600 pentru o redare mai bună a detaliilor. 

 

ISO 100 – 6.400 – Test cu Sheepy

Pe Sheepy ați mai văzut-o și în alte teste. E oița cu papion pe care am tot fotografiat-o la testele ISO făcute în lumină difuză pe timp de zi. Iată fotografii și crop-uri 100% făcute cu ISO începând de la 100 și până la 6.400. Verdictul e același ca cel pe care-l ziceam mai sus. Rezultatele sunt bune până la ISO 3.200. La 6.400 granulația e mult prea evidentă, iar detaliile se pierd. 

 

Test video – 1080p @30fps

Testul video nu e tocmai cel mai complet pe care l-am fi putut face, dar chiar și așa surprinde modul în care sunt redate culorile. Acesta este mare plus în ceea ce privește filmarea. Culorile sunt vii și apropiate ca nuanțe de cele naturale. Focalizarea automată, din păcate, nu e de folosit în timpul filmării. Se mișcă greu spre foarte greu.

 

Concluzii și fotografii de final

Canon 1200D este un aparat foto D-SLR potrivit pentru orice persoană aflată la început de drum în domeniul fotografiei. Este mic, se ține bine în mână, scoate imagini de calitate și poate fi un suport bun pentru cei care doresc să învețe mai multe în această direcție.

Canon 1200D este disponibil în kit la F64 la prețul de 2.199 de leiIntroduceți codul CAN1200DDA și veți primi un rucsac foto cadou din partea noastră dacă veți comanda noul D-SLR entry-level.

Toate fotografiile au fost realizate cu obiectivul de kit Canon 18-55mm f/3.5-5.6 IS II. Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei